1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Verimli ve üretken Meclis’ vurgusu
‘Verimli ve üretken Meclis’ vurgusu

‘Verimli ve üretken Meclis’ vurgusu

Meclis’te yeni dönem başladı, milletvekilleri nasıl bir yasama hedeflediklerini anlattı.

A+A-

Ayşe GÜLER

Erken seçim sonrasında seçilen, yeni dönemde Cumhuriyet Meclisi’nde yer alacak 50 milletvekili yemin ederek, resmen göreve başladı.

Yeni Meclis aritmetiğinde, milletvekilleri ‘verimli yasama’ görüşünde birleşti, uzun süredir bekleyen kamu reformu, Belediyeler Yasası ile Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda değişikliğin hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

YENİDÜZEN, Meclis’te yer alacak milletvekilleriyle görüştü, süreci değerlendirdi.

CTP Milletvekili Fikri Toros, “Hangi görevde olursak olalım, halkın çıkmazdan kurtulması için gereğini yapacağız” derken, UBP Milletvekili Hakan Dinçyürek, reformları hayata geçirecek yasal düzenlemelerin Meclis’te yasallaşması gerektiğini söyledi.

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Yalnızca iyi çalışan bir Meclis değil, yönetme becerisi olan hükümete de ihtiyaç var” noktasına vurgu yaparken, Halkın Partisi Milletvekili Ayşegül Baybars da yasama faaliyetlerinin daha verimli olacağı, istikrarlı bir yapıya kavuşturulmasını istediklerini belirtti.

CTP Milletvekili Asım Akansoy, Meclis’in süratle Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı yenilemesi gerektiğini dile getirdi.

UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak ise kısa süre içerisinde yerel yönetim reformunu hayata geçireceklerini ifade etti, UBP Milletvekili Hasan Küçük de “Koltukları dolu, üretken bir Meclis olacağını düşünüyorum” dedi.

Öte yandan UBP Milletvekili Ahmet Savaşan ise en geniş tabanlı hükümeti kurmak için çalışacaklarını kaydetti.

YDP Milletvekili Talip Atalay ise “Yeni dönemde, ekonomik sorunlar giderilmeli, bu konuda çalışılmalı” şeklinde konuştu.

 

15 gün ara…

Milletvekillerinin ant içerek göreve başladığı toplantıda dün yapılması beklenen Başkanlık Divanı seçimi bir sonraki birleşime ertelendi.

Meclis’in dünkü birleşimine en yaşlı üye sıfatı ile UBP Milletvekili Ünal Üstel Başkanlık etti. CTP Milletvekili Ongun Talat ve UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak da en genç üyeler olarak katiplik görevlerini yürüttü.

Meclis’in ant içme törenine, CTP Mağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay mazereti nedeniyle katılamazken, 49 milletvekili hazır bulundu.

Meclis Genel Kurulu'nu pandemi gerekçesiyle yalnızca TAK ve BRT takip etti. Buna rağmen vekillerin ailelerinden birer kişi yemin törenini izledi.

Meclis'in bir sonraki birleşimi 21 Şubat Pazartesi günü gerçekleşecek.


MİLLETVEKİLLERİ YENİ DÖNEMİ NASIL YORUMLADI?

CTP Milletvekili Fikri Toros:

“Hangi görevde olursak olalım, halkın çıkmazdan kurtulması için gereğini yapacağız”

“ Geçtiğimiz yıl Meclis çok verimsiz bir süreç geçirdi. Birçok reform yasası Meclis’in gündeminde bekliyor. Bu durum, yürütmenin de işini verimsiz hale getirdi. Yeni yasama döneminde Meclis’in verimli çalışması en büyük temennim… Ülkenin içerisindeki ekonomik ve sosyal çöküşten çıkmanın yolu acilen reformların yapılmasıdır. CTP olarak komitelerde üzerimize düşen işbirliğini göstereceğiz. Yasa tasarılarına gerekli katkıyı yapacağız. Demokrasi gereği Meclis çok sesli olmalıdır. Bugünkü aritmetikte çok sesliliğin var olduğunu değerlendiriyorum. Bu andan itibaren istikrar ve acil ihtiyaçlara cevap verebilecek hükümet kurulmalı. Biz hangi görevde olursak olalım, halkın çıkmazdan kurtulması için gereğini yapacağız.”

