1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Meclis’te “Dokunulmazlık” mesaisi
Meclis’te “Dokunulmazlık” mesaisi

Meclis’te “Dokunulmazlık” mesaisi

Meclis tatiline rağmen Çaluda ile ilgili ‘özel komite’ çalışacak… Hedef 20 Temmuz’da bitirmek

A+A-

Cumhuriyet Meclisi tatili önceki gün başladı, gözler UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik görüşmelerin sürdüğü özel komiteye çevrildi.

Ayşe GÜLER

Cumhuriyet Meclisi tatili önceki gün başladı, gözler UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik görüşmelerin sürdüğü özel komiteye çevrildi.

Bakanlar Kurulu’nda üretilen karara göre; yalnızca ‘özel komite’ değil, tüm komiteler hem Temmuz hem de Eylül ayında çalışmalarını sürdürecek.

Komiteler yalnızca Ağustos ayında, 1 ay çalışmayarak, tatil yapacak.

ÖZEL KOMİTE’DEN 20 TEMMUZ HEDEFİ… Çaluda ile ilgili süreç, ‘tatile’ takılmayacak. 7 Haziran’da ilk toplantısını yapan, yasaya göre de çalışmalarını 45 günde tamamlaması gereken özel komite, 20 Temmuz’a kadar karar üretmeyi hedefliyor.

Hedef 20 Temmuz…

Çaluda ile ilgili süreç, ‘tatile’ takılmayacak…

7 Haziran’da ilk toplantısını yapan, yasaya göre de çalışmalarını 45 günde tamamlaması gereken özel komite, 20 Temmuz’a kadar karar üretmeyi hedefliyor.

Savcı dinleniyor…

Başsavcılık raporu sonrasında oluşturulan Özel Komite, üçüncü toplantısını önümüzdeki hafta yapacak.

Geçtiğimiz haftaki toplantıda Başsavcılık’ta görevli Savcı, komite tarafından dinlenmişti.

Gelecek toplantıda da Savcı’nın dinlenmesine devam edileceği öğrenildi.

Savcı sonrasında komite Çaluda’yı dinleyecek.

Bilindiği üzere; komite ilk toplantısında usul ve izlenecek yolu belirlemişti.

OLAĞANÜSTÜ ÇAĞRI YAPILABİLİR… Komitede Çaluda’nın ‘dokunulmazlığın kaldırılmasına’ yönelik karar üretilmesi halinde Meclis Genel Kurulu’na olağanüstü toplantı çağrısı yapılacağı da öğrenildi.

Olağanüstü çağrı yapılabilir…

Çaluda ile ilgili büyük titizle çalışmalarını yürüten komitede Çaluda’nın ‘dokunulmazlığın kaldırılmasına’ yönelik karar üretilmesi halinde Meclis Genel Kurulu’na olağanüstü toplantı çağrısı yapılacağı da öğrenildi.

45 gün yasal süre…

Bilindiği üzere yasada dokunulmazlıkla ilgili özel komitenin çalışmalarının çerçevesi de çiziliyor.

Buna göre; özel komitenin kendisine iletilen evrakı incelediği, dokunulmazlığı kaldırılmak istenen milletvekilini veya bakanı dinlediği ancak tanık dinleyemediği yasada yer alıyor.

7 Haziran’da ilk toplantısını yapan özel komitenin 45 gün içinde çalışmalarını tamamlaması gerekiyor.

Yasaya göre komitenin bir milletvekiline veya milletvekili olmayan bir bakana, Başsavcılıkça suç teşkil eden bir eylem tespiti olması ve yasama dokunulmazlığının kaldırılması isteminin siyasal amaçlara dayanmadığı yargısına varılırsa, bu konuda gerekçeli bir rapor düzenleyerek Genel Kurula havale ettiğine değiniliyor.

Rapor neydi?

Çaluda aleyhinde hazırlanan Başsavcılık raporu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eski Özel Kalem Müdürü olduğu dönemi kapsıyor.

Raporda, Çaluda’nın bu dönemde ‘hukuka aykırı işlem yaparak, devleti yaklaşık 230 bin TL zarara uğrattığı’ iddia ediliyor, aleyhine 30 davanın dosyalandığı ifade ediliyor.

 

yeniduzen-satin-aliniz-576.jpg

 

Bu haber toplam 2134 defa okunmuştur
İlgili Haberler