1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Erken seçim komiteye havale: Nisan 2022 mi, Ağustos 2021 mi?
Erken seçim komiteye havale: Nisan 2022 mi, Ağustos 2021 mi?

Erken seçim komiteye havale: Nisan 2022 mi, Ağustos 2021 mi?

Erken seçim tarihindeki uzlaşmazlıkta süreç uzatıldı, muhalefetin ve hükümetin seçim tarihi önerileri meclis komitesine havale edildi..

A+A-

Erken seçim tarihindeki uzlaşmazlıkta süreç uzatıldı, muhalefetin ve hükümetin seçim tarihi önerileri meclis komitesine havale edildi. 

Meclis Genel Kurulu hem hükümetin hem de muhalefetin erken seçim önerilerinin komitede görüşülmesine onay verdi.

Hükümetin, erken seçimin Nisan 2022’de yapılmasına ilişkin yasa tasarısının Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi’nde görüşülmesi oybirliğiyle kabul edildi.

Muhalefetin, erken seçimin Ağustos 2021’de yapılmasına ilişkin yasa önerisinin Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi’nde görüşülmesi oyçokluğuyla kabul edildi

Başbakan Ersan Saner, erken seçim tarihinin Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi’nde görüşülmesine onay verseler de hem seçim tarihi hem de Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın görüşülmesi için Ad-Hoc Komite kurulmasında ısrarcı olduklarını yineledi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise geçici ve özel komite kurulmasının hukuka aykırı olduğunu açıkladı, “Bu kadar sorumsuzluk, ciddiyetsizlik tarihimizde yoktur” dedi.

Meclis’te zaman zaman seslerin yükseldiği Genel Kurul çalışmaları tamamlandı.

Varılan mutabakat gereği Meclis 26 Nisan Pazartesi günü toplanmayacak, 29 Nisan Perşembe günü bir araya gelecek.

Saner: “Ad-Hoc Komite’de ısrarcıyız”

Başbakan Ersan Saner, tüm siyasi partilerin ara seçim konusunda istekli olmadığını belirtti, uzlaşı arayışı içerisinde parti başkanlarıyla iki kez görüştüğünü ancak arzu edilen noktada buluşulamadığını dile getirdi.

Saner, hem hükümetin hem de muhalefetin erken seçime ilişkin yasa tasarısı ve önergesinin uzlaşı ile Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’ne göndereceklerini dile getirdi.

Ad-Hoc Komite’de seçim tarihi ile Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın görüşülmesini önerdiklerini ifade eden Saner, komitede her partinin ağırlığı oranında vekil olmasını istediklerini ifade etti.

Saner, erken seçim tarihinin Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi’nde görüşülecek olmasına rağmen Ad-Hoc Komite ısrarlarının sürdüğünü kaydetti.

Erhürman: “Ad-Hoc Komitesi kurulması külliyen hukuka, Anayasa aykırı”

CTP Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman, Ekim ayında erken seçime gidileceğinin hükümet programına koyulduğunu söyledi, “O zaman ne ekonomik sorun ne de pandemi yok muydu?” diye sordu.

Erhürman, “Bu kadar sorumsuzluk, ciddiyetsizlik tarihimizde yoktur” dedi.

Hükümetin ‘belirlediği seçim tarihini muhalefet kabul etmeyecekse konunun Hukuk Komitesi yerine yeni komitede görüşülmesi’ yaklaşımı içerisinde olduğunu söyleyen Erhürman, bunun hukuka uygun olmadığını söyledi.

Erhürman, “Ad-Hoc Komitesi kurulması külliyen hukuka aykırı, Anayasa aykırı” dedi. 

Muhalefetin 3 aydır erken seçim konusunda hükümete uzlaşı çağrısı yaptığını dile getiren Erhürman, “Artık, şirazesi kaçtı. 8 senedir milletvekiliyim, böyle bir şey görmedim. Memleketi nereye götürüyorsunuz?” şeklinde konuştu.

Erhürman, “Hükümet Nisan 2022’de erken seçim istiyor. Haziran’da yerel seçim olduğunu bilmiyor mu? Erken seçim Nisan’da olursa seçim yasakları Şubat’ta başlayacak.  Memleketin anasını ağlatacaksınız. Bütçesiz, icraatsız memleket yaratacaksınız” dedi. 