 

UBP Milletvekili Hakan Dinçyürek:

“Reformları hayata geçirecek yasal düzenlemeler Meclis’te yasallaşmalı”

“Yeni dönemde toplumun Meclis’ten neler beklediğine bakmak gerekiyor. Ülke iki yıldır pandemi ile uğraşıyor. Bunun ülkeye verdiği sosyal ve ekonomik sorunları var. Ülkede dövizin yükselmesinin yarattığı, hayat pahalılığı ve yansımaları var. Ekonominin ivedi düzenlemelere ihtiyaç vardır. Ekonomik pasta büyütülmelidir. Buna paralel de sağlık, ekonomik ve sosyal devlet anlamında önemli adımlar atılmalı. Elektrik üretimi, tedariki ciddi bir problem… Süt, tarım ciddi problem. Ülkede dokunulması gereken, hizmet edilmesi gereken şeyler var. Bunlar yapılırken de değişim, dönüşüm reformlar da gündeme gelmeli. Meclis’in büyük görevi var. Reformları yapacak yasal düzenlemeler Meclis’te geçirilmeli. ‘Sen, ben’ kavgası bu ülkeye bir fayda getirmiyor. İktidar ve muhalefetin konsensüsün içerisinde yasal düzenlemeleri yapacak yeni dönem arzuluyorum. Resmi görevlendirme alınmadan önce yapılan nabız yoklamaları önemli ama belirleyici değil. Meclis’te ve komitelerde nisap sorunun yaşanmayacağı, sürdürebilir bir hükümet ülkenin ihtiyacıdır. İstikrarsız, belirsiz bir hükümetin ülkeye faydası yoktur.”

 

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe:

“Yalnızca iyi çalışan bir Meclis değil, yönetme becerisi olan hükümete de ihtiyaç var”

“Yeni yasama yılının nasıl devam edeceğini görmek için, önce hükümetin nasıl şekilleneceğini de görmek gerekiyor. Sonuç ne olursa olsun, şu andaki aritmetik bize UBP’nin büyük ortağı olacağı bir hükümet modelini gösteriyor. Geçtiğimiz dönemde UBP’nin Meclis çalışmalarını ciddi şekilde aksatması umarım bu dönemde tekrarlanmaz. Grubu olan iki parti var. CTP her dönem olduğu gibi bu dönemde de yasaların komite aşamasında çalışılması ve Meclis’ten geçirilmesi noktasında her türlü katkıyı elbette ki ortaya koyacaktır. Komitelerin toplanması için başkanların bu çağrıyı yapması gerekiyor. Komitelerin yasa görüşebilmesi için de Bakanlar Kurulu’ndan şu andaki ekonomi başta olmak üzere acil yasaların gelmesi gerekiyor. Bunun için de sadece iyi çalışan bir Meclis değil, iyi çalışan, yönetme becerisi olan hükümete de ihtiyacımız var. Sağlık, ekonomi ve eğitimle alakalı ciddi problemler var. Kamu reformu, yerel yönetim reformu,  Yurttaşlık Yasası’yla ilgili düzenleme yapılmalı. Belediyelerin seçimlerinin ertelenmesi konuşuluyor. Ama bu seçim süreci Anayasa’da bellidir. Haziran’daki yapılması gerektiği seçimin ertelenmesi Anayasa açısından mümkün değil. Ama belediyelerin sayısı da dahil, bu konuda bir reform gündeme gelmeli. Hal Yasası konuşulmalı. Çok yoğun bir tempo var. Sorumlu muhalefet anlayışıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

 

Halkın Partisi Milletvekili Ayşegül Baybars:

“Yasama faaliyetlerinin daha verimli olacağı, istikrarlı bir yapıya kavuşturulmasını istiyoruz”

“23 Ocak seçimleri yaşandı, halkın iradesi ortaya çıktı. Meclis’te yasama faaliyetlerini dengeleyebilecek olan iki büyük parti var. Biz maalesef HP olarak Meclis’te komitelerde grup oluşturamadığımız için aktif üyesi olamayacağız. Ama yasama faaliyetleri olabilmesi için çalışmaya, üretmeye, komiteye katılmaya devam edeceğiz. Çok sıkıntılı bir süreç geçirdik. Hem Meclis çalışmaları hem de ekonomik, sağlık sorunlarıyla ilgili… Bu dönemde yasama faaliyetlerinin daha verimli olacağı, istikrarlı bir yapıya kavuşturulmasını istiyoruz.

