1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İşçi, %8.83’ün üzerinde artış, İşveren, ‘devlet desteği’ istedi
İşçi, %8.83’ün üzerinde artış,  İşveren, ‘devlet desteği’ istedi

İşçi, %8.83’ün üzerinde artış, İşveren, ‘devlet desteği’ istedi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dünkü toplantısından sonuç çıkmadı…

A+A-

Fehime ALASYA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün sabah saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman başkanlığında toplandı. Bir buçuk saat süren toplantı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman, yazılı bir açıklama yaparak durumun bir sonraki toplantıda netleşeceğini ifade etti.

YENİDÜZEN’e konuşan İşçi Temsilcisi, Hür-İş Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu, yüzde 8.83’lük hayat pahalılığı oranı üzerinde bir artış konuşacaklarını ifade ederken, İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun, çatışmasız ve oy birliği ile bir artış ortaya koyma niyetinde olduklarını ifade etti.

Taraflar, masaya konulan artışa dair rakam paylaşmazken, bunun dile getirilmediğini kaydetti.

 

Hür-İş Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu:

“8.83’lük hayat pahalılığı oranının üzerinde bir artış konuşabiliriz”

Hür-İş Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu, “Mevcut %8.83’lük hayat pahalılığı oranının üzerinde bir artış konuşabileceğimizi söyledik. Bunun dışında rakam konuşmadık” dedi.

Toplantının ilk dakikalarında Tözün Tunalı’nın “Asgari ücret 6 bin TL olmalı” açıklamalarına ilişkin yaşanan gerginliğin, kapalı kapılar ardında da sürdüğünü anlatan Serdaroğlu, bu açıklamaların manidar olduğunu ifade etti.

“Belli ki DP parti içi siyasi bir kaosa doğru gidiyor, parti içi disiplin sağlanmalı” diyen Serdaroğlu, masaya henüz oturmadan yapılan açıklamalar ve bakanlığın bu açıklamaları desteklememesini yeni bir kaos olarak nitelendirdi.

Serdaroğlu, Parti içi disiplinsizlik olduğunu savundu, “Kimse vatandaşın aklı ve duyguları ile oynamasın. Vatandaş açlık sınırı altında yaşam mücadelesi veriyor. Bu bağlamda ortaya rakamlar atılıp konuşulmamalı.” dedi.

 

Açlık sınırı altında yaşanıyor…

Kapalı kapılar ardında tarafların bazı veriler talep ettiğini anlatan Serdaroğlu, açlık sınırının 4 bin 130 TL olduğunu, bunun altında bir rakama onay vermelerinin mümkün olmayacağını belirttiklerini söyledi. “Bir sonraki toplantıda arzulanan rakamlar konuşulacak.” dedi.

 

“Asgari ücret hayat pahalılığına endekslensin”

Masaya, “Asgari ücret artık hayat pahalılığına endekslensin. Bundan sonraki artışlar ona göre yapılsın. Bunun üzerinde bir artış gerekirse o zaman toplanırız ama önce hayat pahalılığı otomatik olarak yansıtılmalı” görüşünü yansıttıklarını anlatan Serdaroğlu, işveren tarafının bu konuda yorum yapmadığını, Bakan Çağman’ın ise konuları Bakanlar Kurulu’na taşıyacağını anlattı.

 

“Devlet desteği de masada pazarlık konusu olmalı”

Devlet desteğinin de nasıl veya hangi sektörlere göre olacağı veya var olan teşviklerin nasıl devam edeceğinin de yine bir sonraki toplantıda konuşulacağını dile getiren Serdaroğlu, bunun yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

 

 

İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun:

“Çatışmasız ve oy birliği ile bir artış ortaya koyma niyetindeyiz”

Toplantıda asgari ücretin artışına dair herhangi bir rakam ortaya konulmadığını belirten Arhun, çeşitli veriler talep ettiklerini, artış için devlet desteğinin şart olduğunu vurguladı.

Asgari ücrete yapılacak olan artışla ilgili devlet desteğinin de önemine değinen Arhun, çatışmasız ve oy birliği ile bir artış ortaya koyma niyetinde olduklarını belirtti.

