1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yeni işbirliği mi?
Yeni işbirliği mi?

Yeni işbirliği mi?

Güney Kıbrıs-İsrail-Kanada arasında enerji işbirliği mi? Amerikan UPI sitesi, Türkiye ile İsrail arasında yeni bir enerji ittifakından söz etti. Baird: “Şirketlerimiz Kıbrıs MEB’i içindeki parsellere ilgi gösteriyor”

A+A-

 

 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun önceki akşam Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i telefonla görüştüğü haber verildi.
Politis “Kanada İle Üçgen Mi?... Anastasiadis Netanyahu İle Görüştü” başlığıyla yansıttığı haberinde, bir ay içerisinde ikinci kez gerçekleşen (ilk görüşme 7 Mart tarihinde olmuştu) dün akşamki telefon görüşmesinde Netanyahu ve Anastasiadis’in ele aldıkları konuların, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ve Ticaret Bakanı Lakotripis’in Pazartesi günü gideceği Tel Aviv’de görüşebileceği konular olduğuna işaret etti.
Gazeteye göre Kıbrıs Rum Başkanlık Köşkü’nden yapılan, telefon görüşmesiyle ilgili açıklamada; Güney Kıbrıs-İsrail ilişkilerine tabi konuların ele alındığı ve enerji alanını da kapsayan çeşitli işbirliği alanlarında görüş alış verişinde bulunulduğu belirtildi.
Netanyahu ve Anastasiadis, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı’nın mayıs ayı başlarında İsrail’e gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Kasulidis ve Lakotripis’in Tel Aviv’de hazırlığını yapacağı konuları ve bölgede cereyan eden son jeopolitik gelişmeleri de görüştü.
Gazete edindiği bilgilere dayanarak Netanyahu’nun Anastasiadis’e; İsrail-Türkiye yakınlaşması nedeniyle Güney Kıbrıs-İsrail işbirliğinin bozulmasının söz konusu olmadığı teminatı verdiğini belirterek şunları ekledi:

Enerji işbirliği
“Yine aynı bilgilere göre telefon görüşmesi Kanada Dışişleri Bakanı John Baird’in Lefkoşa ziyaretiyle de alakalıdır ve üç ülke arasında (Güney Kıbrıs-İsrail-Kanada) enerji alanında işbirliği ortaya çıkabilir. John Baird’in Anastasiadis ve Kasulidis dışında RAEK (Enerji Düzenleme Kurulu), DEFA (Devlet Doğalgaz İşletmesi) ve KRETİK (Devlet Hidrokarbon Şirketi) ile de temaslarda bulunması dikkat çekicidir. Baird ülkesinin, enerji ve doğalgaz alanında ve hassas bölgeler konusunda sahip olduğu deneyimi paylaşmaya hazır olduğunu söyledi. ABD ile komşu enerji tesisleri bulunan kanada federal bir ülkedir.”
Fileleftheros “Netanyahu Gaz İçin Anlaşma İstiyor... Anastasiadis’e Telefon Etti” başlıklı haberinde Netanyahu’nun dün gece telefonla arayarak Türkiye ile yakınlaşmalarının Güney Kıbrıs’ın aleyhine olmadığı güvencesi verdiği Anastasiadis’e enerji konularında ilerleme kaydetme arzusunu da ilettiğini yazdı.

Kıbrıs Rum Dışişleri ve Ticaret bakanlarının, Anastasiadis’in mayıs başlarında İsrail ziyaretinin hazırlıkları maksadıyla Tel Aviv’e yapacakları ziyaret tarihini önümüzdeki Salı olarak belirten gazete özetle şunları aktardı:
“Öğrendiğimize göre İsrail Başbakanı’nın Kıbrıs Başkanı’na vurguladığı; enerji konularında ve iki ülkenin ilgi alanına giren diğer bir dizi konuda ilerleme kaydedilmesi arzusuydu. Netanyahu ve Anastasiadis’in telefon görüşmesinden anlaşıldığı kadarıyla enerji meselesi her iki ülkenin de birinci önceliğidir.
Başkan Anastasiadis’in American Jewish Commitee (Yahudi Lobisi) Uluslararası İlişkiler Müdürü Jason Isaacson ile görüşeceğine dikkat çekiliyor. Bilindiği gibi Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis enerji konuları gündemiyle Lübnan’ı ziyaret etti.”

