1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Sabaha karşı YIKIM!... Arbede, isyan, öfke!...
Sabaha karşı YIKIM!... Arbede, isyan, öfke!...

Sabaha karşı YIKIM!... Arbede, isyan, öfke!...

Uzun süredir kamuoyu gündeminde olan Karpaz’daki izinsiz yapılar yerle bir oldu… Dipkarpaz’da Altın Kumsal’da izinsiz olarak yapılan Burhan Kalın’a ait Burhan Place ve Gültekin Erdoğan’a ait Teko’s Place’in restoranları dün sabahın ilk ışıklarında yıkıldı

A+A-

Uzun süredir kamuoyu gündeminde olan Karpaz’daki izinsiz yapılar yerle bir oldu… Dipkarpaz’da Altın Kumsal’da izinsiz olarak yapılan Burhan Kalın’a ait Burhan Place ve Gültekin Erdoğan’a ait Teko’s Place’in restoranları dün sabahın ilk ışıklarında yıkıldı.

Ayşe GÜLER-Fehime ALASYA

Dipkarpaz’da Altın Kumsal’da izinsiz olarak yapılan Burhan Kalın ve Gültekin Erdoğan’a ait restoranlar dün sabahın ilk ışıklarında yıkıldı.
Uzun süredir kamuoyu gündeminde olan izinsiz yapılar yerle bir oldu…
İskele Kaymakamlığı tarafından yürütülen yıkım işlemleri sırasında işletme sahipleri ve polis arasında arbede yaşandı. Çıkan arbedede bir polis memuru darp edildi, 9 kişi gözaltına alındı.
Arbede sırasında Teko’s Place sahibi Gültekin Erdoğan fenalaşarak, hastaneye kaldırıldı.
Çevik kuvvet ekiplerinin de hazır beklediği bölgede yıkım işlemleri saatlerce sürdü.
Hatırlanacağı üzere her iki işletme sahibi hakkında yıkım kararı çıkan bungolavları verilen süre içerisinde Dipkarpaz’daki farklı bir bölgeye taşımıştı.

 ÖLMEZ: “HER BUNGALOV İÇİN PARA ÖDEDİK, ŞİMDİ ELLERİMİZLE SÖKÜYORUZ”…Bölgede 27 yıldır hizmet veren, yıkım kararı nedeniyle de bungalovlarını taşımaya başlayan Livana Otel sahibi Mehmet Ölmez de yaşananlara tepki gösterdi,“Yıllardır, her bungalov için para ödedik, şimdi kendi ellerimizle söküyoruz” şeklinde konuştu.

İşletmeciler öfkeli…

Sakinleştiricilerle ayakta kalan Burhan Place sahibi Burhan Kalın yetkililere ateş püskürdü, “Mademki ben suç işledim… Bana 25 yıldır ‘yap’ diyenler ne olacak? Birçok yetkili geldi. Her gelen, ‘Yemeğin güzel, plajın güzel ama odan da duş yok yap’ dedi… Yaptım… ‘Odan küçük olmuş’ dediler, yaptım… Klima tak dediler, taktım…” dedi…

Bölgede 27 yıldır hizmet veren, yıkım kararı nedeniyle de bungalovlarını taşımaya başlayan Livana Otel sahibi Mehmet Ölmez de yaşananlara tepki gösterdi,“Yıllardır, her bungalov için para ödedik, şimdi kendi ellerimizle söküyoruz” şeklinde konuştu.

İki farklı manzara…

Bölgede iki farklı manzara yaşanıyor.
Bir yanda yıkım devam ederken, bir yanda da haklarında yıkım kararı çıkan işletmelerin taşınması sürüyor.
Şu anda Livana Otel farklı bir bölgeye kaldırılıyor.

Yıkım sabah 06.00’da başladı…

Mahkemelerin taşınması için verdiği sürenin dolmasının ardından Kaymakamlık ekipleri, dün sabah saat 06.00 sıralarında yıkım için iş makineleriyle bölgeye gitti.
Çok sayıda polis ekibi bölgede hazır bekledi.