Hükümet ve muhalefetin erken seçim tarihi konusunda uzlaşıldığı halde, komiteden beş dakika geçeceğine işaret eden Erhürman, hükümeti ciddiyete ve sorumluluğa davet etti.

Özyiğit’ten hükümete: Kenar mahalle politika anlayışından vazgeçin

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hükümeti eleştirdi, ‘kenar mahalle politika’ anlayışından vazgeçme çağrısı yaptı.

Özyiğit, hükümetin erken seçime yönelik verdiği sözleri tutmadığını dile getirdi.

“Hükümet göreve geldiği günden bugüne halkın sorunlarını çözmedi” diyen Özyiğit,  “Hükümete gelelim, para gelecek dediniz ama para gelmedi” şeklinde konuştu.

Özyiğit, hükümetin erken seçime yönelik muhalefete uzlaşıya varmamasını eleştirdi.

Başbakan Ersan Saner’in komite sayılarında değişikliğe gidileceği yönündeki açıklamalarına da değinen Özyiğit, “Göreve geldiğinizde bu sayıları bilmiyor muydunuz?” diye sordu.

Özyiğit, “Ad-Hoc Komite ilgimizi ve dikkatimizi çeker. Çünkü söz söyleme hakkı değil, oy verme hakkımız olur. Ama allayıp, pullayıp satmaya çalışsanız da parmak hesabı yapıyorsunuz” diye konuşan Özyiğit, böyle bir komite kurulmasını şiddetle reddettiklerini kaydetti.

Özyiğit, erken seçimin Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi’nde görüşülmeye başlandığında da

uzlaşıya gidilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Baybars: “Hükümetin erken seçimle ilgili hazırladığı yasa tasarısı kendiyle çelişiyor”

HP Milletvekili Ayşegül Baybars, hükümetin demokratik teamülleri, iç tüzük ve yasaları işine geldiğinde esneterek hareket ettiğini söyledi.

Baybars, Azınlık Hükümeti’nin Aralık ayında göreve geldiğinden beridir ‘Meclis’teki nisap sorunu’, ‘kimin bakan, kimin Meclis Başkanı olacağı’ ile ‘kurultay ve iç hesapların’ konuşulduğunu dile getirdi.

Baybars, hükümetin, yasa ve hukuk tanımazlığını ortadan kaldırarak, muhalefetle uzlaşı içerisine girmesi gerektiğini belirtti. 

Hükümetin pandemi nedeniyle erken seçimin Nisan 2022 yılında yapılmasına yönelik yasa tasarısı hazırladığını hatırlatan Baybars, Sağlık Bakanı Ünal Üstel’in “vakalar artabilir, endişe etmeyin” açıklamalarında bulunduğunu, yasa tasarısının hükümetle çeliştiğini söyledi.

Baybars, Haziran’da tek bir sandalye için ara seçimin yapılmasının doğru olmadığını dile getirdi.

Bugüne kadar seçim tarihinin belirlenmesi için Ad-Hoc Komite kurulmadığını aktaran Baybars, tüm görüşmelerin Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi’ne görüşüldüğünü dile getirdi.

Denktaş: Her iki öneriye de olumlu oy vereceğim

DP Milletvekili Serdar Denktaş, hem hükümetin hem de muhalefetin erken seçimle ilgili sunduğu iki öneriye de evet oyu vereceklerini açıkladı, buna rağmen Ad-Hoc Komite kurulmasına karşı çıkılmasını anlayamadığını kaydetti.

Uzlaşarak bir noktaya varılması gerektiğini dile getiren Denktaş, “İster Ad-Hoc kurulsun, ister Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler ya da Genel Kurul’da görüşülsün, doğru bir yaklaşım çıkması halinde oyum olumlu olacak. Israrla ve baskıyla geçirilmeye çalışırsa oyum hayır olur” şeklinde konuştu.

CTP Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman, Ekim ayında erken seçime gidileceğinin hükümet programına koyulduğunu söyledi, “O zaman ne ekonomik sorun ne de pandemi yok muydu?” diye sordu.

 

 

 

Bu haber toplam 3178 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler