1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis’te ‘çöküş’ devri:
Meclis’te ‘çöküş’ devri:

Meclis’te ‘çöküş’ devri:

TIKANDI

A+A-

 




Meclis Genel Kurulu’nun, Meclis Başkanı’nı da çileden çıkaran ‘nisap’ sıkıntısı, sivil toplum örgütleri, iş çevreleri ve eski siyasetçilerin de tepkisine yol açtı.
Uzun bir süredir ‘nisap sıkıntısı’yla anılan Cumhuriyet Meclisi’nin ‘verimsizliği’ de sık sık gündem olurken, Meclis Başkanı Hasan Bozer’inde Başkanlık Kürsüsü’nden ‘Böyle gitmez, yenilenme gerek’ açıklaması ‘Erken Seçim’ beklentisini artırdı.

Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri Hükümet’in bir an önce ‘Erken Seçim’ kararı alarak toplumun ve Meclis’in önünü açması gerektiğini işaret ederken, iş çevreleri de Meclis’in saygınlığının giderek azalmasının yanı sıra, toplumun rahatsızlığının da giderek attığına dikkat çekti.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan:
“Meclis’in önünü açacak hamle yapılmalı”

“Meclisimizin maalesef artık Halkın Meclis’i olmaktan uzaklaştığı, her hafta tekrar görülüyor.

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı:
“Meclis’in mevcut yapısıyla olmaz…”

“Konuyu en iyi bilen Meclis Başkanı bile, ‘Bu Meclis artık miyadını doldurdu, yenilenmesi lazım’ demişse, söylenecek çok fazla bir şey de yok.

KTEZO Başkanı Hürrem Tulga:
“Uzatıp göstermelik kalmaktansa erken seçime gidilmeli”

“Uzun bir süredir, erken seçim talebini en açık ve net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Meclis’teki çoğunluğa sahip UBP’nin topluma bir de özür borcu olduğunu söylüyoruz. Giderayak Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı da değiştirerek, en azından seçime gitme noktasında irade koyarak, özrünü de ortaya koymasını, özrün lafta kalmamasını istiyoruz.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil:
“Meclis’in varlığı fuzuli, boşuna”

“Meclis’in toplanmamasından çok mutluyum, hiç şikâyetim yok. İnşallah hiç toplanmazlar. Toplandıklarında bu toplumun yararına bir karar aldıklarını hiç görmedim. Feshedilmesine de razıyım. Meclis’in varlığı fuzuli, boşuna… Zaten elçi yönetiyor, göstermelik Meclis’e de gerek yok, kapatsınlar bu oyun da sona ersin.”

AYH Başkanı Anıl Kaya:
“Topluma en büyük saygısızlık”

“Meclis’in tepki ve güven sorununa rağmen nisap sorunu nedeniyle toplanamamasının topluma yapılabilecek en büyük saygısızlık ve kötülüktür.

Ticaret Odası:
“Yenilenmeye olanak sağlamak için istifa etmeleri gerekiyor”

“Bütün yurttaşların yakından izlediği gibi, Meclis Genel Kurulu’nun toplanması, giderek artan oranda ciddileşen bir sorundur. Toplanma sorunu nedeniyle Meclis’in yapması gereken yasal düzenlemeleri yapamadığı, denetim görevlerini yeterince yerine getiremediği inancı giderek kök salmakta ve halkın siyasi sisteme olan güvenini derinden sarsmaktadır. Cumhuriyet Meclisi’nin toplanamamasının gerekçesi olarak ileri sürülenler inandırıcı değildir. Bu gerekçelere bakıldığı zaman, milletvekillerinin, diğer bütün görev ve sorumluluklarını, Genel Kurul’a katılmaktan daha fazla önemsedikleri görülmektedir. Bu bağlamda, Meclis Başkanı Sayın Hasan Bozer’in, serzenişine katılmamak mümkün değildir: “Böyle bir parlamento olmaması lazım”.

***
Eski Meclis Başkanları da ‘Kabul edilemez’ dedi…

Cumhuriyet Meclisi’nin uzun yıllar başkanlığını yürüten isimler de Meclis’in bugünkü durumu nedeniyle üzgün ve şikâyetçi.

Eski Meclis Başkanı, CTP Milletvekili Dr.  Fatma Ekenoğlu:
“Bir an önce erken seçim, çalışabilir bir yapı…

“Toplanıp dağılıyoruz, toplanıp dağılıyoruz verimli bir Meclis çalışması yapılamıyor. Meclis önce UBP Kurultayı’na kurban edildi, daha sonra milletvekili transferleri ile sayıları 30’a çıktı ancak nisap sorunu çözülemedi.
Meclis’in bu durumunun kabul edilebilir olmadığını, kendi içlerinden birisi olan Meclis Başkanı da Başkanlık Kürsüsü’nden ifade etti.
Hükümet’in bir an önce seçime kısa bir süre kalmasına karşın erken seçimi gündemine alması ve daha çalışabilir bir yapının oluşmasının önünü açmalıdır.

Eski Meclis Başkanı Hakkı Atun:
“Meclis laubali bir hava içinde…”

Ne ilginçtir ki bu konu ilk defa gündeme gelmiyor. Meclis Başkanı daha önce de haklı olarak nisap sıkıntısını gündeme getiriyordu. Tüm bunlara rağmen milletvekillerinin uyarıları dikkate almamasını da hayretle karşılıyoruz. Bu halka saygısızlıktan öte kendilerine de saygısızlıktır.
Meclis böyle başlamadı. Bizleri yolda sokakta görenler ‘Eski günleri arıyoruz’ diyorlar, milletvekilleri niye bundan çekinmiyor, onu da anlayamıyorum.”

Meltem Sonay’ın haberi, tüm ayrıntılarıyla bugün gazeteniz YENİDÜZEN’de

 

Bu haber toplam 1833 defa okunmuştur
Etiketler :