1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mevduatların tıraşlanması kararı tepki yarattı
Mevduatların tıraşlanması kararı tepki yarattı

Mevduatların tıraşlanması kararı tepki yarattı

Kıbrıs Rum bankalarındaki mevduatlara vergi getirilmesinin şart koşulmasına AKEL başta olmak üzere Rum siyasilerden sert tepki geldi

A+A-

 

Euro Gurubu toplantısında Güney Kıbrıs’a destek paketi sağlanması karşılığında Güney Kıbrıs’taki mevduatların vergilendirilerek tıraşlanması kararı alınması Kıbrıs Rum siyasi partilerinin tepkisine yol açtı. Fileleftheros ve diğer gazeteler, Euro Grubu toplantısında Güney Kıbrıs’a yapılacak ekonomik yardımın karar bağlanması ancak Rum bankalarındaki mevduatlara vergi getirilmesinin şart koşulmasına AKEL başta olmak üzere Rum siyasilerden sert tepki geldiğini yazdılar.
Habere göre, Euro Grubu kararından sonra dün acil toplanan AKEL partisinden yapılan açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in seçim öncesi taahhütlerini yerine getirmediği belirtilerek gelişmelerin sorumlusunun Anastasiadis ve hükümeti olduğu ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Troyka’ya da sert eleştirilerde bulunularak barışçıl, organize ve soğukkanlı siyasi tepki göstermeleri yönünde halka çağrı yapılacağı vurgulandı.
KS EDEK, Kıbrıs Rum hükümetinin kabul edilemez ve mantık dışı taleplere koşulsuz şartsız teslim olduğunu, AB’nin ise AB ülkeleri arasındaki dayanışma ilkesini ortadan kaldıran yıkıcı kararlar aldıklarını, bunların kendileri tarafından kabul edilmesinin söz konusu olamayacağını açıkladı.

Anlaşma mahkemeye verilebilir

Öte yandan hukukçu Andreas Angelidis, Güney Kıbrıs ile Euro Grubu arasında varılan memorandum anlaşmasının ve mevduatların tıraşlanması kararının mahkemelere taşınabileceğini açıkladı.
Simerini gazetesine yaptığı açıklamada Angelidis, “mülkiyet hakkının koruma altında olduğunu ve hiç kimsenin ekonomik krizden çıkma bahanesiyle bu hakkı çiğneyemeyeceğini” belirterek “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından korunun mülkiyet haklarının ne AB, ne Euro Grubu ne de diğer hiçbir oran tarafından çiğnenemeyeceğini” vurguladı.
Angelidis, isteyen tüm vatandaşların ya da sendikaların Kıbrıs Rum mahkemelerine ya da yüksek mahkemeye başvurarak görüş talep edebileceğini belirtti ve Orams davasında İngiliz Yüksek Mahkemesinden görüş istenmesini örnek gösterdi.

Bu haber toplam 1244 defa okunmuştur