1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. TOPLUM AYAKTA ONLAR DA KIZGIN
TOPLUM AYAKTA ONLAR DA KIZGIN

TOPLUM AYAKTA ONLAR DA KIZGIN

Kamuoyunu rahatsız eden ve günlerdir tartışılan ‘Askeri bölge kapsamından çıkarılarak Denktaş ailesine devredilen ‘arazi’ konusunda UBP ve DP Milletvekilleri görüşlerine başvurduk

A+A-

Fehime ALASYA

Günlerdir kamuoyunu meşgul eden ve birçok kesimden tepki toplayan kamu arazisinin Denktaş ailesine verilmesini, YENİDÜZEN’e değerlendiren Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti (DP-UG) Milletvekilleri, görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Askeri bölge kapsamından çıkarılıp, Rauf Raif Denktaş Üniversitesi kurulması için Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın çocuklarına verilen 220 dönümlük kamu arazisi konusundaki düşüncelerini paylaşan milletvekilleri yaşananlardan rahatsız…  
Konuya ilişkin kısa görüş ve düşüncesine başvurulan vekiller, yaşananlardan dolayı hayli kaygılı.
Milletvekilleri, gelinen noktada tüm kamuoyunun bu durumdan şikâyetçi olduğundan yana hemfikir.
Birçok vekil, bu duruma şiddetle karşı çıkarken, birçoğu da söz konusu arazinin, vakıf değil de bireylerin adına olmasını yanlış buluyor.
Bu arazinin Lefkoşa’nın nefes alacağı ve ağaçlandırılmış bir alan olduğunu anımsatan bazı vekiller, orasının bir kent parkı olabileceğine dikkat çekerek, oraya herkesin kabul edeceği ve vatandaş yararına bir proje yapılması gerektiğini işaret etti.

Milletvekilleri ne dedi?

 

Mağusa UBP Milletvekili Erdal Özcenk;
“Alınan bu karardan son derece rahatsızım”

“Ben bu duruma karşıyım. Rauf Raif Denktaş adına bir üniversite tabi ki yapılmalı ama bunu devlet yapsın. Bir bakanın oğluna böyle bir yer verilmesi bu kapsamda bile olsa etik ve uygun değildir. Ben buna şiddetle karşıyım. Ben alınan bu karardan son derece rahatsızım, bu hiç hoş değil.

 

Girne UBP Milletvekili İzlem Gürçağ:
“Yapılan icraat herkesin içine sine sine olmalı”

“Biz mecliste de bunu dile getirdik. Bu konunun kamuoyunun vicdanını da rahatlatacak değerlendirmelerle ilgili çalışmalarımız yaptık. Çalışmalarımızı bu yönde yürütüp, kamuoyu vicdanının rahat olması bizim için önemli. Yapılan icraat herkesin içine sine sine olmalı. Tüm görüşleri en iyi şekilde değerlendirip hayata geçirmek istiyoruz.” 

Güzelyurt UBP Milletvekili Ali Pilli;
“Tüm kamuoyu vicdanı rahat değil, orası bir kent parkı olabilirdi”

“Orası için tüm kamuoyu vicdanı rahat değil. Ben kişi olarak üniversiteye veya yatırım yapılmasına, istihdam yapılmasına karşı değilim. Burada bazı isimler üzerinde durulmaktadır. Bu arazi Lefkoşa’nın nefes alacağı ve ağaçlandırılmış bir yerdir, asker burayı eğer devretmişse, orası bir kent parkı olabilirdi. Ben bunun yapılmasından yanayım. Parkın ismini de Raif Rauf Denktaş Parkı koyalım. Bundan büyük gurur duyarım. Oraya herkesin kabul edeceği ve vatandaş yararına bir proje yapılmalı, bana göre de en uygun proje de park projesidir.  

 

Lefkoşa DP-UG Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu;
“Etik olmadığını kendisi de söyledi”

“Dün bu konuyla ilgili genel başkanımız yorum yaptı. Etik olmadığını kendisi de söyledi. Benim gönlümden geçen ise, Rauf Raif Denktaş Vakfı anısına yapılacaksa, direk vakfa kiralanması bence çok daha doğru olurdu. Belki işlerin daha seri olması için çocuklarına verdi ama bu toplumda iyi bir algı yaratmadı. Keşke böyle yapmasaydı. Trafik açısından, ulaşım, gibi yönlerini de derleyip bu tarz yerlerin verilmesi gerektiği inancındayım fakat bu güne dek böyle bir çalışma yapıldığını görmedik maalesef. Muhakkak yerel yönetimlerin ve şehirciliğin de görüşleri alınmalı.

Bu olayda bireylerin adına olmasını yanlış buluyorum. Vakfa devredilmesi en doğrusu olurdu.”

Lefkoşa UBP Milletvekili Ersin Tatar;
“Dünya literatüründe yakın-uzak, hiçbir akrabanın ihaleye giremeyeceği de var”

“Orada bir hukuk, yasal ve etik değerler konusu söz konusudur. Kendisi de etik olmadığını itiraf etti. Şartlarını da merak ediyoruz. İhale yasasına göre de çıkılmalıydı deniliyor, böyle bir durumda çok hassas davranmak gerek. Çok titiz ve halkın algısı bakımından herhangi bir yanlış değerlendirmeye yol açmayan icraatlar yapılması gerek. Dünya literatüründe yakın-uzak, hiçbir akrabanın ihaleye giremeyeceği de var. Üniversite ismine sonsuz saygım var ama yine de bu durum böyle olmamalıydı diye düşünüyorum.”

Lefkoşa UBP Milletvekili Zorlu Töre;
“Gidip Mesarya’ya veya Karpaz’a böyle bir üniversite kursalar sanırım kimse şikâyet etmezdi”

“Biz zaten UBP milletvekilleri olarak, duygusal yaklaşımın doğru olmadığını düşünüyoruz. Yani biz yatırıma karşı değiliz ama böyle bir yerin makam kullanılarak alınmasını doğru bulmuyoruz. Böyle bir isme üniversite kurulmasından mutluluk duyarız ama bu şekilde arazi alınmasından değil. Gidip Mesarya’ya veya Karpaz’a böyle bir üniversite kursalar sanırım kimse şikâyet etmezdi. Şehir içindeki bu alana da vatandaşın günlük hayatında kullanabileceği, sosyal amaçlı, vatandaş yararına bir proje tasarlansaydı kimse rahatsızlık duymazdı.”

 

 

Bu haber toplam 2920 defa okunmuştur
İlgili Haberler