“Asgari ücretlinin yüzünü güldürmek mümkün olacak mı bilmiyorum ama Ağustos ayı içinde bu durum netleşecektir diye düşünüyorum.” dedi.

Arhun, önümüzdeki hafta yeniden toplanacaklarını da kaydetti.

 

“Devlet desteği şart, Bakanlar Kurulu’nda konu görüşülecek”

İstatistik Kurumu’ndan birçok veri talep ettiklerini dile getiren Arhun, toplantının detaylarına şöyle değindi:

“Hayat Pahalılığı oranı, çalışan kişi sayısı, işten duran kişi sayısı, açılan, kapanan işletme sayısı gibi bazı rakamların masaya konması istendi. Geçim endeksi, açlık sınırı gibi kalemlerin masaya gelmesi, tüm taraflar için çok etkili ve önemli belgeler olacaktır. İstatistik Kurumu’ndan bu gibi birçok veri talep ettik. Bunu tarafların bir birini anlaması için, ortada durması için istedik.

Masaya gelirken hazırlıklı değillerdi, tüm bunları gelecek olan toplantıya getirecekler. Ortaya bu görüşleri koyduk ve verilerin gelmesini talep ettik.”

Mutlaka destek verilmesi gerektiğini de Bakanlıktan talep ettik. Bakanlık, konuyu Bakanlar Kurulu’na götürüp bunu konuşacağını söyledi. Bu Türkiye’de uzun bir dönem yapıldı. Yapılan artışın bir kısmını devlet ödedi.

Tüm kesimlerin sıkıntıda olduğu ortada, çatışmasız, oy birliği ile bir artışı ortaya koyma niyetindeyiz.”


Gergin başladı…

Toplantının  basına açık yapılan başlangıç bölümünde tansiyon yüksekti. Bakan Koral Çağman, toplantının başında yaptığı kısa açıklamada pandeminin de etkisiyle ekonominin geriye gitmesinden hem emekçiler hem işverenlerin kötü etkilendiğini. Çağman’ın yaptığı kısa açıklamanın ardından söz alan Ahmet Serdaroğlu, “Hükümet edenleri” partilerinin gailesini çekmekle suçladı, “Bizler memleket gailesi çekiyoruz. İşçinin ve işverenin bu kadar sıkıntılı olduğu bir dönemde hükümet edenlerin bunlar yokmuş gibi kendi iç kavgalarını izlemekten artık usandık, bıktık” dedi.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Tözün Tunalı’nın önceki gün katıldığı bir televizyon programında yaptığı, asgari ücretin 6 bin TL olması gerektiğini yönündeki açıklamalarına işaret eden Serdaroğlu, “DP Genel Başkan Yardımcısı, Çalışma Bakanlığı’nın DP’ye bağlı olduğunun farkında mı? İşçi tarafı olarak biz henüz bir rakam belirlemedik ama Çalışma Bakanlığı ve  Çalışma Bakanlığı’nı tutan DP, 6 bin TL öngördülerse bizim oyumuz şimdiden evettir” şeklinde konuştu.

 

Toplantı bir buçuk saat sürdü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman başkanlığında yapılan toplantıda işçi ve işveren tarafları ile bakanlık yetkilileri yaklaşık bir buçuk saat görüştü.

Toplantı 12.10 sıralarında sona erdi. Bakan Çağman, toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, ikinci toplantıda bir sonuca varmayı hedeflediklerini belirtti. 

 

Çağman: “İkinci toplantıda bir sonuca varmayı hedefliyoruz…”

Asgari ücretin Ağustos ayı itibarı ile uygulanır hale gelmesi için masaya oturulduğunu dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Koral Çağman, tarafların görüşlerini dinlediklerini, ülke ve çalışma hayatı için olumlu sonuçlar çıkması için çalıştıklarını söyledi. En kısa sürede gerçekleştirilecek ikinci toplantıda da yeni asgari ücreti bir sonuca bağlamayı istediklerini ifade eden Bakan Çağman, asgari ücretin işçi  ve işverenlerin beklentilerine uygun, çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak seviyede belirlenmesi için ortak bir kararda buluşmak istediklerini belirtti.

Bu haber toplam 4060 defa okunmuştur
İlgili Haberler