1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Serdinç Maypa tutuksuz yargılanacak
Serdinç Maypa tutuksuz yargılanacak

Serdinç Maypa tutuksuz yargılanacak

Sosyal medyada gerçekleştirdiği yayınlarla tanınan ve "özel hayatın gizliliğinin ihlali" suçlamasıyla tutuklanıp Cuma gün mahkemeye çıkarılan ve 3 gün poliste tutuklu kalmasına karar verilen Serdinç Maypa, teminatla serbest bırakıldı.

A+A-

Ertuğrul SENOVA

Sosyal medyada gerçekleştirdiği yayınlarla tanınan ve "özel hayatın gizliliğinin ihlali" suçlamasıyla Perşembe gün tutuklanan ve bugün ikinci kez daha yargıç huzuruna çıkarılan Serdinç Maypa, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Teminatla serbest bırakılmasına ilişkin kararın ardından, mahkeme avlusunda bulunan Maypa destekçisi kalabalık, kararı alkışlarla karşıladı.

Mahkeme çıkışı açıklama yapan Maypa, pek çok gazetecinin elindeki belgelerle yayınlar yaptığını, kendisinin tutuklanması sürecinin de, belgelerle konuşmaya engel olmak amacıyla yaşandığını söyledi, “kurban” olarak seçildiğini ifade etti.

Gazetecilerin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyleyen Maypa, belgelerle haber yapmanın önüne geçilmesi amacıyla bu suçlamalarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Maypa, Salı veya Çarşamba gün canlı yayınlarına devam edeceği mesajını vererek, “Açıklayacaklarım sürpriz olsun. Bugüne kadar duymadıklarınızı açıklayacağım. Ama bu kez belgesiz konuşacağım” şeklinde konuştu.

Öte yandan polis, Maypa’nın tutuklu bulunduğu 3 günde elde ettiği yeni bulguları mahkemeye aktardı. Buna göre Maypa’nın bir canlı yayınında “ekrana karşı salladığı” belgelerde “kimlik bilgilerinin göründüğünü” iddia eden Bangladeş uyruklu 8 işçi, Lefkoşa’daki Özel Soruşturma Birimi’ne giderek Maypa aleyhinde şikayette bulundu. Bu kapsamda Maypa aleyhinde şikayette bulunan kişi ve kurum sayısı 13’e yükselmiş oldu.

Polis, bir diğer yeni bulgunun ise Maypa’nın ofis olarak kullandığı yer ile evinde bulunarak emare alınan 226 belgenin tek tek incelenerek sınıflandırıldığını, 24 âdetinin farklı devlet kurumlarına ait özel yazışmalardan oluştuğunun tespit edilmesi oldu.

Polis ayıca, Maypa’nın tasarrufunda bulunan 1000 kadar koronavirüs hastasına ait verilerle ilgili de soruşturmanın sürdüğünü, Sağlık Bakanlığı’nın da Maypa aleyhinde suç duyurusunda bulunacağını, öte yandan Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde soruşturma başlatılacağını belirtti.

Tüm gelişmeler ışığında polis, Maypa’nın “soruşturmaya etki edebileceği” iddiasıyla 4 gün daha poliste tutuklu kalmasını talep etti, mahkeme ise Maypa’nın soruşturmaya etki edemeyeceğini bildirerek, teminatla serbest kalmasına karar verdi.

Mahkemede neler konuşuldu?

Mahkemede olayla ilgili bulguları aktaran Özel Soruşturma Biriminde görevli Müfettiş Faysal Güden, Serdinç Maypa’nın “özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “kişisel verileri yayma” suçlamalarıyla tutuklandığını anımsattı.

Polis, zanlının ilk etapta Müteahhitler Birliği, KIB-TEK, Kalkınma Bankası ve iki farklı sigorta şirketinin şikâyeti üzerine tutuklandığını belirtti.

8 kişi daha şikayetçi oldu

Polis, Maypa’nın mahkemeye çıkarılarak, 3 gün tutukluluk emri alındığını, bu süre içerisinde kişisel verileri ihlal edilen 8 Bangladeş uyruklu işçinin daha şikayetçi olduğunu söyledi. Polis, 11 kişiden 8'inin, Maypa’nın 12 Mart'ta Müteahhitler Birliği'ne ait belgeleri ifşa ederken yurtdışına kaçacağını iddia ettiği kişilerden oluştuğunu belirtti.

Polis, zanlının cep telefonunda yapılan inceleme sonucu 2 bin 586 kişiyle yazışarak görüşme yaptığını, ayrıca 28 bin 223 adet fotoğraf tespiti yapıldığını kaydetti.

Polis, sosyal medyada Maypa’ya ilişkin çıkan videolar ile ilgili de ses örneği aldıklarını açıkladı.

“24 belge, farklı devlet kurumlarına ait özel yazışmalar”

Polis, 3 günlük tutukluluk süresi içerisinde Maypa’nın ofis olarak kullandığı yer ile evinde bulunarak emare alınan 226 belgenin tek tek incelenerek sınıflandırıldığını, 24 âdetinin farklı devlet kurumlarına ait özel yazışmalardan oluştuğunu belirtti.

Polis, ele geçirilen belgeler arasında Müteahhitler Birliği'ne ait amblemli İngilizce bir belge bulunduğunu ancak bu belgenin sahte olabileceğini, birlik ile yaptıkları görüşmede tüm yazışmalarını Türkçe yaptıklarını söylediklerini aktardı.

