1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mecliste Kıbrıs sorunu tartışıldı
Mecliste Kıbrıs sorunu tartışıldı

Mecliste Kıbrıs sorunu tartışıldı

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorununda kapsamlı çözüme gidilmesini talep ettiklerini belirterek, Ekim ayında liderler seviyesindeki görüşmelerin başlaması, yılsonuna kadar kapsamlı çözüm planının yapılması, Mart ayına kadar yeni kapsamlı çözüm plan

A+A-

CTP/BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer Kıbrıs sorunu konusunda yaptığı konuşmada, ülkenin en büyük sorunu olan Kıbrıs konusunun son dönemde ön planda tartışıldığını, bu yüzden Meclis’in de bu konuyu tartışması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum Özel temsilcilerinin Ankara ve Atina’da temaslarda bulunmasının önemli bir gelişme olduğunu, ancak bu gelişmenin sağlıklı bir yöne gitmesi için inisiyatifin görüşme masasında olması gerektiğini belirten Soyer, bu yüzden bir an önce görüşmelerin başlatılması gerektiğini belirtti.

Soyer, Kıbrıs konusunda siyasal sorun yanında diğer sorunların da tartışılması gerektiğini belirterek, görüşmelerin başlaması ve gerginlik yaratan sorunların da bu masada ele alınması gerektiğini işaret etti.

Kıbrıs’ta bulunan doğal kaynaklar konusunda Cumhurbaşkanlığının “uyuduğunu” iddia eden Soyer, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu konuda avantaj sağladığını ifade ederek, Güney Kıbrıs’ın, “Kıbrıs Türk halkı haklarını kaybedeceğinden korkmasın” dediğini, bu açıklamanın Kıbrıs Türk halkının temel hakkını ortaya koyduğunu tescil ettiğini vurguladı.

Güney Kıbrıs’ta, temsilcilerin temaslarıyla endişeler başladığının gördüğünü, bu yüzden görüşmelerin bir an önce başlamasına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Soyer, bu yılsonuna kadar görüşmelerin başlaması gerektiğini kaydetti.

Maraş konusunun görüşmelerle birlikte ele alınmasıyla ilgili duyarlılık gösterilmesi gerektiğini, bunun görüşmeler için bir “kaldıraç” olabileceğini ifade eden Soyer, bunun yanında Mağusa’nın da ele alınması gerektiğini, Maraş’ın açılmasının Mağusa’ya fayda sağlayacağına dikkat çekti.

Bunun yanında Mağusa’nın yatırıma ihtiyaç duyacağını, bu yüzden limanlar dahil Mağusa’nın tümüyle ele alınması; askeri yerlerin kaldırılması; sahilden insanların ayrılmaması gerektiğini belirten Soyer, bunun yapılaması durumunda ülke ve Mağusa ekonomisinin kazanç sağlayacağını kapasitesini artıracağına inanç belirtti.

Soyer, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili tutanakların Meclis’e gelmesi gerektiğini belirterek, Meclis kürsüsünün Cumhurbaşkanlığı üzerinde olduğunu kaydetti.

NAMİ

Dışişleri Bakanı Özdil Nami Genel Kuruldaki konuşmasında, Kıbrıs sorununun ülkenin önemli bir sorunu olduğunu, 50. yılına geldiğini, dünyanın sabrının tükendiğini, BM’nin girişimlerinin olduğunu, gelişmelerin yaşandığını, Türk tarafının da bu gelişmeleri görmezden gelemeyeceğini belirtti.

Nami, Kıbrıs sorununda çıkış noktası olabilecek Maraş ve Doğalgaz konusunun sorun olarak ortada durduğunu, Maraş’ın kapalı kalmasının sebebinin Kıbrıslı Rumların Annan Planı’na “Hayır” demesi olduğunu, görüşmelerin başlamamasının sebebinin de Kıbrıslı Rumların ön şartlarının olduğunu kaydetti.

Nami, ön şartların Maraş’ın görüşmeler öncesinde ele alınması, bazı konuların doğrudan Türkiye ile görüşmek istemesi gibi konular olduğunu belirterek, Kıbrıs Rum tarafının bu tezlerinden vazgeçmesi veya ılımlaştırması durumunda görüşmelerin hemen başlayabileceğini, Maraş’ın ayrı bir konu olduğunu söyledi.

Kapsamlı çözüme gidilmesini talep ettiklerini vurgulayan Nami, Ekim ayında liderler seviyesindeki görüşmelerin başlatılması ve yılsonuna kadar görüşme planlamasının yapılıp, Mart ayına kadar yeni kapsamlı çözüm planının anlatılması ve Kıbrıs sorununun 50. yılında tarihe gömülmesini temenni ettiklerini kaydetti.

Nami, yeni müzakere sürecinin hızlı bir şekilde cevap vermesinin formülünün; görüşmelerde yakınlaşılan noktalara sahip çıkılması ve bunların geliştirilmesi olduğunu belirterek, görüşmelerin bir an önce başlamasını istediklerini vurguladı. Kıbrıs’ta federal bir yapı kurulması gerektiğine inanç belirten Nami, Kıbrıs Rum tarafının da bilince geldiğini kaydetti. (tak)
 

Bu haber toplam 1904 defa okunmuştur