
MECLİS GERGİN GEÇTİ
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda tasarı için ivedilik kararı oyçokluğuyla alındı. UBP milletvekilleri olumlu oy kullanırken, muhalefet özelleştirmeyle ilgili tasarıyı eleştirdi.
Başbakan İrsen Küçük, Özelleştirme Yasa Tasarısı’nın Cumhuriye
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda tasarı için ivedilik kararı oyçokluğuyla alındı. UBP milletvekilleri olumlu oy kullanırken, muhalefet özelleştirmeyle ilgili tasarıyı eleştirdi.
Başbakan İrsen Küçük, Özelleştirme Yasa Tasarısı’nın Cumhuriyet Meclisi komitesinde görüşülmesi sırasında bazı düzenlemelere açık olacaklarını söyledi.
SOYER:
Özelleştirme Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi oya sunulurken aleyhte söz alan CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Ercan’ın özelleştirilmesiyle ilgili duyurunun Türkiye havalimanlarıyla ilgili web sitesinde yayımlanmasını eleştirdi.
Soyer, hazırlanan tasarının Anayasa’yı ihlal ettiği görüşünü savunarak, “Bu hükümetin hukukçusu yok mu?” diye sordu ve yürütmeye güçler ayrılığı ilkesi aleyhine fazla yetki verilmek istendiğini kaydetti.
“Özelleştirme her derde deva değil… Tasarıya göre devlet daireleri de özelleştirilebilecek… Meclisin iradesine bu kadar tecavüz kabul edilemez”
Soyer, “Biz kaçıncı sınıf demokrasideyiz? Meclisin tüm yetkileri bu yasayla alınıyor. Tüm yasalar ve meclisin yetkisi atlanarak Bakanlar Kurulu nasıl böyle bir yetki kullanabilir? Bu yetkiyi kullanacak hükümet üyeleri için de felakettir. İvedilik alacaksınız ama bu metotla bir yere varılamaz” dedi.
ÇAKICI:
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı “Ben sizden artık korkarım. Her sabah kalktığımda neyle karşılaşacağımı bilmem”.
Çakıcı, petrol dolum tesisiyle ilgili hükümetin izin kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını açıkladı.
“Meclis iç tüzüğünü değiştirip sesimizi kısarsanız gene kürsü işgali eylemi yapacağım”
KÜÇÜK: “KIB-TEK’TE TAHSİLAT ÖZELLEŞTİRİLEBİLİR”
Konuşmacıları yanıtlayan Başbakan İrsen Küçük, hükümetten korkulacak bir şey bulunmadığını, her şeyin şeffaf olduğunu söyledi.
KIB-TEK’in tümden özelleştirileceğini hiçbir zaman ifade etmediklerini kaydeden Küçük, üretimin özelleştirilmesine karşı olduğunu her platformda söylediğini; tahsilatın özelleştirilmesini ise düşündüğünü, çünkü yüzde 30’lara varan tahsilat kaybı bulunduğunu belirtti
DİĞER İVEDİLİK TALEPLERİ
İkinci sırada okutulan Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması Denetim (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ivedilik talebiyle ilgili söz alan CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, gündemdeki tüm tasarılara ivedilik istenmesinin anlamı olmadığını belirterek, tümüne ret oyu vereceklerini söyledi.
Daha sonra söz alan İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, kiralık araba şirketlerinin mağduriyetini gidermek amacıyla düzenlenen tasarının, sektörün beklentisi olduğunu kaydetti.
İvedilik tezkeresi oyçokluğuyla kabul edildi. Ardından Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili ivedilik tezkeresi görüşüldü. Bu konuda söz alan CTP Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem, çalışma yaşamının en önemli konu olması gerektiğini ama yeterli önemin verilmediğini söyledi. Muhaceret affıyla ilgili veriler hakkında bilgi isteyen Adem, aftan yararlanarak ülke dışına çıkanların kaçının geri döndüğünü sordu.
Adem, meselenin özünün polisin sivile bağlanması olduğunu herkese öğreteceklerini kaydetti.
İhtiyat Sandığı’na 40 geçici alınması için düğmeye basıldığını öğrendiğini; TMSF çalışanlarının buradan ödenmesi için de girişim olduğunu belirten Adem, “Sakın bunları yapmayın, batıracaksınız İhtiyat Sandığını…” dedi.
Konuşmaların ardından Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı hakkında oyçokluğuyla ivedilik kararı alındı.
Mecliste beşinci sırada ivediliği görüşülen tasarı ise Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Değişiklik) Yasa Tasarısı oldu. Kimsenin söz almadığı tezkere de oyçokluğuyla kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu daha sonra özel gündemindeki tasarıları görüşmeye başladı.
