1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mecliste gergin toplantı
Mecliste gergin toplantı

Mecliste gergin toplantı

Erken seçim tarihinin 28 Temmuz olarak ilanı için yasal takvim görüşülüyor.

A+A-

CTP milletvekili Ömer Kalyoncu:

“Etik olan böyle bir hükümetin bir gün daha hükümette kalmamasını sağlamaktır”.
“Sayın Cumhurbaşkanı dün bir basın toplantısı düzenledi. Neydi bu toplantının amacı. O basın toplantısı hem UBP’nin hem de cumhurbaşkanını yolu sonuna geldiğinin resmiydi”.
“CTP yarın geçici hükümete evet dese, 3 gün gecikince maaşların ödenmesi, kimi şikayet edecekti herkes?”
“Bir UBP kurultayı geçti, kimin nereden nereye savrulduğunu gördük. Kime güvenecekti CTP,  bu sekiz kişiye yoksa seçim arifesinde, TDP veya DP’ye?”
“En doğru şey, söylediği şeyi, göstere göstere yapan CTP’dir.”
“UBP ile işbirliği yapıyorsunuz diyorlar, İrsen Küçük sizce hangi tarihte seçime gitmeyi tercih ederdi. Hele belediye seçimlerinden çıktıktan sonra, hele partisi ikiye bölünmüşken. Ustalık bunu görebilmektir”
“Meclis açılır, meclis kapanır buradayız, Sayın Çakıcı kaçta gelip, kaçta gidiyor, hangi yasanın oylamasında yer aldı bugüne kadar?. Ofisinde oturup televizyondan meclisi izliyor. Sonra gelip gündem dışı konuşma yapıp sağa sola çatıyor. Milletvekili isen mecliste olacaksın”.
“Seçim yasası ciddi bir yasadır. Bu kadar daracık zaman içerisinde, nasıl olursa olsun, çıkarıp halkın önüne mi koyacaksın”
“Çığırtkan mıdır, milletvekili midir, parti başkanı mıdır? Bu adam nedir? Herkese çamur atıyor televizyon ekranlarından. Kimin hakkı var böyle bir şey yapmaya?”

***

CTP Genel Başkanı Ökan Yorgancıoğlu eleştirileri yanıtladı:

“Bizler meclis başkanlığına, CTP, DP, TDP ve 8 UBP’li vekiller, imzalanan belgeyi vermeden, erken seçim tarihine evet diyeceğimiz üçüncü kez tekrarladık. Ahmet Kaşif bey evet ikisine de olumlu oy verin ki komitede birleştirilebilsin dedi, Serdar bey de buna itiraz etmedi şimdi herkes bir etiklik tutturdu”
“Bu kadar samimi açıklama yapıldıktan sonra bunun birini aldatmakla ne alakası vardır. Şimdi konu beklenilmeyen kadar erken olması mıdır?”
“Sayın Denktaş, 14 Ağustos’a öneri yaptı , merak ediyorum TDP bu öneriye ne diyor. Herkes farklı bir tarih söyler ama 28 Temmuz’a karşı çıkar, bunun izahı yoktur”.
“Sayın Afet Özcafer son olarak birileri UBP kurultayına müdahale ettiğini şöyledi.  Yine o günlerde bu ülkenin içişlerine müdahale ediliyor diye bizdik bağıran. O gün süsüp şimdi sitem edeceksiniz. Bu da doğru değildir.”

***

UBP Milletvekili Afet Özcafer: “Cumhurbaşkanın ismini ağzına alarak, sanki bu 8 arkadaş cumhurbaşkanının liderliğinde bir hareketmiş gibi göstermek etik değildir”
Afet Özcafer Sonay Adem’i kürsüye davet ederek, “Sayın Adem gelip sekiz arkadaşın sarayda imza attığını ispat edecek. Ben UBP’den atılana kadar UBP’liyim” dedi.

