
Mesarya'da hayat FELÇ OLDU
MESARYA'da SU BASKINLARI ! Çukurova yolu trafiğe KAPATILDI, birçok evi SU BASTI, kurtarma ekipleri bölgede.
Tüm yurdu etkileyen yaşışlar özellikle Mesarya'da hayatı felç etti.
MESARYA'da SU BASKINLARI ! Çukurova yolu trafiğe KAPATILDI, birçok evi SU BASTI, kurtarma ekipleri bölgede.
Aşırı yağış nedeniyle LEFKOŞA-MAĞUSA yolunda trafik aksadı, TURUNÇLU kavşağında sorun yaşanıyor, bölgede görüş mesafesi çok düşük
Şiddetli yağış nedeniyle Lefkoşa Mağusa anayolunda ASLANKÖY mevkiinde dere taşımından dolayı yol bir süreliğine trafiğe KAPATILDI. Çalışmalar sonucu trafiğe kapatılan yol, geliş gidiş olarak tek taraflı trafiğe açıldı.
Özellikle Düzova, Kalavaç, Yeniceköy, Çukurova, Serdarlı, Turunçlu, Ulukışla bölgelerinde etkili olan yoğun yağışlar su baskınlarına sebep oluyor. Bazı evler ve mandıralar sular altında kaldı.
Kalavaç’ta bir ev yıkılırken, muhtar Ömer Meraklı, köydeki barajın taşmasından endişe ettiklerini söyledi. Meraklı, barajın taşması halinde Çukurova köyünün tehlikeye gireceğini belirtti.
Su baskını yaşanan köylere Sivil Savunma, polis, itfaiye, kaymakamlık, Su İşleri Dairesi ve belediyelerden ekipler müdahale ediyor.
IŞISAL: “BÜYÜK BİR FELAKET VAR”
Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, “Büyük bir felaket var. Ekiplerimiz belediyeye bağlı tüm köylerde evlerin zarar görmemesi için çalışıyor” dedi.
Işısal, Değirmenlik ve Beyköy’de tehlike olmadığını ancak Çukurova’da bir eve su girdiğini; Yeniceköy’e giden yolda derelerin taştığını, tüm tarlaların su dolduğunu; vidanjör ve kepçelerin Düzova ve Çukurova’da çalıştığını kaydetti.
Osman Işısal, Erdemli’de bir mandıraya su girme tehlikesi yaşandığını ve önleme çalışmalarının sürdüğünü; Dilekkaya’da da bir ekip çalıştığını anlattı.
“Mesarya’da büyük bir felaket var” diyen Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, saat 11.30 itibarıyla belediye ekiplerini evlere su girmesini önlemek üzere Düzova köyüne yönlendirdiğini söyledi.
ULUKIŞLA BEYAZA BÜRÜNDÜ
Mesarya bölgesinde etkili olan yağmur ve doludan en büyük olumsuz etkiyi gören köylerden biri de Ulukışla oldu. Köy muhtarı Ramazan Arık yaşananları “durum vahim” diye nitelerken, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile bazı bakanlar Ulukışla’ya giderek incelemeler yaptı.
Yoğun dolu yağışı yüzünden yer yer 30 santimetreye ulaşan dolu kalınlığı gözlemlenen Ulukışla’da kapanan yolları iş makineleri açtı.
Dün başlayan ve bu sabah şiddetini artıran yağmur ve dolu, Ulukışla’da büyük hasara yol açtı. Birçok evi su basarken, bahçe duvarları yıkıldı, dereler taştı, tarlaları aşan yağmur suları köy içinden geçerken 3 metreye ulaştı. Bazı mandıralar da sular altında kaldı, hayvanlar telef oldu.
Ulukışla Muhtarı Ramazan Arık, yaptığı açıklamada, bölgelerinde büyük bir doğal afet yaşandığını anlattı ve “Durum vahim” dedi.
BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU VE BAKANLAR ULUKIŞLA’DA
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile bazı bakanlar, yaşanan felaket üzerine Mesarya köylerine giderek, vatandaşlarla görüştü, hasarla ilgili bilgi aldı.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Ulukışla’da meydana gelen dolu ve su baskını felaketini bölgeyi ziyaret ederek inceledi; vatandaşların acısına ortak oldu.
Yorgancıoğlu’na İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif eşlik etti. İncelemelere Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ve diğer yetkililer de katıldı.
“İLK KEZ BÖYLESİ BİR OLAY YAŞANIYOR”
Başbakan Yorgancıoğlu, Ulukışla’daki incelemelerinin ardından basına yaptığı açıklamada, ülkede daha önce sel felaketleri yaşandığını, ancak ilk kez böyle bir olay yaşandığını, yer yer bazı bölgelerde iki metreye yakın dolu yağdığının görüldüğüne dikkat çekerek, bugünden itibaren bölgede hasar tespit çalışmalarının başladığını söyledi.
Yorgancıoğlu, ilgili birimlerin de gerekli tedbirleri aldığını, tüm ekiplerin çalıştığını ifade ederek, “Önemli olan önümüzdeki dönemde, bu ve buna benzer olayların yaşanmasını önlemek adına, tekrardan hükümetimizin ve yetkili birimlerin tedbir almasıdır” dedi.
Gazimağusa Kaymakamlğı’nın da İçişleri Bakanlığı ile gerekli girişimleri yapacaklarını ifade eden Yorgancıoğlu, hasar tespit çalışmalarından sonra, hükümetin de ne yapması gerektiği konusuna değerlendirme yapacağını vurguladı.