BELEDİYELERİN ELEKTRİK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASIYLA İLGİLİ YASA GÜCÜNDE KARARNAME OYÇOKLUĞUYLA ONAYLANDI
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Belediyelerin Kuruluş ve Binalarına Ait Elektrik Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yasa Gücünde Kararname”yi oyçokluğu ile kabul etti.
Kararnamenin geçmesine CTP - BG destek verirken, TDP “ret” oyu kullandı. Kararnamenin görüşülmesi sırasında en çok Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) tartışıldı.
YORGANCIOĞLU
İlk sözü alan CTP - BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, kararnamenin CTP’nin hükümette olduğu dönemde hazırlanan ancak UBP gelince ertelenen bir konu olduğunu belirterek, kararnameye olumlu oy vereceklerini açıkladı.
Yorgancıoğlu, ülke nüfusunun yüzde 35 - 40’ını oluşturan Lefkoşa’da, belediyede yaşanan sorunlara değinerek, hükümetin sorunlara “seyirci kalmasının” kabul edilemeyeceğini söyledi.
“Artık belediyeyi aşan bir sorun olmuştur. Sorumlusu hükümetin denetimsizliğidir” diyen Özkan Yorgancıoğlu, “LTB’de istihdam yapılırken birçok UBP milletvekilinin devreye girdiğini ama şimdi yönetenlerin kararlarının cezasını çalışanların çektiğini; her ay birçok çalışanın işine son verilme tehdidiyle karşılaştığını” anlattı.
Yorgancıoğlu, belediyenin “tefecilerden” borçlanmasını eleştirerek, hükümetin konuya bir an önce eğilerek mağdur olan insanların mağduriyetini gidermesini istedi.
ÇAKICI
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, elektrik borcu olan herkese yeniden yapılandırma şansı tanınmadığını belirterek, hükümetin “yeni bir strateji ve oyunla” karşılarına geldiğini; halkın geneline yapılmayan bir affın büyük borçları olan kurumlara uygulanmasını eleştirdi.
Çakıcı, KIB -TEK’te gelişigüzel kararlar alan bir yönetim kurulu varsa görevden alınmasını istedi.
“Belediyelerin 4 trilyon borcunun yüzde 70’inin affedileceğini” kaydeden Çakıcı, “yeniden yapılandırma” adı altında KIB - TEK’in alacağının azaltılacağını savundu.
ADEM
CTP - BG Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem de, KKTC’nin hazin bir tablo ile karşı karşıya olduğunu, bu tablonun değiştirilmesine yönelik ciddi ve sürdürülebilir bir siyaset olmadığını savunarak, “ülke bir arabanın şarampole sürüklendiği konumdadır” görüşünü öne sürdü.
Adem, bu konuda UBP’ye suçlamalar ve eleştirilerde bulunarak, “UBP’nin, Kıbrıs Türk halkı ile kendi mezarını kazar duruma düştüğünü” iddia etti.
Son zamanlarda Haspolat ve Yedikonuk bölgelerinde yapılan arazi verilmelerinin yanlış olduğunu savunan Adem, “Biz; gelmemiz durumunda o yatırımları sökeceğiz, izin verenlere de gerekli uygulamaları yapacağız… O yatırımları yapacak olanlara da sesleniyorum; hiçbir tazminat almadan oraları boşaltıp gidecekler” iddialarında bulundu.
EMİROĞLULARI
TDP Gazimağusa Milletvekili Mustafa Emiroğulları da, biraz irade varsa halka gidilmesini isteyerek, “UBP’nin kaynadığını, sorunları olduğunu, Meclis’i toplayamadığını, ülkeyi kötüye götürdüğünü” savundu.
Emiroğulları, e - devlet olayına da değinerek, tapu kayıtları ve kütüklere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
KALYONCU
CTP - BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu da, bugün belediyelerin ve belediyelere ait olan tesislerin elektrik borçlarıyla ilgili görüştüklerini, ancak UBP’de, “CTP ne yaptıysa bozmak” niyeti gördüğünü kaydederek, bugün esas olanın belediyelerin görüşülmesi olduğunu söyledi.
Kalyoncu, belediyelerin borçlarının düşürülmesi konusunda CTP - BG’nin UBP’ye neden el uzattığı konusunda anlaşılamadığını bildiğini, ancak bu uygulama ile KIB - TEK’in borçların bir kısmını kurtarmış olacağını belirterek, borçların alınacağına, sadece faizlerin yüzde 70’inin düşeceğine, yüzde 30’luk bölümünün yine alınacağına işaret etti.
Kalyoncu, UBP yöneticilerine seslenerek, “Seçimi kazandığımız gün memleketten kaçın, hepsinin hesabını soracağız, hayatınız yalan” dedi ve kürsüden indi.
ULUÇAY
CTP - BG Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay da, belediye ve belediyelere bağlı kurumları kapsayan bu uygulamanın aydınlatmayı da içine alacak bir şekle çevrilmesi durumunda KIB - TEK’in kağıt üstündeki alacaklarını toplayabilmesi için önemli bir adım olacağına inanç belirtti.
