1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 7 aylık yolculukla Mars’a tarihi iniş
7 aylık yolculukla Mars’a tarihi iniş

7 aylık yolculukla Mars’a tarihi iniş

1970'lerden bu yana ABD'nin Mars'a gönderdiği ilk uzay aracı olan Perseverance, 470 milyon kilometre yol kat etti.

A+A-

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay aracı Perseverance, yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yaptı.

Bir ton ağırlığındaki araç, Perşembe günü KSİ 22.55'te Jezero adlı kratere indi. Kraterde milyarlarca yıl önce dev bir göl olduğu düşünülüyor. 

Araç, Kızıl Gezegen'de kalışı süresince geçmiş yaşam izlerini araştıracak. 2030'lu yıllarda yeniden Dünya'ya dönüşünde kaya parçaları da getirecek. 

1970'lerden bu yana ABD'nin Mars'a gönderdiği ilk uzay aracı olan Perseverance, 470 milyon kilometre yol kat etti.

Araç, Mars'ın atmosferine planlandığı vakitte girdi ve robotun inişinin başarılı olduğuna ilişkin ilk sinyal inişten 7 dakika sonra Dünya'ya ulaştı.
 

Dünya ile Mars arasındaki 190 milyon kilometrelik mesafe nedeniyle, herhangi bir iletişimin ulaşma süresi yaklaşık 11 dakika. Bu nedenle eğer bir şeyler yanlış giderse, Dünya'daki kontrol merkezinin müdahale için zamanı olmuyor.

Kontrol, Perseverance'taki otonom sistemlerde oldu.

NASA, 1970'lerde gezegene ulaşan Viking aracından sonra ilk kez, Perseverance ile direkt olarak yaşam belirtisi araştıracak.

Arada yapılan görevlerde, daha çok gezegenin yaşanabilirliği üzerine araştırmalar yapıldı. Biyolojik yaşantının varlığı için geçmişteki şartların uygun olup olmadığı araştırıldı. Bu soru inandırıcı bir şekilde yanıtlanmış durumda.

Bu haber toplam 2053 defa okunmuştur