Özcafer, Turgay Avcı’ya seslenerek şunlar kaydetti:

“Sayın başbakan 30 milletvekilli büyük bir partiyim diyor. Büyüksünüz evet sayın başbakan. Sayın başbakan koalisyon yerine sizi partiye kattı”
“Sözünüz ve özünüz ayni olacak, sizin partiye gelişiniz tam da kurultay döneminde olmuştur”. 
“Avcı siz soruyorum, Mağusa İlçesinden10 yönetim kurlu üyesi ile birlikle ve yetkili organlar sizin partiye katılımızı reddederken, her türlü davet size gönderilmiştir. Bunlar yüzünden tepki aldım ama siz sayın başbakanın yanına olmanıza rağmen sizi kucaklamıyorlar, bunu görmenizi beklerdim bir akademisyen olarak bunu görmenizi beklerdim”

“Hiç alınma arkadaşım köklü UBP’liler sana kırgın. ÖRP’den dün gelip, grup başkanı olmanız hoş karşılanmadı”


“Bizler Ulusal Birlik Partililer olarak disipline verildik, belki de ihraç edileceğiz, bir yola çıkarsanız her türlü engeli göğüslemeye hazır olacaksınız, bu engelleri göğüsleyemeyen,  bırakanlar var, yarı yolda bırakan da adam değildir zaten”

“Biz UBP’nin şeffaf olmasını istediğimiz için. Açılan soruşturmaların yarım bırakıldığı için biz buralara geldik. Helal olsun sana sayın başbakan”
“Ben kolay yenilecek lokma değilim, KTHY ile ilgili hep üzerimize geldiniz, hem kadın olarak hem de yeni vekil olarak sizden destek görmedim. Desteğinizi istemedim de zaten. CTP, kadın vekiller ile birlikte toplantı yaptınız Afet Özcafer’i suçladınız.”
“Nereye geldi nokta, Kıbrıslı Türkler beslemedir, bu işi beceremez, beceremezseniz besleme olmayı kabul edeceksiniz, şapkayı bırakacaksınız.”

“Ben Ulusal Birlik partiliyim sonuna kadar, hani Ulusal Birlik partililer. Biz vatandaşlık vermedik. Yasal prosedür ne ise onu uyguladık.”
“Bu sekiz arkadaşa kazık atılmış. Atın gitsin… Biz siyasetin dışında da sesimizi duyururuz. Türkiye kanadından önemli bazı üst düzey kişilerle sohbet ederken, kurultay sürecinde, dediler ki İrsen beyin karşısında böyle durmaya devam ederseniz, siyasetin dışında kalırsınız. Sayın Eroğlu’nun yanında durmak suç oldu.”

***

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, UBP Milletvekili Turgay Avcı’yı yanıtlamak üzere yeniden kürsüde: 


“Bir hafta önce kahvede, otelde buluşmak istemediğim için evimde yapılan bir toplantıyı, ÖRP olayına benzetiliyor. Pazarlık yapmakla, bir partinin içerisinden bir grup milletvekilinin çıkıp ben güvensizlik önergesi vereceğim demesi ayni değil. Evde buluşulduğundan yola çıkarak, ÖRP örneği ile ayni kefeye konmak çok çirkin bir olay”
“Bankalar yasasını niçin getirmemişim, sanki hükümet kurulacak da sonuna kadar gidilecek. İkide bir Serdar Denktaş ile ilgili bir şey oldu mu, hemen bankalar yasasını gündeme getiriyor.  Avcı’nın ağzında sakız, bankalar yasası".

Denktaş: Çok tahammülü bir insanım ama sen konuşurken midem bulanıyorsa bir şey vardır. Hak etmiyorsun burada olmayı
Avcı: “Uuu hak etmiyorum, sen Denktaş ailesinden geliyorsun diye hak eden?
Denktaş: Kaç siyasetçinin çocuğu var bilir misin burada olmayı hak eden, bunlardan biri Özker Özgür’ün oğlu, Birikim Özgür. Ben de Denktaş ailesinden hasbelkader kendimi burada buldum. Senin gibi insanların Denktaş ismini ağzına almadan besmele çekeceksin. Siyasi hayatım boyunca böyle bir çirkinlik görmedim ben hiç kimsenin böyle çirkefçe laf attığını ve dönüp “gördünüz ne dedim kendine” demesi. Akademik çevreye yakışmazsınız.

