1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Petrol’e Güney’den duyarlılık
Petrol’e Güney’den duyarlılık

Petrol’e Güney’den duyarlılık

Güney Kıbrıs, Kuzey’de büyük tepki alan petrol dolum tesisi kurulması planlarını yakından takip ediyor

A+A-

Güney Kıbrıs'ın , “Türk planları” olarak nitelendirdiği Kuzey’de petrol dolum tesisi kurulması çalışmalarını yakından takip ettiği belirtildi.
Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu planları yakından takip etmesinin nedeninin, petrol dolum tesisi inşasının önlenmesi amacıyla tedbirler alınması olduğunu yazdı.
Kuzeyde petrol dolum tesisi kurulmasına yönelik olarak “sahte” devlet tarafından sarf edilen çabaların, şirketlerin ilgi göstermemesi, Kıbrıslı Türk çevrecilerin büyük tepki göstermesi nedeniyle sonuç getirmediğini yazan gazete “sahte” devlet tarafından alınan ilk baştaki kararın, petrol dolum tesisinin Kıbrıs Rum malı olan “Eptakomi’”ye(Yedikonuk) inşa edilmesi şeklinde olduğunu anımsattı.

Büyük tepki
Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Mavroyannis, Kıbrıs Rum Meclisi Çevre Komitesi’ni bilgilendirirken, Çevreciler Milletvekili Yorgos Perdikis’in sorusu üzerine yaptığı açıklamada, “sahte” devletin petrol dolum tesisinin “Eptakomi’”ye (Yedikonuk) inşa edilmesi planlarını Mayıs 2012’de terk ettiğini söyledi.
“Sahte” devletin niyetinin, söz konusu petrol dolum tesisini inşa etme yönünde olduğunu ancak bunun Kuzey’de büyük tepkilere neden olduğunu ifade eden Mavroyannis, Petrol Dolum Tesisine Hayır İnisiyatifi’nin temel argümanın, böyle bir tesisin kurulmasının gerek çevre gerekse turizm açısından olumsuz sonuçlara neden olacağı şeklinde olduğunu da belirtti.
Mavroyannis, Dışişleri Bankalığı olarak özellikle, dolum tesisi inşasına ilgi gösterdiği belirtilen yabancı şirketlere yönelik olarak önleyici girişimlerde bulunduklarını ve tüm bu şirketler tarafından da ilgili bilgilerin yalanlandığını ifade etti.

“İşgal altındaki topraklarda çevrenin korunması”
“KKTC Bakanlar Kurulu”nun 26 Aralık 2012’de söz konusu tesisin “Gastriya” (Kalecik) köyüne inşa edilmesinin ileriye götürülmesine karar verdiği konusunda Kıbrıs Rum Meclisi’ne bilgi veren Mavroyannis, “sahte” devlet tarafından, bu kararın hayata geçirilmesine yönelik olarak bugüne kadar herhangi bir faaliyette bulunulmadığını da belirtti.
Mavroyannis ayrıca Kıbrıs Rum Meclisi’ne, konunun yakından takip edildiği teyidinde de bulundu.
Gazete aynı haber içerisinde “İşgal Altındaki Topraklarda Çevrenin Korunması” alt başlığıyla verdiği haberinde, Kıbrıs Rum Meclisi Çevre Komitesi’nin, KKTC’de “Natura 2000” programı çerçevesindeki potansiyel bölgelerin korunması için Kıbrıs Rum Yönetimi’nin faaliyetlerini koordine edecek ve yoğunlaştıracak bir Koordinasyon Komitesi kurulmasına karar verdiğini yazdı. TAK

Bu haber toplam 2441 defa okunmuştur