1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. TANIDIK BİR İSİM: OĞUZ KALELİOĞLU
TANIDIK BİR İSİM: OĞUZ KALELİOĞLU

TANIDIK BİR İSİM: OĞUZ KALELİOĞLU

Türkiye’de 28 Şubat soruşturması kapsamında 5 ilde toplam 32 adrese baskın düzenlendi. Dönemin orgenerallerinden Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bir dönem Kıbrıs’ta siyasi parti kuru

A+A-

 

 

Kıbrıs’ta Annan Planı’na “hayır” propagandasının mimarı Türkiye’de “darbecilikten” gözaltına alındı:

 

“HAYIR”LI GÖZALTI (!)

 

Türkiye’deki 28 Şubat tutukluları arasında tanıdık bir isim: Oğuz Kalelioğlu!

 

 

·        ÇEVİK BİR DE TUTUKLU… Türkiye’de 28 Şubat soruşturması kapsamında 5 ilde toplam 32 adrese baskın düzenlendi. Dönemin orgenerallerinden Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

 

·        MAĞUSA’NIN “MÜCAHİT KOMUTANI”YDI… Gözaltına alınanlar arasında bir dönem Kıbrıs’ta siyasi parti kurup seçimlere de katılan emekli komutan Oğuz Kalelioğlu da var.  1973 yılında Kıbrıs'a atanan Kalelioğlu “Mağusa Mücahit Tabur Komutanı” oldu. 1974  Harekâtı'nda “Tabur komutanı” olarak katılmıştı.

 

·        EROĞLU İLE OMUZ OMUZA… Annan Planı döneminde Ulusal Birlik Partisi lideri Derviş Eroğlu ile“HAYIR” propagandası yapan Kalelioğlu Eroğlu ile toplantılarda bir araya geliyordu. 

 

 

Türkiye’de 28 Şubat soruşturması kapsamında 5 ilde toplam 32 adrese baskın düzenlendi. Dönemin orgenerallerinden Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında bir dönem Kıbrıs’ta siyasi parti kurup seçimlere de katılan emekli komutan Oğuz Kalelioğlu da var.

Kalelioğlu, 2003 yılında, Kıbrıs'a gelerek “Kıbrıs Adalet Partisi”ni kurmuş ve seçimlere katılmıştı.

1973 yılında Kıbrıs'a atanan Kalelioğlu “Mağusa Mücahit Tabur Komutanı” oldu.
1974  Harekâtı'nda “Tabur komutanı” olarak katılmıştı.

 

28 ŞUBAT OPERASYONU

 

Soruşturma kapsamında sabah 8.30'dan itibaren İstanbul, Ankara, Çanakkale, Niğde ve Eskişehir'de toplam 32 adreste arama başlatıldı. Bu arada, haklarında gözaltı kararı bulunan ve emekli albay oldukları bildirilen 2 kişiye evlerinde olmadıkları için ulaşılamadığı öğrenildi.

Dönemin orgenerallerinden 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen Çevik Bir gözaltına alınırken, İstanbul ve Ankara'daki evlerinde ayrıca İstanbul'da Harp Akademileri'ndeki lojmanında da arama yapıldı.

Soruşturmanın, dönemin merhum başbakanlardan Necmettin Erbakan ve dönemin DYP lideri Tansu Çiller'in kurduğu Refah-Yol hükümetine yönelik darbe girişimi iddiasıyla 'Batı Çalışma Grubu'na yönelik olduğu bildirildi.

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı.

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti.

 

 

15 YIL SONRA OPERASYON

 

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı.

 

 

ÇEVİK BİR 'BALANS AYARI' DEMİŞTİ

 

28 Şubat sürecinde akıllara kazınan açıklamalardan biri Çevik Bir'e aitti. Bir, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun 'Bin yıl sürer” dediği 28 Şubat sürecinde tankların Sincan'dan geçmesini "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleriyle değerlendirmişti.

Soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılan ve gözaltına alınan 31 kişinin kimlikleri şöyle:

''Ankara'da emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli Kurmay Albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Oğuz Kalelioğlu, Sezai Kürşatökte, Ahmet Nazmi Solmaz; emekli Kıdemli Albaylar Serdar Çelebi, İbrahim Selman Yazıcı, emekli Albaylar Mustafa Kemal Savcı, Ziya Batur, Ruşen Bozkurt, Mehmet Şinasi Çalış, Aburrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın, Yahya Cem Özarslan; emekli binbaşı Ahmet Aka; emekli Başçavuş Hamza Özaltun

İstanbul'da emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneraller İdris Koralp, Ünal Akbulut; emekli albaylar Yüksel Sönmez, Eser Şahan, Cengiz Çetinkaya; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Orhan Nalcıoğlu, Mustafa Babacan; emekli Başçavuş Necdet Batıran, Aydın Karaşahin.

Çanakkale'de emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci; Niğde'de emekli Kıdemli Albay Ümit Şahintürk; Eskişehir'de emekli Albay Alican Türk.''

(Türkiye basını)

 


 

 

Annan Planı döneminde Eroğlu ile çalışmıştı!

 

Annan Planı döneminde Ulusal Birlik Partisi’nin çağrısıyla Annan Plânı karşıtı siyasi parti ve milliyetçi çizgideki örgütler, Kıbrıs konusunda New York’ta gelinen son aşamayı değerlendirmek üzere Kamu-İş Merkezi’ndeki Toplântı Salonu’nda bir araya gelmiştiler.
Dönemin Ana Muhalefet Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, bazı UBP milletvekilleri, MAP Genel Başkanı Ali Riza Görgün, KAP Genel Başkanı Oğuz Kalelioğlu, Bizim Parti Genel Başkanı Okyay Sadıkoğlu ve milliyetçi çizgideki bazı sendika ve örgütlerin temsilcilerinin katıldığı toplântı saatlerce sürmüştü.

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 3869 defa okunmuştur