***

CTP Milletvekili Sonay Adem:
Entersan günlerden geçiyoruz, gerekse mecliste temsil edilen ve mecliste temsil edilmeyen siyasi partilerin tümünün ödü koptu, “niçin erken seçim oluyor?”
“Şimdi badem gözlü oldu meclis, bu meclisten hayır gelmez artık”
“Bu meclisin bir an önce yenilenmesi lazım, bunun için de tarih 28 Temmuz’dur”

“Ben işbirliği yaptım bu hükümet bir an düşsün ve seçime gidilsin. Ben kimseyle hükümet kuracağımın sözünü vermedim”
“Güvensizlik önergesi ile ilgili, Cumhurbaşkanlığı’da sayın Aslı Eroğlu’nun odasında atıldı imzalar”
“Açık ve net söylüyorum”
Afet Özcafer: “iki de bir saray, çevirin de gaz yandı, cumhurbaşkanlığı sarayını ikide bir suçlamayın”
Adem: “Biz sizinle imza attık, güvensizlik önergesi için, biz bu imzanın arkasındayız. CTP imzasının arkasındadır.”

Özcafer: kiminle iş birliği yaptın.
Adem : Sen kiminle iş birliği yaptın. Biz sizinle hükümetin düşürülmesi için işbirliği yaptık. Ama ortada bakanlık listeleri dolaşıyorsa, onu ben bilmem.

Sonay Adem:

“Kıbrıs Türk halkı ebedi ezeli en kötü hükümet dönemini yaşıyor”
“Bu hükümet hayat pahalılığı oranları ile bile oynamaktadır”
“Ben bir an önce seçime gidilsin istiyorum.Ben başkalarının çizdiği hükümette yer almak istemiyorum. Ben seçim ile hükümete gelmek istiyorum. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Onun için Çakıcı ve Serdar, televizyon, televizyon gezer CTP’yi kötülermiş, beni hiç enterese etmez”.

“Bizim kimseyle imzalanan herhangi bir protokol metni yoktur.”
“Bir operasyon var ise, biz bu operasyonda yokuz”

“Biz parti olarak halkın güvenine ihtiyaç duyan bir hareketiz. Başkasının güvenine ihtiyacımız yoktur”
“Bu hükümet döneminde, petroller, Ercan Havaalanı özelleştirildi, daha bugün gazetelerde bir bakanın nakliye şirketi ile ilgili iddialar var. Bir an evvel seçimlerin yenilenmesi, siyasetin şeffaflaştırılacağı bir döneme ihtiyaç vardır. Ceketle girip, paltoyla çıkma dönemi bitecek”

“Demokrasi sandıktan geçecek, onun dışında hiçbir adım, bu partizanlıkların önüne geçemez”
“Bir buçuk senedir seçim yasası ile ilgili komite var, bu komite çalıştırılmadı. Şimdi seçim yasasının değiştirilmesi ile ilgili, tek seçim bölgesinin oluşturulması ile ilgili ben çok konuştum, siyasal parti ve seçim yasası değişmeden seçime gidersek cinayet olur dedim ve bu sözlerimin arkasındayım ama şu anda yaşanlar, binlerce kişinin vatandaşın yapılması, bunun hemen önüne geçilmesi lazım.”
“UBP’nin hükümetten alınması için Kıbrıslı Türklerin aktif bir çabası olması lazım”
“Biz de İstanbul’a gidiyoruz. Biz de restoranlara gidiyoruz. Duyduklarımızdan tüylerimiz diken diken oluyor. Garson iyi hizmet verdiği için kendine, yurttaş yaptıkları kişiler var”.

“CTP bu yapılanların hesabı yargıya sormazsa, ben CTP’li değilim. Darmadağın olacaksınız”
Adem: Yurttaşlıklarda rüşvet döndürüyorsun
Çavuşoğlu: Senin zamanında rüşvet döndü
Adem: Senin müdürün yakalanmadı mı, rüşvetle, rüşveti saklamaktan yargıya gidecen sen, öyle çekmece buldumla olmaz
Çavuşoğlu: Fatura vardı
Adem: Gidecen mahkemede anlatan faturayı. Sen izin kurulu oluşturmadan…
Çavuşoğlu: Gençlere arsa veriyoruz, vereceğiz.
Adem: Mahkemeye seni şahit olarak çağıracam.  Petrolleri özelleştirdikten sonra devlet katkı payını niçin değiştirdin, vereceksin hesabını.