HP, ister hükümette ister muhalefette yer alsın, toplumun yararını ön plana çıkaran, toplumsal menfaate yönelik görev ve sorumluluğa her zaman açık olmuştur. Önemli olan hükümette yer almak değil, toplum lehine çalışmaktır…”

 

CTP Milletvekili Asım Akansoy:

“Meclis’in süratle Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı yenilemesi gerekiyor”

“Yasama, istikrarsız bir dönem geçirdi. Çok daha güçlü adımların atılabileceği bir döneme girmek gerekiyor. Bunun için de halkın beklediği önemli yasalar var. El birliğiyle çalışılarak, Meclis’ten geçirilmesi gerekiyor. Hükümeti kuracak partinin UBP olduğu söylenebilir. Bu partinin tavrının da yasamanın çalışması noktasında belirleyici rolü olacaktır. Çünkü yasa tasarıları hükümetten geliyor. Yasa önerileri pek fazla dikkate alınmıyor. Bu nedenle süratli şekilde adım atılmalıdır. Meclis’in süratle Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı yenilemesi gerekiyor. Çünkü toplumun aynı yasa çerçevesinde seçime gidebilme teamülü kalmadı. Geçmişten kalan yasalar var, onların üzerine gidebiliriz. Anayasa bağlı kalma her şeyin ötesinde. Geçtiğimiz yasa döneminde anayasayı zorlayıcı birçok adım atıldı. Bunu mücbir sebebe bağladılar. Sucuoğlu’nun yerel seçimi ertelemesine yönelik yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Anayasayı rafa kaldıran bir tavırdır. CTP olarak elimizden gelen yapıcı tavrı ortaya koyacağız.”

 

YDP Milletvekili Talip Atalay:

“Yeni dönemde, ekonomik sorunlar giderilmeli, bu konuda çalışılmalı”

“Bizleri zorlu bir sürecin beklediğini biliyoruz. Siyaset üstü bir sıkıntımız var. Bunu herkes fark etmeli. Ekonomik, sosyal sorunlar var. Ülkede olmayan asayiş sorunları var. Meclis’in çalıştırılması gerekiyor. Partisel ya da bireysel çıkarlar değil de ülkesel çıkarlarda nisap sorunu olmamalı. Yeni dönemde, ekonomik sorunlar giderilmeli, bu konuda çalışılmalı. Kendi ürünlerimizi geliştirmeye, markalaştırmaya ihtiyacı var. Buna dönük çalışmalarda yer almak istiyorum. Toplumsal uzlaşmayı da sağlamamız gerekiyor.”

 

UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak:

“Kısa süre içerisinde yerel yönetim reformunu hayata geçireceğiz”

“Çalışkan, üretken, toplum yararına yasalar yapacak bir Meclis’e ihtiyacımız vardır. Şu anda halkın bu yönde bir iradesi var. Halkın refahını daha yukarıya çekebilmek için yasal mevzuatlarda değişiklikler yapacağız. Bunun için çalışacağız, umutluyum… Yerel yönetimlerle ilgili çalışmalarda öncü olacağım. Ülkede çağdaş, demokratik bir yerel yönetime ihtiyaç var. Yerel yönetimlerden gelen biri olarak, edindiğim bilgileri paylaşacağım. İlk yapacağımız değişikliklerden biri olacak. Bu yönde irade de bilgi de var. Kısa süre içerisinde yerel yönetim reformunu hayata geçireceğiz.”

 

UBP Milletvekili Hasan Küçük:

“Koltukları dolu, üretken bir Meclis olacağını düşünüyorum”

“Ekonomik ve sosyal gelişim anlamında önemli projelerimiz var. Bunları hayata geçirmek istiyoruz. Muhalefetle de uyumlu şekilde tarihin en zor döneminde bu görevi aldık. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu anlayışla kararlı şekilde bilgi, tecrübelerimizi Meclis’e taşıyacağız. Nisapla ilgili sıkıntımız olacağını düşünmüyorum. Koltukları dolu, üretken bir Meclis olacağını düşünüyorum.”

 

UBP Milletvekili Ahmet Savaşan:

“En geniş tabanlı hükümeti kurmak için çalışacağız”

“Çok zor bir dönemde önemli bir görev üstlendik. Çok daha fazla çalışarak hareket etmeliyiz. Belli ki, UBP Başbakanlığında bir hükümet kurulacak. 24 vekille, sorumluluğumuzu en iyi şekilde yerine getireceğiz. Ekonomik çarkların dönmesi, COVID’den kurtulabilmek için adımlar atacağız. Başbakan’ın hükümetle ilgili tavrı ortadadır. En geniş hükümeti kurarak, kesintisiz bir iktidarı hayata geçirmek istiyoruz. En geniş tabanlı hükümeti kurmak için çalışacağız.”

mm-162.jpg

 

Bu haber toplam 2061 defa okunmuştur
Etiketler : ,