1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Vicdani ret güneyde nasıl uygulanıyor?
Vicdani ret güneyde nasıl uygulanıyor?

Vicdani ret güneyde nasıl uygulanıyor?

Vicdanî reddin Kıbrıs’ın güneyindeki uygulaması, Halil Karapaşaoğlu’nun Askeri Mahkemede sonuçlanan davası ile yeniden gündem oldu

A+A-

 Vicdanî reddin Kıbrıs’ın güneyindeki uygulaması, Halil Karapaşaoğlu’nun Askeri Mahkemede geçtiğimiz hafta sonuçlanan davası ile yeniden gündem oldu.

Vicdanî reddin güneyde tanınan bir hak olduğuna işaret eden Alithia gazetesi, öngörülen prosedür temelinde vicdanî retçi olarak tanınanlar, Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO)  vicdanî retçi olmayanlarla eşit sürede alternatif askerlik veya sosyal hizmet yapmakla mükellef.

Dini veya ideolojik gerekçe göstererek askerlik yapmayı reddedenler 2011 RMMO yasası ile hukuki açıdan vicdanî retçi sayılıyor ancak ihdas edilen yasaya göre, bu kişilerin yaşam tarzlarının, gerekçe gösterdikleri dini ve ideolojik gerekçeleri karşılaması gerekiyor.

Silah veya av tüfeği taşıma ruhsatı sahibi olanlar veya atış, av veya benzer spor müsabakalarına katılanlar, ateşli silah kullanmaktan hüküm giyenler veya haklarındaki mahkeme devam edenler ile askerlik görevi yapmalarını engelleyen vicdani inançlar geliştirdikten sonra yerli veya yabancı bir orduda görev yapanlar hukuken vicdanî retçi olarak tanınmıyor.

Vicdanî retçi olarak tanınan mükellefler askerliklerini, diğer mükellefler ile eşit sürede ve RMMO birlik ve birimleri içerisinde, silah kullanma veya silah kullanma eğitimi dışındaki alternatif görevler veya  Savunma Bakanı’nın kararıyla belirlenen kamu birimlerinde görevlerle yerine getiriyor.

Kamuda ilgili birimlerin, vicdanî retçileri için yapılan başvuru sayısını karşılayacak boş kadrosu olmaması halinde, kamu hizmetinin verileceği birimleri Kıbrıs Bakanlar Kurulu belirliyor. Askerlik görevini alternatif kamu hizmeti yaparak yerine getiren vicdanî retçiler, seferberlik hizmetlerini de aynı şekilde alternatif kamu hizmeti yaparak yerine getiriyor. 

Bu haber toplam 8735 defa okunmuştur
İlgili Haberler