1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Önce yemek, sonra tarih
Önce yemek, sonra tarih

Önce yemek, sonra tarih

Liderler 29 Mayıs’ta akşam yemeğinde bir araya gelecek

A+A-

Eroğlu-Downer görüşmesi 1 saat sürdü

Downer: “İki hükümet de ilerleme kaydedilmesi konusunda istekli”

Eroğlu: “Yemekli toplantıda müzakerelerin ne zaman başlayacağını konuşacağız”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in görüşmesi, yaklaşık 1 saat sürdü.
Görüşme sonrasında Downer basına açıklama yaptı ve Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades’in 29 Mayıs Çarşamba günü BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in ikametgahında akşam yemeğinde bir araya geleceğini bildirdi. Downer, liderlerinin eşlerini de yemeğe davet ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na Atina ve Ankara temasları ile ilgili bilgiler aktardığını belirten Downer, her iki hükümetin de, görüşme sürecinin sadece başlaması değil, ilerleme kaydedilmesi konusunda da istekli olduğunu kaydetti. Downer, yemeğe kadar geçecek zaman zarfında süreçle ilgili bazı yararlı olacağına inandığı ön çalışmalar gerçekleştireceklerini de dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, 29 Mayıs Çarşamba akşamı Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades’le gerçekleştirecekleri yemekli toplantıda müzakerelerin ne zaman başlayacağını konuşacaklarını, bu toplantıda müzakerelerin bir zaman limiti içerisinde devam etmesi şeklindeki görüşlerini de ortaya koyacaklarını ve uzlaşmaya çalışacaklarını söyledi. Müzakerelerle bir sonuç almanın öncelikleri olduğunu ifade eden Eroğlu, “ama müzakerelerle bir sonuç alınamayacaksa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bir anlaşma niyeti ortaya koyma düşüncesi yoksa, alternatifler vardır. Bu alternatifler gündeme gelecektir. O yüzden Türkiye’nin de bizim de birinci hedefimiz müzakerelerin başlaması ve müzakere masasında bir anlaşmaya varmaktır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Eroğlu BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’le gerçekleştirdiği 1 saatlik görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Downer’le çok anlamlı ve yararlı bir görüşme yaptıklarını söyleyen Eroğlu, Downer’in kendilerine Atina ve Ankara ziyaretleriyle ilgili bilgiler aktardığını belirtti.

“ZAMAN LİMİTİ”

Bir zaman limiti ortaya konması ve zaman limiti içerisinde gerçekleşecek görüşmeleri müteakiben dörtlü ya da beşli zirvenin yapılması şeklinde düşünceleri olduğunu kaydeden Eroğlu, “Biliyorsunuz 1968 yılından beri görüşmeler devam ediyor ve ucu açık bugüne kadar devam etmiştir. Downer’e söylediğimiz gibi eğer yeniden ucu açık bir şekilde bu görüşmeler devam edecekse belki bir 40 yıl daha sürer, nesiller değişir ve bugünkü ortam kalıcı bir şekle gelir. Statüko değişsin diye görüşler ortadayken bu düşünceler de ortadan kalkar gibi, bu görüşmeleri tamamlamamız gerektiğini kendisine samimi bir şekilde ifade ettik” diye konuştu.

“TC DIŞİŞLERİ BAKANLIĞIYLA DEVAMLI İSTİŞARE İÇİNDEYİZ”

Davutoğlu-Downer görüşmeyle ilgili basına sızanlardan öncelikle amacın kapsamlı müzakere olduğunun ortaya konduğunun fakat Türkiye’nin yavaş yavaş iki devletli çözümü sık dile getirmeye başladığının görüldüğünün söylenmesi ve Davutoğlu’nun görüşlerini nasıl bulduğu, Türkiye’yle istişarelerin nasıl gittiğinin, müzakereleri öncesi Türkiye’yle daha yoğun bir görüşme sürecinin beklenip beklenmediğinin sorulması üzerineyse Cumhurbaşkanı Eroğlu, TC Dışişleri Bakanlığı’yla devamlı istişare içerisinde olduklarını ifade etti.
Telefonla temaslarını sürdürdüklerini hatta bir ara Özel Temsilcisi Osman Ertuğ’un Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Masası’yla görüşmek üzere Ankara’ya gönderildiğini kaydeden Eroğlu, Davutoğlu’nun ortaya koyduğu görüşlerin doğru ve yerinde olduğunu, yerinde ve zamanında söylenmiş sözler olduğunu dile getirdi.  (tak)

Bu haber toplam 1398 defa okunmuştur