“Sağlık Bakanlığı da şikayetçi olacak”

Polis, Maypa’nın evinde koronavirüs salgını nedeniyle hastanede tedavi gören ve içinde kişisel bilgilerin yer aldığı bin sayfalık defterle ilgili de ayrı bir soruşturma başlatıldığını, Sağlık Bakanlığının da Maypa’dan şikayetçi olacağını bildirdiğini kaydetti.

Polis, koronavirüs ile ilgili belgelerin kim veya kimler tarafından Maypa’ya verildiğine dair Lefkoşa Devlet Hastanesinde araştırma yapıldığını, belgeleri veren suç ortakları ile ilgili yeni tutuklamalar yapılabileceğini kaydetti.  

Polis, Maypa’nın cep telefonuyla ilgili dökümlerin henüz hazır olmadığını, dökümler ortaya çıktıktan sonra suç ortakları ile tanık olarak dinletilecek kişilerin yanı sıra 2 bin 586 kişiyle iletişim içinde olduğu da dikkate alındığında serbest kalması halinde soruşturmaya etki etme olasılığının olduğunu söyledi.

Polis, soruşturmanın devam ettiğini, Maypa’nın 24’ü devlet daireleriyle ilgili ele geçirdiği birçok belgeye nasıl ulaştığının araştırıldığını belirterek, 4 gün daha tutuklu kalmasını talep etti.

Maypa’nın avukatı Ünver Bedevi:

“Siparişle, içeride tutulmaya çalışılıyor”

Maypa’nın Avukatı Ünver Bedevi, tutukluluk talebine itiraz etti. Bir senaryo üretilerek Maypa’nın tutuklandığını iddia eden Bedevi, müvekkilinin basın mensubu olduğunu, adam öldürmediğini, kamu yararı gereği gerçekleri ortaya çıkardığını savundu.

Bedevi, müvekkilinin "sipariş ve talimatla" içerde tutulmaya devam etmek istendiğini iddia etti.

Bedevi, kimsenin evrakların yalan veya gerçek olduğunu önemsemediğini, polisin de tek derdinin bu belgelerin nasıl ele geçirildiğini, yani "köstebeği" bulmak olduğunu söyledi.

Bedevi, zanlının koronavirüs vakaları ilgili bilgileri ise karantina koşullarını ortaya koymak için elinde bulundurduğunu söyledi.

Bedevi, Maypa’nın teminatla serbest bırakılmasını talep etti.

Polis: “Kimsenin, başkasının kişisel verilerini ele geçirip, ifşa etme hakkı yoktur”

Savunmanın iddiaları üzerine polis, kimsenin başkalarının kişisel verilerini her ne sebep olursa olsun ele geçirmeye, tasarruf etmeye, ifşa etmeye hakkı olmadığını, polis teşkilatı içerisinde kişisel verileri alanların dahi tutuklanarak, mahkemeye çıkarıldığını ifade etti.

Yargıç, tutuksuz yargılanmasına karar verdi

Aktarılan olguların ardından kararını açıklayan Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç, Maypa ile ilgili sunulan yeni olguların; 2 bin 586 yazışma ve 28 bini aşkın fotoğrafın ayrıştırılmadığını, eğer varsa ne kadarının özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişiler verileri yaymayla alakalı olduğunun ortaya konulamadığını belirtti.

Yargıç, mahkemeye sunulan olgularda bir suçun işlenmiş olabileceğinin görüldüğünü, soruşturmanın devam ettiğini ancak zanlının soruşturmaya etki edebileceğiyle ilgili yeterli olgu olmadığını ifade ederek, polisin ek süre talebini reddetti ve tutuksuz yargı kararı verdi.

Yargıç, zanlının yurt dışına çıkışının yasaklanması, haftada bir gün ıspat-ı vücut yapması, 35 bin TL nakit teminat yatırması ve 2 kefilin 500’er bin TL kefalet senedi imzalaması şartlarıyla tutuksuz yargılanmasına emir verdi.

Mahkeme çıkışında açıklama yapan Serdinç Maypa:

“Gazeteciler ciddi sorunlarla karşı karşıya… Belgelerle konuşmak engellenmeye çalışılıyor”

Teminatla serbest bırakılmasına ilişkin kararın ardından, mahkeme avlusunda bulunan Maypa destekçisi kalabalık, kararı alkışlarla karşıladı.

Mahkeme çıkışı açıklama yapan Maypa, pek çok gazetecinin elindeki belgelerle yayınlar yaptığını, kendisinin tutuklanması sürecinin de, belgelerle konuşmaya engel olmak amacıyla yaşandığını söyledi, “kurban” olarak seçildiğini ifade etti.

Maypa, kendisinin bir yurttaş gazeteci olduğunu, sıradan gazetecilerle farklı bir alanda yer aldığını da belirtti.

Gazetecilerin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyleyen Maypa, belgelerle haber yapmanın önüne geçilmesi amacıyla bu suçlamalarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Maypa, Salı veya Çarşamba gün canlı yayınlarına devam edeceği mesajını vererek, “Açıklayacaklarım sürpriz olsun. Bugüne kadar duymadıklarınızı açıklayacağım. Ama bu kez belgesiz konuşacağım” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 4730 defa okunmuştur
Etiketler : ,