Yerle bir oldu…

Yıkım sırasında Kalın’a ait restoran, mutfak, bulaşıkhane, bar ve kahvaltı salonu, Erdoğan’a ait ise restoran yıkıldı.
Yıkım sonrasında işletmeler deyim yerindeyse yerle bir oldu…
Her iki işletmenin de yıkım öncesinde bungalovları olduğu gibi restoranı da taşımak için çalışmalara başladığı ancak zamanın yeterli olmadığı da görüldü.

Enkaz altında koltuk, televizyon…

Burhan’s Place’de yıkılan yapı içerisindeki eşyalar taşınırken, Teko’s Place’deki tüm eşyalar enkazın altında kaldı.
Gültekin Erdoğan’ın sahibi olduğu Teko’s Place’de ortaya çıkan manzara da yürek burktu, televizyon, koltuk, masa ve sandalyeler toza bulandı…

9 GÖZALTI… Çevik kuvvet ekiplerinin hazır beklediği, İskele Kaymakamlığı tarafından yürütülen yıkım işlemleri sırasında işletme sahipleri ve polis arasında arbede yaşandı. Çıkan arbedede bir polis memuru darp edildi, 9 kişi gözaltına alındı. Arbede sırasında Teko’s Place sahibi Gültekin Erdoğan fenalaşarak, hastaneye kaldırıldı.

1’i hastanede, 9 gözaltı…

Gültekin Erdoğan’a ait Teko’s Place’in yıkımı sırasında polis ve işletme sahipleri arasında arbede çıktı.
Yaşanan arbede sırasında 9 kişi gözaltına alındı.
İsimlerinin baş harfleri U.E, T.B, İ.İ, M.Ö, S.S, Z.M olan 6 kişi hakkında ‘kavga’, ‘rahatsızlık’ ve ‘italei lisan’  davası okunarak, dün öğleden sonra serbest bırakıldı.
Polisi darp ve görevinden men’ suçlaması ile gözaltına alınan Ö.E ve D.E ise 1 günlük tutukluluğun ardından bu sabah dava okunup, serbest kalacak. işyeri sahibi Gültekin Erdoğan’a da ‘kavga’, ‘rahatsızlık’ ve ‘italei lisan’  davası okundu. Ancak çıkan arbedede fenalaşan Erdoğan Mağusa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Tansiyon yüksekliği nedeniyle hastaneye kaldırılan Erdoğan’ın müşahede altında tutulduğu da öğrenildi.

 


Burhan’s Place isimli işletme sahibi Burhan Kalın:
“Mademki ben suç işledim… Bana 25 yıldır ‘yap’ diyenler ne olacak?”

Sakinleştiriciler ile ayakta durabilen Burhan’s Place isimli işletme sahibi Burhan Kalın da yaşananlara tepki gösterdi.
Kalın, yıkım işlemlerinin sabah 06.00’da başladığını, yıkım yapılacağına ile ilgili yalnızca duyum aldıklarını, resmi bir bilginin kendilerine ulaşmadığını söyledi.
Bungalovlarını taşıdığını, bölgede kalan restoran, mutfak, bulaşıkhane, bar ve kahvaltı salonunu da taşımaya başladığını belirten Kalın, “Yıkım olmasaydı, biz zaten taşıyacaktık… Çok büyük zarara uğradım” dedi.

KALIN: “BANA 25 YILDIR ‘YAP’ DİYENLER NE OLACAK”… Sakinleştiricilerle ayakta kalan Burhan Place sahibi Burhan Kalın yetkililere ateş püskürdü, “Mademki ben suç işledim… Bana 25 yıldır ‘yap’ diyenler ne olacak? Birçok yetkili geldi. Her gelen, ‘Yemeğin güzel, plajın güzel ama odan da duş yok yap’ dedi… Yaptım… ‘Odan küçük olmuş’ dediler, yaptım… Klima tak dediler, taktım…” dedi…

“18 bungolav için ayda 140 dolar kira bedeli ödüyorum”

Betona monte olan 4 bungalovu kendisini yıktığını söyleyen Kalın, geriye kalan 18 bungalovu da taşıdıklarını Dipkarpaz’da belirlenen araziye taşıdığını kaydetti.
Kalın, söz konusu araziye taşınan bungolavlar için 29 Eylül’den bugüne devlete 140 dolar kira bedeli de ödediğini ifade etti.

