1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Nobel Ödüllü Ekonomist Pissaridis uyardı
Nobel Ödüllü Ekonomist Pissaridis uyardı

Nobel Ödüllü Ekonomist Pissaridis uyardı

“Önlem alınmazsa işsizlikte patlama yaşanabilir”...“Maaş ve emeklilik maaşlarında kesinti yapılırsa büyük hata olur”...“Endüstriyel elektrik fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor”

A+A-

Nobel ödüllü Kıbrıslı Rum ekonomist Hristoforos Pissaridis, Güney Kıbrıs’ta işsizlik oranının yüzde 25’lere yükselme tehlikesinin bulunduğuna işaret ederek, bu yönde önemler alınması gerekliliğine vurgu yaptı. Fileleftheros gazetesi “Önlem Alınmazsa İşsizlikte Patlama Yaşanabilir... Hristoforos Pissaridis: Uç Fenomenler Olmaması İçin Derhal Faaliyete Geçilsin” başlıklarıyla verdiği haberinde, Pissaridis’in gazetenin çalışma yemeğinde Güney Kıbrıs’taki ekonomik gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmeleri aktardı. Habere göre, işsizliğin ulaşacağı oranı öngörmenin zor olduğunu, çünkü Euro Gurubu’nun kararlarının ardından banka sektöründen gelecek etkilerin hesaplanamayacağını belirten Pissaridis, ancak Yunanistan ve İtalya’da olanlar incelendiğinde genel işsizliğin yüze 25, gençler arasında da yüzde 50’lere ulaştığının görüldüğünü belirterek, Güney Kıbrıs’ta da genel işsizlik oranının yüzde 20 ile 25 arasında seyretmesi olasılığının imkansız olmadığına dikkat çekti. İşçi ve işverenler arasında çatışmaların ve hareketliliğin başlamamasının önemine işaret ederek, böyle bir gelişmenin yaşanması durumunda çalışanlar için olguların daha da kötüleşeceği değerlendirmesinde bulunan Pissaridis, özel sektördeki iş imkanlarının Avrupa fonlarıyla garanti altına alınabileceğini, bunun Almanya tarafından yapıldığını ve işsizliğin düşük bir düzeyde tutulduğunu anlattı. Maaş ve emeklilik maaşlarında yeni kesintilere gidilmesi durumunda bunun hata olacağı yönündeki görüşünü de dile getiren Pissaridis, böyle bir şeyin özel tüketimi daha da ağırlaştıracağı uyarısında bulunarak, Troyka’nın da şimdiye kadar böyle bir konuyu gündeme getirmediğini belirtti
Pissaridis, ekonominin güçlendirilmesi için endüstriyel elektrik fiyatlarının düşürülmesinin büyük önemi olduğunu da vurguladı. Fiyatların düşürülmesinin, turizm endüstrisi ve imalata katkı sağlayacağını söyleyen Pissaridis, Güney Kıbrıs’ın turizm alanındaki büyük rakipleri Türkiye, Yunanistan ve İspanya’nın enerji için ödedikleri miktarın çok düşük olduğunu; bunun neticesinde ürünlerinin de daha düşük maliyete sahip olduğunu söyledi. Pissaridis, Elektrik Kurumu’nun kâr elde etmeye devam etmesi ve endüstriyel elektrik fiyatının bugünkü seviyede kalmasındansa endüstriyel elektriğin fiyatının düşürülmesi ve AİK’in kâr elde etmemesinin daha iyi olacağını kaydetti. AİK’in özelleştirilmesi durumunda elektrik maliyetinin daha düşük olacağını söyleyen Pissaridis, örgütün ihtiyacından fazla personele sahip olduğuna ve Rum Yönetiminin alınan yakıt çeşidine sınırlar koyduğuna işaret ederek, bunun neticesinde maliyetin arttığını belirtti. Taşınmaz malların fiyatlarındaki düşüşün kaçınılmaz olacağına dikkat çeken Pissaridis, bunun Euro Gurubu’nun kararlarından ötürü yüzde 30’a ulaşabileceği analizinde bulundu.
Pissaridis, Kıbrıs Bankası’nın kurtarılmasının Güney Kıbrıs ekonomisi için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Bankası’nın Laiki Bankası ile aynı kaderi paylaşmayacağının garantilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu haber toplam 1403 defa okunmuştur