Türkiye ile İsrail arasında yeni bir enerji ittifakı
Bu arada UPI isimli Amerikan web sitesi, İsrail ve Türkiye arasında; İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasına ve İsrail MEB’indeki yatakların müşterek geliştirilmesi ve istifadesine olanak tanıyacak yeni bir enerji ittifakı kurulabileceğinden söz eden gazete,Tel Aviv kaynaklı çeşitli analizlere yer verdi. Böyle bir gelişmenin; kendi doğalgazları için başka bir aktarma yolu bulması gerekecek Kıbrıs ve Lübnan açısından olumsuz olacağı belirtilen haberde Türkiye’nin Doğu ve Batı arasında ana enerji kavşağı olma hedefini sistemli şekilde ileri götürmekte olduğuna işaret edildi.
UPI ‘Doğu Akdeniz’de şekillenen yeni durum, hiçbir şekilde, ciddi ekonomik kriz kırbacı altında bulunan ancak önemli enerji yataklarına sahip Kıbrıs’ın çıkarına olmayacak’ ifadesini kullandı.”
Gazete devamla TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun AB’nin Dış Siyaset ver Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’la dün Ankara’da düzenlediği ortak basın toplantısında ‘Doğalgaz Kıbrıslı Rumların değildir” diyerek Kıbrıs Rum yönetimine yeni uyarı mesajları gönderdiğini yazdı ve Davutoğlu’nun sözlerini okurlarına kısaca aktardı.

Kanada enerji oyununa giriyor...
Aynı gazete “Kanada Enerji Oyununa Giriyor... Şirketlerden Parsellere ve Doğalgazdan İstifadeye İlgi” başlığıyla aktardığı haberinde Kanada Dışişleri Bakanı John Baird’in Güney Kıbrıs’a, Kanada’nın sözde Rum “doğalgazına” ilgisini ilettiğini yazdı.
Edindiği bilgilere dayanarak Baird’in, Kanada şirketlerinin Kıbrıs Rum “MEB”i içerisindeki parsellere ilgi gösterdiğini, ülkesinin enerji alanında ve özellikle doğalgaz konularında sahip olduğu deneyime dikkat çektiğini belirten gazete, Baird’in bu sözünü; Kanada’nın doğalgazdan istifadeye ve nakline de ilgi gösterdiğinin anlaşıldığını yazdı.
Habere göre Barid bu konuları temas ettiği Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Kasulidis’le de görüştü ve Kasulidis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Kanadalı yatırımcıların doğal zenginliğin değerlendirilmesi prosedürünün tamamına katılmak istediğini belirterek “Kıbrıs; Mısır, İsrail ve Lübnan gibi komşularından daha kolay hareket edebilecek belki tek ülkedir” ifadesini kullandı.
Barid Kıbrıslı Rum işadamlarına hitap ederken, ülkesinin enerji ve doğalgaz alanındaki deneyimini paylaşmaya hazır olduğu mesajını ilettiği Kasulidis’le yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak Kanada’nın enerji gücü olarak oynadığı rolü teferruatıyla anlattı, şunları söyledi:

“Öğrenmekle kalmadı…”
“Kanada ABD ile hassas bölgeleri göğüslemeyi öğrenmekle kalmadı aynı zamanda, Kanada’da bir federasyon olduğumuzdan, kazalarımızın ve bölgelerimizin kıyılarımızdaki doğal kaynaklarımızla ilgili konuların göğüslenmesinde önemli deneyime sahibiz. Kanada sanayisi, Kıbrıs’ın ekonomik geleceği açısından bu büyük fırsatın göğüslenmesinde önemli rol oynayabilir.”
Habere göre Kanada Dışişleri Bakanı Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı konuşmada ise Güney Kıbrıs’ın Afganistan’dan dönen Kanadalı askerlere sağladığı kolaylık ve Rum yargısı sisteminin Hizbullah’la ilgili son kararından dolayı ülkesinin müteşekkir olduğunu belirtti. TAK

Bu haber toplam 1194 defa okunmuştur