“AYK kararı beklenmedi, yıkıldı”

Kalın, Anıtlar Yüksek Kurulu’nda bugün Karpaz bölgesiyle ilgili toplantı yapılacağını söyledi.
Toplantıda bölgeye gelen turist ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabileceği işletme veya restoranların olup, olmamasına karar verileceğini ifade eden Kalın, ancak bu kararı beklemeden yıkımın gerçekleştiğini belirtti.
Kalın, bölgede 5 ayrı yerde eski eser arandığını, herhangi bir bulguya rastlanmadığını ifade etti.

1 milyon 970 bin TL’lik keşif bedeli biçildi…

Kalın, 2016 yılında alt yapı hariç kendisine ait yapıya 1 milyon 970 bin TL’lik keşif bedeli biçildiğini de söyledi.
Varını yoğunu bu işletme için harcadığını belirten, “Mademki ben suç işledim… Bana 25 yıldır ‘yap’ diyenler ne olacak? Birçok yetkili geldi. Her gelen, ‘Yemeğin güzel, plajın güzel ama odan da duş yok yap’ dedi… Yaptım… ‘Odan küçük olmuş’ dediler, yaptım… Klima tak dediler, taktım…”

“Elimizde protokol var”

Kalın, geçmişte yaşanan süreçleri de şöyle özetledi: “2013’te eski müsteşar tarafından mühürlenmişti. 2013’ten sonra devlet bizi protokol yapmak için çağırdı. Bize bu izinleri siz verdiniz. Bize ‘siz yapın, hizmet verin’ dediniz. Suç mu işledik? Protokol yaptık. Bu protokole göre de devlet 30 Nisan 2014’e kadar anahtar teslim, bir bölgede bize yer gösterecek, aynı işletmemizi başka bir bölgeye yapacaktı… Bizim cebimizden para çıkmayacaktı…Protokol elimizde ancak mahkeme bu protokolü ‘siyasi bir karar’ olarak yorumladı.”

 


Bir yanda yıkım,bir yanda taşıma…
Bungalovların taşındığı bölgede ALT YAPI YOK!

Bölgede bir yanda yıkım sürerken, diğer yandan da taşıma işlemleri sürüyor.
İşletme sahiplerinin bazıları yıkılmayan bungalovlarını kendi imkanları ile Blue Sea ve Sea Bird arasında belirlenen 39.5 dönümlük alana kaldırıyor.
Özel sit alanı dışında kaldığı ifade edilen yeni yerde ciddi alt yapı eksiklikleri yaşanıyor.
Ormanlık arazi içerisinde açılan yol ile bölgeye güçlükle ulaşılıyor, su veya elektrik alt yapısı ise bulunmuyor.
Taşınan bungalovların bazılarının hasara uğradığı da görülüyor.

Livana Otel de taşınıyor…

Hakkında yıkım kararı çıkan Livana Otel’de de geçtiğimiz gün başlayan taşıma işlemleri dün de devam etti.
Otel sahibi Mehmet Ölmez, kendi imkanlarıyla 8 bungalovu Dipkarpaz’da kendisine ait arazi içerisine taşıdı.
Taşıma işlemleri sırasında zaman zaman zor anlar yaşandı, bölgedeki elektrik ve telefon telleri zarar gördü Ölmez’e ait 15 bungalov daha aynı arazi içerisine taşınacak…

Livana Otel sahibi Mehmet Ölmez’den yetkililere:
“Her bungalov için harç ödedik,  şimdi kendi ellerimizle söküyoruz”

Bölgede 27 yıldır hizmet veren, yıkım kararı nedeniyle de bungalovlarını taşımaya başlayan Livana Otel sahibi Mehmet Ölmez, YENİDÜZEN’e konuşarak, yetkililere ateş püskürdü.

“Yıllardır, her bungalov için para ödedik, şimdi kendi ellerimizle söküyoruz” diyen Ölmez, “Yaşananlara anlam vermekte zorlanıyorum. 1997’de Orman Dairesi’nden bungalov izni aldık, faaliyete başladık. Bu kadar yıl göz yumdular. İş yerimizi tescil ettiler, işçi çalıştırma ruhsatı verdiler… Maliye’ye paramızı ödedik… Bir de şimdi olanlara bakın” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber toplam 5935 defa okunmuştur
İlgili Haberler