Başbakan Yorgancıoğlu, doğal afet yaşayan bölge halkına da geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
Başbakan ve bakanlar daha sonra Aslanköy’e hareket etti.
KAŞİF
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, su baskını yaşayan Ulukışla’daki incelemesi sırasında basına yaptığı açıklamada, vatandaşların mağduriyetini gidermek için tüm ekiplerin koordineli çalıştığını, yeni felaketler yaşanmaması için de önlemler alınmaya çalışıldığını söyledi.
Özellikle Ulukışla’yı kötü etkileyen dolu ve yağmurun birçok mağduriyet yaşattığını belirten Kaşif, evleri ve ağılları su bastığını anlattı.
Bakan Kaşif, “Hükümet olarak üzerimize düşeni, vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek görevi en hızlı şekilde yerine getireceğiz” dedi.
VATANDAŞLAR TEMİZLENMEYEN DEREDEN ŞİKAYETÇİ
Öte yandan Paşaköy Belediyesi’ne bağlı Ulukışla köyünde yaşayan vatandaşlar, su baskınına tüm uyarılarına rağmen köy içinden geçen derenin temizlenmemesinin yol açtığını belirterek belediyeyi eleştirdi.
Ulukışlalılar, “derede incir ağaçları, dikenli ağaçlar, asma talvarları” bile bulunduğunu belirterek, “Defalarca uyardık ancak Paşaköy Belediyesi gerekli temizliği yapıp önlem almayınca bu felaketi yaşadık” diye konuştu.
GÖKPINAR
İçişleri Bakanlığı Merkez Kaymakamı ve Kriz Masası Sorumlusu Salih Gökpınar da yaptığı açıklamada, Çukorova’da 2 evi su bastığını, itfaiyenin müdahale ederek iki aracı tehlikeli bölgeden çıkardığını bildirdi.
Kalavaç’ta bir evi su bastığını, baraj bentlerinin taştığını ancak Su İşleri Dairesi Müdürü’nün “korkulacak bir şey yok” dediğini ifade eden Gökpınar, ağıllar bölgesinde çalışmaların sürdüğünü; Yeniceköy’de de yıkılan bahçe duvarı altında kuzuların kaldığını anlattı.
İskele yolunda Yeniceköy kavşağında su taşkınları nedeniyle trafiğin polis kontrolünde sağlandığını ifade eden Gökpınar, Ulukışla’da arazilerde diz boyu su bulunduğunu kaydetti.
ÇOLAKOĞLU
Mağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ise, Mesarya’da yoğun ve ani yağış yüzünden bölgede ciddi bir felaketin söz konusu olduğunu; bazı ev ve binaları suların bastığını, bir boya fabrikasının da sular altında kaldığını söyledi.
Çolakoğlu, Ulukışla’da 4 metreye ulaşan sel suları görüldüğünü, derenin önünde biriken doluların doğal set oluşturarak muhtemel tehlikeleri engellediğini; Aslanköy-Ulukışla bölgesinde kocaman bir göl oluştuğunu belirtti.
İlgili tüm birimlerin bölgede gerekli çalışmaları yaparak önlem almaya çalıştığını kaydeden Şifa Çolakoğlu, çöken çatılar olduğunu, dolan dereler ve eriyen doluların akışından dolayı sorun yaşayan Nergisli, Turunçlı ve Dörtyol’da da tedbir almaya çalıştıklarını bildirdi.
Hasar tespitinin daha sonra yapılacağını belirten Çolakoğlu, henüz hasar miktarıyla ilgili bilgilerin kesinleşmediğini söyledi.
Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay, tüm yurdu önümüzdeki hafta boyunca yağışlı havanın beklediğini söyledi.
Oktay, yaptığı açıklamada, bugün Alevkayası’nda metrekareye 126 kilogram yağmur düştüğünü, bunun 100 kilogramlık bölümünün 2 buçuk saatte kaydedildiğini ifade ederek, buradaki yağmur sularının akışa geçmesi ve Mesarya’daki yağışla birleşmesi sonucu seller yaşandığını anlattı.
Oktay, Mesarya bölgesinde Serdarlı’da 58, Ercan’da 72, Kırıkkale’de 53, Vadili’de 27, Beyarmudu’nda 17 ve Devlet Üretme Çiftliği’nde 41 ve diğer yerlerde de 5-10 kilogram arası yağış düştüğünü açıkladı.
YARIN DA SAĞANAK BEKLENİYOR
Yurdumuzun alçak basınç ve üst atmosferde soğuk hava kütlesinin etkisinde olduğunu belirten Oktay, havanın yarın parçalı bulutlu yer yer sağanak, 31 Aralık’ta sabah yer yer yağmurlu öğleden sonra parçalı bulutlu,1 Ocak parçalı bulutlu, 2-3 Ocak ise parçalı bulutlu yer yer kısa süreli sağanak yağmurlu geçmesinin beklendiğini söyledi.
Bu süre içerisinde sıcaklığın 16-18 derece dolaylarında olacağını ve rüzgarın da kuzey ve güneyden kuvvetli olarak eseceğini belirten Meteoroloji Dairesi Müdürü Oktay, dağlık bölgelerde yer yer sis olacağını da bildirdi.
(YD/TAK)

