***

UBP Milletvekili Turgay Avcı: “29 Eylül imkansız bir tarihti. Seçim ve Halk Oylaması Yasası'na göre, karar çıktıktan sonra, 60. günün Pazar günü seçime gidilir. Erken seçim demek derhal demek, yayımlandıktan 60 gün sonra olur. Sizin 21 Temmuz’a, 28 Temmuz’a balıklama dalmanız gerekirdi, burada farklı bir şey var. İrsen Küçük hükümeti gitsin. Sayın Çakıcı, bu kürsüden söyledi, “Herkes bakan oldu, ben olmadım”.

Avcı: hükümet kurup seçim yasası geçirecekmiş, ne koyman bankalar yasasını bunun içerisine
Denktaş: Sayın Avcı iktidar mısın, muhalefette misin?
Avcı: Sen hükümetimizi deviriyorsun. Serdar Denktaş evinde UBP’nin hala kayıtlı UBP’li 8 arkadaşın imzasını aldı.
Denktaş: Senin yaptığın çirkinlikle bu olayı benzetme

Entrika tartışması

Denktaş ile Avcı arasında, kim daha entrikacı tartışması yaşandı. karşılıklı bir birilerine “sensin entrikacı” sözleri tekrarlandı. Avcı’nın “50 yıllık entrika deneyimlerinin sizden öğreniyoruz” demesi üzerine, Denktaş tepki olarak genel kurul salonundan çıktı.

***

Mecliste CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ile DP Genel Başkanı Serdar Denktaş arasında gerginlik yaşandı.

Soyer “28 Temmuz’da seçime gidilecek. Yasalara göre mümkün olsa yarın olsun” deyince, Denktaş tepki gösterdi.

Soyer: Herkes senin oyuncağın mı Sayın Denktaş?
Denktaş: Hade hodri meydan
Soyer: Hangi konu konuşulsa Sayın Denktaş bir tarih önerir, kusura bakma Serdar dostum, insanlar sürekli senin öngörülerine göre mi hareket edecek?.

Soyer şöyle devam etti:

“Eğer bu hengame olmasaydı, Küçük Nisan 2014’e kadar başbakan kalacaktı”.
“UBP bizim rakibimizdir. Tabii ki en erken zamanda, CTP’nin birinci parti olarak çıkacağı seçimlerin gerçekleştirmek isteyeceğiz”.
“Bu halk cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki tartışmaları daha fazla duymak istemiyorum”.
“Bu halk bir an önce bu felaket günlerden kurtulmak istiyor”

***

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı,meclis kürsüsünden UBP Milletvekili Mehmet Tancer’i eleştirdi:
"Ben anlamadım Mehmet Tancer kimin yanındadır. Serdar Denktaş’a kazık attı gitti UBP’ye
Küçük’ten bakanlık istedi olmadı,  Kaşif’in yanına yer aldı. Şimdi Kaşif’e kazık attı, tekrar Küçük’ün yanında yer aldı. Ben UBP’liyim diyor, senin partin DP’ydi".

Çakıcı: "29 Eylül mutabakatı çöpe atıldı. Biz bu mutabakata güvenerek yola çıkmıştık. Sonuncunun ne olacağını, biz bunun altında oyun olduğunu gördük."

"28 Temmuz'dan kaçmıyoruz, aday başvurularına başladık. Seçimlere olabildiğince hazırlanmaya çalışacağız. Oylamada 28 Temmuz tarihine ret oyu vereceğiz."

