1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Teyit sondajına başlandı…
Teyit sondajına başlandı…

Teyit sondajına başlandı…

Noble Energy şirketinin, Kıbrıs Rum MEB’inde bulunan ve “Afrodit” olarak adlandırılan 12. parseldeki teyit sondajının başladığını dün resmen açıkladı

A+A-

Noble Energy şirketinin, Kıbrıs Rum MEB’inde bulunan ve “Afrodit” olarak adlandırılan 12. parseldeki teyit sondajının başladığını dün resmen açıkladığı ve 12. parseldeki gerçek doğal gaz yatağının tespit edilmesiyle ilgili geri sayımın başladığı haber verildi.

“Ensco 5006” isimli platformun önceki gün sondaja başladığını duyuran Politis ve diğer gazeteler, Noble Energy şirketinin açıklamasına dayanarak, sondajın yaklaşık olarak 3 ay sürmesinin hesaplandığını anımsattı.
Sondajın ilk gününde tatsızlık yaşanmadığını kaydeden gazete, Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu’nun yayımladığı ve 1 Haziran’dan 1 Ekim’e kadar geçerli olacak olan kararnameye göre, 33 13 17.71N ile 33 20 12.60E noktasını çevreleyen 500 metrelik bölgenin, emniyet bölgesi olarak tanımlandığını ifade etti.
Haberde, Kıbrıs Rum Hükümeti’nden özel izin almadığı takdirde, bu bölgeye hiçbir geminin girmesine izin verilmediği vurgulandı.
Gazete, Noble Energy şirketine dayanarak, A–2 olarak adlandırılan teyit sondajının sonuçlarının, doğal gaz yatağının tahmini boyutunun doğrulanması ve gelecekteki kalkınma adımlarının planlanmasına başlanmasıyla ilgili gerekli bilgileri sunma konusunda şirkete yardımcı olacağını belirtti.
Haberde, 2011 yılında gerçekleştirilen araştırma sondajının sonuçları temelinde, 12. parseldeki doğal gaz yatağının tahmini boyutunun, istatiksel olarak, ortalama 7 trilyon ayak küp civarında olduğu da anımsatıldı.

Sismik araştırma
Teyit sondajının tamamlanmasının ardından, sonuçların değerlendirileceğini ve bunun 60–90 gün sürmesinin beklendiğini kaydeden gazete, şirketin 12. parselde sismik araştırma yapmakta olduğunu da ekledi.
Noble Energy’nin 12. parselde Delek Drilling ve Avner şirketleriyle işbirliğinde bulunduğunu da anımsatan gazete, Delek Drilling şirketinin başkanının, önümüzdeki pazartesi günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Başkanlık konutunda bir görüşme yapacağını ekledi.
İlgili haberlerde, Kıbrıs Rum siyasi partilerinin, teyit sondajının başlamasından memnuniyet duyan açıklamalar yaptıkları da belirtildi.
Sondajın başlamasıyla ilgili haberler Politis gazetesinde “Teyit İçin Kazıyor”, Alithia gazetesinde “Teyit Sondajı Birçok Umutla Başladı… Afrodit Parselindeki Yatakla İlgili Nihai Sonuçlar Yıl Sonuna Bekleniyor”, Simerini gazetesinde “Teyit… Stratejisi”, Haravgi’de “Noble’nin Sondaj Makinesi İşe Başladı”, Fileleftheros gazetesinde de “Teyit Sondajı Dün Başladı” başlıklarıyla yer aldı.

Lakkotripis AB Enerji Komiseri’ni sondaj hakkında bilgilendirdi

Politis gazetesinde yer alan başka bir haberde ise, Kıbrıs Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, AB Enerji Komiseri Günther Oettinger’i, 12’inci parseldeki teyit sondajının başlaması konusunda, Lüksemburg’da gerçekleştirilen AB Enerji Bakanları Konseyi çalışmaları çerçevesinde, dün bilgilendirdiği belirtildi.
Gazete, Lakkotripis’in Oettinger’i, doğal gazdan istifade edilmesiyle ilgili alt yapıların inşa edilmesi planlamalarının hayata geçirilmesi için, önümüzdeki dönem çeşitli faaliyetlerde bulunması konusunda bilgilendirdiğini de ifade etti.
Habere göre Lakkotripis, Doğu Akdeniz’deki “Levantin” havzasındaki hidrokarbon yataklarının doğru bir şekilde kullanılmasıyla, Kıbrıs Rum kesiminin bölgesel enerji merkezi haline gelebileceği perspektifine de vurgu yaptı. TAK

Bu haber toplam 1223 defa okunmuştur