Zaman geçirmeden KIB - TEK’in özerkleştirilmesi gerektiğini de ifade eden Uluçay, zaman geçirmeden bu konunun tartışılması gerektiğini, böylece bugüne kadar borçlarını ödemeyenlerin disiplin altına alınmasına ve kurumun güçlendirilmesine katkı, gelir gider dengesinin kurulmasına da olanak sağlanacağını kaydetti.
EKENOĞLU
CTP - BG Güzelyurt Milletvekili Fatma Ekenoğlu da, AB’nin belediyelere kanalizasyon çalışmaları konusunda yardımcı olduğunu ifade ederek, bu çalışmaların Güzelyurt bölgesinde de yapıldığını anımsattı.
Ekenoğlu, bu çalışmaların 2 yıldır sürdüğü Güzelyurt’ta yolların çamur ova ve tarla yoluna çevrildiğini, belediyenin bir denetim yapmadığını savunarak, bu yönde yapılan şikayetlerin ise AB’ye yönlendirildiğini savundu.
FELLAHOĞLU
CTP - BG Lefkoşa Milletvekili Kadri Fellahoğlu da, bugün görüşülen kararnamenin belediyelerin elektrik borçlarının faizlerinin düşürülmesi ve taksitlendirilmesini kapsadığını ifade ederek, ülkede birçok kurumun elektrik borcunu ödemediğini savundu.
Fellahoğlu, KIB - TEK’in ülkeye elektrik sağlamak için yatırım yaptığını, borç aldığını, giderlerini ödediğini, bu yüzden ülkede herkesin KIB - TEK’e olan borcunu ödemesi gerektiğini vurguladı.
Fellahoğlu, LTB konusuna değinirken de belediyenin yanlış yönetildiğini, hesapsız plansız borçlanma ve istihdam yapıldığını ve bugün iflas ettiğini savunarak, bugün ayın 15’i olduğunu ancak çalışanların ödenmediğini, sorumlulukların yerine getirilmediğini kaydetti.
ANGOLEMLİ
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, “balık baştan kokar” diyerek, “hükümet nasıl yönetiyorsa, belediyelerin de öyle yönettiğini” iddia etti.
Angolemli, “hükümetin sıkıya girdiğinde arkasında elçiliği bulduğunu, yerel yönetimlerin de vatandaştan elektrik parasını aldığını, çalışandan yatırımlarını aldığını, ancak gerekli yerlere yatırmadığını, arkasına da hükümeti aldığını” iddia etti.
Angolemli, “kendisi Başbakan olsaydı hemen elçi için girişim yapmış olacağını” ifade ederek, kardeşliğin, yakınlığın başka bir şey siyasetin, saygının başka bir şey olduğunu söyledi.
Elektrik Kurumu’ndaki borç ve alacak konusuna da değinen Angolemli, kurumu zora sokanın hükümet olduğunu savundu ve özerklik konusunun bir önce gündeme getirilmesini istedi.
ATUN
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, muhalefetin ardından söz alarak eleştirileri yanıtladı ve elektrik borçlarının şimdinin borçları değil, uzun yılların katlanarak gelen borçları olduğunu kaydetti.
Atun, yaklaşık 6 saattir belediyelerin iç sorunları ile belediye başkanlarının konuşulduğunu, elektrik borçlarının konuşulduğunu, ancak sistemin de sorgulanması gerektiğini kaydetti.
Sunat Atun, KIB - TEK’in özerkleştirilmesi konusunda sorulan bir soruya da cevap vererek, Bakanlar Kurulu’nun bu yönde karar aldığını, sendikanın da görüşlerini aldıktan sonra bu çalışmayı yürüteceklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından kararname madde madde okundu ve oyçokluğu ile kabul edildi.
CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU YARIN TOPLANACAK
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın toplanacak.
Toplantının gündeminde, gündem dışı konuşmalar ve sunuşlar yanında, yazılı, sözlü ve sözlü soruya dönüştürülen yazılı sorular var.
Meclis’ten verilen bilgiye göre görüşmede, CTP milletvekillerinin sunduğu, “Bakanlar Kurulu kararıyla Vakıflar İdaresi’ne ait Haspolat Bölgesi’ndeki arazinin KISAV’a verilmesinde yasal aykırılık, usulsüzlük, eşitsizlik olup olmadığının araştırılması hakkında Meclis araştırması açılması önergesi” ile “Yedikonuk’ta yükleme, boşaltma ve her türlü depolama izni ile bu tesislerin kurulacağı arazinin verilmesinde usulsüzlük, yasalara ve Anayasa’ya aykırılık olup olmadığının araştırılması hakkında Meclis araştırması açılması önergesi”nin ön görüşmesi de yapılacak.