***

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, mecliste bugün oylanmasını beklenen, erken seçim tarihinin 28 Temmuz’dan 15 gün ileriye alınmasını talep etti. Erken seçim tarihinin 11 Ağustos veya 18 Ağustos’ta olması önerisi yapan Denktaş, komitede bekleyen Seçim ve Halk oylaması Yasa Tasarısı’nın de bu arada geçirilmesini talep etti.
Meclis Genel Kurulu’nun Cuma günü de toplanmasını önereceklerini dile getiren Denktaş, “Cumartesi günü hükümeti düşürebiliriz” dedi.

***

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Seçimlerin Yenilenmesine ilişkin karar tasarısı ele alındı. Seçimin 28 Temmuz’da yapılmasına ilişkin tasarıyla ilgili konuşmaların yapıldığı oturumda gergin anlar yaşanıyor.
Komite Başkanının tasarıya ilişkin raporu milletvekillerinin bilgisine sunmasının ardından tasarı üzerine ilk sözü CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu aldı.
Yorgancıoğlu, bazı siyasilerin gereksiz yere birilerine saldırmayı, farklı partileri, içerisinde bir şey varmış gibi bir çaba ortaya koymayı, politika üretmekten daha önce saydığını belirterek, UBP milletvekillerinin,  “hükümetin düşürülmesi konusunda muhalefet varsa biz de varız” dediğini hatırlattı.
Hem erken seçimin eylülde yapılmasına öngören karara, hem de güvensizlik önergesinin altına imza attıklarına ve ikisinin de arkasında olduklarına işaret eden Yorgancığlu, “Ama biz ayrıca, seçimler daha erkene alınırsa buna da onay vereceğimizi söyledik “ dedi. Bu süreçte Ahmet Kaşif’e olgun davrandığı gerekçesiyle teşekkür etti.
Yorgancıoğlu, “Ama siyaseti istismar etmek isteyenlerin gerekçeleri de vardır. Biz 2 imza attık ikisinin de arkasındayız. Erken seçim ile ilgili tarihin daha önce gelmesine de güvensizlik önergesine de evet diyeceğiz. Bunu istismar etmenin bir anmamı yoktur kimseye de bir yarar sağlamaz” dedi.
Bu ülkenin ihtiyacı olanın seçim olduğunu yineleyen Yorgancıoğlu, 28 Temmuz’a evet diyeceklerini çünkü bunun benimsedikleri bir tarih olduğunu ve teknik olarak da olabilecek en yakın tarih olduğunu ifade etti.

“SİYASİ ETİK DIŞINAKİ DAVRANIŞLARIN HESABI SORULACAK”
“Bundan sonra Siyasi etik dışındaki davranışların hesabını artık soracağız” diyen Yorgancıoğlu, aldıkları duyumlara dayanarak, dairelerde vekillik verilmesi, vatandaşlık ve yetkiler  verilmesi konularında emir verenlerden de, işi yapanların da hesap vermek durumunda kalacağını kaydetti ve seçimin yasalar ve kurallar dahilinde yapılması için çağrı yaptı.

Yorgancıoğlu, “Bu koltuklar kimseye kalmaz” diyerek, seçim sürecinin başladığı dikkate alınarak günlük rutin işler dışında bir şey yapılmamasının talimatının verilmesini istedi.

(tak)

***

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Hasan Bozer başkanlığında saat 11.00’de toplandı.

Birleşimde  ilk olarak milletvekili genel seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar tasarısı ele alındı.

Gündemde, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Cumhuriyetçi Türk Partisi –Birleşik Güçler (CTP-BG) Grubuna bağlı bazı milletvekilleri ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı’nın birlikte sunmuş oldukları, “Ülkemizde Yoğun Olarak Görülen Başta Kanser ve Çeşitli Hastalıkların Nedenlerinin Araştırılması ve Tesbitine İlişkin Meclis Araştırması Açılması Önergesi”nin ön görüşmesi ve sorular da bulunuyor.

Genel Kurul, erken genel milletvekili seçimlerinin tarihini de belirlemesi bekleniyor.(tak)

***

Meclis henüz toplanmadı. Erken seçim tarihinin 28 Temmuz olarak ilanı için yasal takvim görüşülüyor.
Erken seçim oylaması büyük ihtimalle haftaya Perşembe günü yapılacak.

 

 

 

Bu haber toplam 3592 defa okunmuştur