1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. EN ACI İTİRAF!
EN ACI İTİRAF!

EN ACI İTİRAF!

Kuzey Kıbrıs olası bir yangın felaketine ne kadar hazır? Araştırdık, sonuç korkunç: “Helikopterimiz olsa ne olur, İtfaiye aracını sürecek personel yok!”

A+A-

• Birçok ülkeden gelen hava araçları ile müdahale edilen, ciddi bir organizasyon ve araç filosu ile söndürülmeye çalışılmasına karşın günlerce devam eden Trodos yangını, gözleri kuzeydeki olası bir felakete çevirdi…

• Adanın Güneyi’nde günlerce süren, güçlükle kontrol altına alınabilen yangın, hem 1995’te Beşparmaklarda yaşanan yangın felaketini anımsattı, hem de akıllara olası bir yangın felaketine bizim ne kadar hazırlıklı olduğumuz sorusunu getirdi.

• Düne kadar Orman Dairesi Müdürü olarak görev yapan Cemil Karzaoğlu’nun çarpıcı açıklamaları ise, endişeleri artırdı: “ARAÇ VAR, PERSONEL YOK! MANEVRA KABİLEYETİMİZ KISITLI”


Meltem SONAY

Adanın Güneyi’nde günlerce süren, güçlükle kontrol altına alınabilen yangın, hem 1995’te Beşparmaklarda yaşanan yangın felaketini anımsattı, hem de akıllara olası bir yangın felaketine bizim ne kadar hazırlı olduğumuz sorusunu getirdi.

Birçok ülkeden hava araçları ile müdahale edilen, ciddi bir organizasyon ve araç filosu ile söndürülmeye çalışılmasına karşın günlerce devam eden Trodos yangını, endişeleri de artırdı.

Düne kadar Orman Dairesi Müdürü olarak görev yapan ve dün görevden alınan Cemil Karzaoğlu’nun çarpıcı açıklamaları ise, gerçeği gözler önüne serdi. Karzaoğlu, ‘araçlar hazır ama kalifiye personel’ yok derken, olası bir yangın felaketine personel açısında hazır olmadığımızı açıkladı.

“Helikopterimiz olsa ne olur, itfaiye aracını sürecek personel yok” diyen Karzaoğlu, Orman Dairesi’nin şu anda 40 kadar kalifiye eleman eksikliği olduğunun altını çizdi.

Helikopter de gelmedi…

Orman yangınlarına anında müdahale etmek amacıyla geçtiğimiz yıl kiralanan yangın söndürme helikopteri, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde bulunan Orman Dairesi’ne ait alanda bekletiliyordu.

Bu yıl için de yangın helikopteri kiralanmasına yönelik ihale dosyası hazırlanmasına karşın, 15 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında hizmet vermesi öngörülen helikopter kiralanamamıştı.

Yangın helikopteri kiralamak için 4 milyon TL’ye ihtiyaç duyulduğu da belirtilmişti.

Helikopter Mersin’de bekliyor…

Öte yandan bir süre önce Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu'nu kabulünde yaptığı açıklamada, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi'nde Kuzey Kıbrıs’ta çıkabilecek yangınlarına müdahale etmek için helikopterin hazır bulunduğunu belirtmişti.
Eroğlu ayrıca, Ağustos ayında çıkabilecek yangınlara müdahale için de helikopter ve acil müdahale araçlarının yollanacağını söylemişti.

94 arazi aracı hazır!

Orman Dairesi Eski  Müdürü Cemil Karzaoğlu, şu anda Orman Dairesi bünyesinde 94 arazi aracını hazır olduğunu belirtti. 94 araç arasında dozerden kamyona her türlü iş aracı olduğunu ifade eden Karzaoğlu, ne yazık ki sürecek eleman olmadığını vurguladı.

“30-40 personel eksik”

Daire’nin 40 kadar personel eksiği olduğunun altını da çizen Eski Müdür Karzaoğlu, operatör, makinist, şoför, kaportacı eksiğine işaret etti.
Kalifiye personel eksikliğinin olası yangın felaketlerinde hareket manevrasını da kısıtladığına işaret eden Karzaoğlu, daireye ivedi olarak vasıflı eleman, operatör alınması gerekliliğine vurgu yaptı.

“İtfaiye aracı sürecek personel yok”

2010 yılında yapılan protokol uyarınca, yangın sezonunda olası bir yangında Türkiye’de 3 helikopter ve 1 uçağın Kuzey Kıbrıs’a müdahale için hazır beklediğini ifade eden Karzaoğlu, “Burada helikopter olsa ne olacak, itfaiye aracı sürecek personel yok” şeklinde konuştu.

“950 bin Euro’luk sistem kullanılamıyor”

Karzaoğlu, Avrupa Birliği projesi olarak ülke genelinin tüm ormanlarına yangınlara karşı kurulan sensörlü kamera izleme sisteminin teknik eleman eksikliği nedeniyle hayata geçemediğini açıklamıştı.

Bir süre önce basına yaptığı açıklamada, “16 kamera ile Lefke’den Karpaz Burnu’na kadar tüm noktaları ekran başından gözetleyebiliyorduk. Sistem hazır fakat sistemi kullanabilecek eleman yok. 2010 yılında 950.000 Euro’ya kurulan bu sistem hazır fakat bu teknolojiyi kontrol edecek personel olmadığı için sistemi kapattık ve kullanamıyoruz” diyerek kurumun en önemli sorununun personel eksikliği olduğunu vurgulamıştı.

-------------------------------------------------------------


Olası bir yangın felaketine ‘müdahale’ Mecliste de gündem oldu…

Çevre Bakanı Atoğlu: “Bir yangın söndürme aracı yakında burada konuşlandırılacak”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yakın bir zamanda Türkiye’den bir yangın söndürme uçağı veya helikopterinin KKTC’de konuşlandırılacağını açıkladı.

Ataoğlu, şu anda Türkiye’de 3 noktada KKTC’ye bir yangın anında hemen müdahale edebilecek 2 helikopter ve 1 uçağın bulunduğunu, ancak Türkiye ile yaptıkları görüşmelerde bu 3 yangın müdahale aracından 1 uçak veya 1 helikopterin KKTC’de konuşlandırılması için öneride bulunduklarını ve uygun görüldüğünü kaydetti.

Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs’ta konuşlandırılacak aracın nasıl Türkiye’den KKTC’ye müdahalede bulunma planı varsa, Türkiye’de çıkabilecek bir yangında da buradan oraya müdahale edebileceğini anlattı.

Ataoğlu ‘Risk yüksek, önlem aldık’ dedi

Ataoğlu, KKTC’de çıkabilecek yangınlara karşı da gerekli önlemleri aldıklarını, yangın riskinin yüksek olduğunu ifade etti.

Gerekli takviyelerin yapıldığını, ekiplerin güçlendirildiğini, kuru otların temizlenmesi için çalışmalar yapıldığını, elektrik hatlarından çıkabilecek yangınlara karşı elektrik trafolarının altlarının temizlenmesi için çalışmalar yapıldığını anlatan Ataoğlu, yangın çıkacak diye her an hazır olduklarını vurguladı.

Şahali: “Bu sıcak yaz aylarında gerekli önlemler alınmalı”

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, adanın Güneyi’nde yaşanan yangın olayından ders çıkarılarak iki toplumun da yaşamını etkileyebilecek olaylarda daha hassas davranılması gerektiğine işaret ederek, Güney’de yaşanan yangından Kuzey’in de ders çıkarması ve bu sıcak yaz aylarında gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Bu haber toplam 2769 defa okunmuştur