1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Omiru: "Acılı" anlaşma
Omiru: Acılı anlaşma

Omiru: "Acılı" anlaşma

Omiru, Güney Kıbrıs, AB ve IMF ile yaptığı ekonomiyi kurtarma paketine ilişkin yeni anlaşmanın, Avrupa dayanışması açısından bir yenilgi olduğunu söyledi.

A+A-

Güney Kıbrıs Parlamento Başkanı Yannakis Omiru, Güney Kıbrıs, AB ve IMF ile yaptığı ekonomiyi kurtarma paketine ilişkin yeni anlaşmanın, Avrupa dayanışması açısından bir yenilgi olduğunu söyledi.

Omiru, Kıbrıs Rum ekonomisini kurtaracak uluslararası yardımı almaya hak kazanabilmek amacıyla AB ve IMF ile yapılan ekonomiyi kurtarma paketi anlaşmasının halk için ''acılı'' olduğunu belirtti.

Anlaşmayı ''Avrupa dayanışması açısından bir yenilgi'' olarak niteleyen Omiru, halkın Güney Kıbrıs ekonomisini ıslah etmek için daha hızlı çalışması ve ekonomiyi kurtarma paketi anlaşmasından mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çıkması gerektiğini kaydetti.

Brüksel'de dün varılan anlaşma, Güney Kıbrıs’taki mali erimenin önlenmesi amacıyla Güney Kıbrıs’a 10 milyar Euro verilmesini öngörüyor. Güney Kıbrı,s yapılan anlaşmayla bu parayı almak için bankacılık sektöründe azaltmaya gitmeyi ve bankalardaki yüklü mevduatlardan büyük miktarlarda vergi alınmasını kabul etti.

Güney Kıbrıs’ın, IMF ve AB ile vardığı yeni anlaşmada, ilk yardım paketi anlaşmasından farklı olarak 100 bin Euro’nun altındaki mevduatlardan vergi kesilmeyecek. Buna karşılık 100 bin Euro’nun üzerindeki mevduatlardan, yüzde 40'ı aşmamak koşuluyla, henüz belirlenmeyen bir oranda vergi kesintisine gidilecek.

Yeni anlaşma ayrıca, zor durumdaki Laiki Bank adlı bankanın derhal parçalanarak kapatılmasını ve bu nedenle ortaya çıkan zararın da, 100 bin Euro’nun üzerindeki mevduat, hisse senedi ve tahvil sahiplerinden tahsil edilmesini öngörüyor.

Güney Kıbrıs’taki bankaların toplam aktifleri 68 milyon Euro civarında bulunuyor. Bankalardaki 38 milyon Euro’yu bulan, 100 bin Euro’nun üzerindeki mevduatların yarıya yakın bir kısmının Rus vatandaşlarına ait olduğu sanılıyor.

Güney Kıbrıs’ın 17 milyar Euro’luk finansman açığı, Euro Bölgesi ve IMF'nin verdiği 10 milyar Euro’luk krediye ek olarak, mevduat sahiplerinden toplanacak yaklaşık 7 milyar Euro’yla karşılanacak.

(AA)

Bu haber toplam 1157 defa okunmuştur