1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mayıs “sıkıntısı” !
Mayıs “sıkıntısı” !

Mayıs “sıkıntısı” !

Eroğlu: “Yeni çabanın sıfır zeminden başlaması mümkün değil”

A+A-

Kıbrıslı Türk Lider Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne ilişkin olarak müzakerelerin, en geç Mayıs ayında yeniden başlaması gerektiğini ifade etti.
Eroğlu, Kathimerini gazetesine verdiği özel mülakatta, yeni çabanın, sıfır zeminden başlamasının da mümkün olmadığını dile getirirken, Kıbrıs sorununda bir çözüme, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasaidis ile daha kolay varabileceği değerlendirmesinde de bulundu.
Eroğlu mülakatta ayrıca Kıbrıs Türk tarafı için Türk garantörlük konusunun olmazsa olmaz olduğunu yineledi.
Eroğlu Kıbrıs doğalgazının Avrupa’ya Türkiye üzerinden taşınması yönündeki düşüncesini de dile getirdi.
Kathimerini gazetesi Eroğlu’nun mülakat haberini, “Derviş Eroğlu Kathimerini’ye Konuştu- Müzakereler En Geç Mayıs’ta, Anastasiadis ile Bir Çözümü Daha Kolay Bulabiliriz, Daha Önceki Süreci Görmezden Gelmemeliyiz, Kıbrıs Türk Tarafı İçin Türk Garantileri Kırmızı Çizgi” başlıklarıyla aktardı.

Anastasiadis’in seçilmesi

“Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığı görevine seçilmesi ve de Eroğlu’nun kendisi tarafından Anastasiadis’in seçilmesine ilişkin dile getirilen düşünceleri ile bu düşüncelerde yer alan çekincelerin ve geleceğe ilişkin beklentilerinin” sorulması üzerine Eroğlu, Kıbrıs Rum Başkanlığı makamına seçilmesinden önce Anastasiadis’i tanıma(tanışma) fırsatına sahip olduğunu, Anastasiadis’in ayrıca Glafkos Klerides’in düşünce akımından olduğunu belirterek, Anastasiadis’in zaman zaman Klerides ile bir araya geldiğini ve bu görüşmelerde görüş alış verişinde bulunduklarına inandığını söyledi.

“Alternatif planlar”

2015 yılına kadar Kıbrıs Türk toplumunun direksiyonunda olduğu, Kıbrıs sorunun çözümlenmemesi ve MEB’ten elde edilecek gelirlerin ortak idare edilmesi konusunda bir formül bulunmaması durumunda, liderliğinin stratejisinin ne olacağı, perde gerisinde alternatif senaryoların gelip gelmeyeceği, Tayvan veya Kosova modelinin görüşülüp görüşülmeyeceği” şeklindeki soru üzerine Eroğlu, zaman zaman kendisinin de ifade ettiği gibi, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerin başlamasını derhal kabul etmesi durumunda, dikkatlerinin Kıbrıs sorununun çözümüne yoğunlaşacağını herkesin anlaması gerektiğini söyledi.
Eroğlu sözlerinin devamında, çözümün garanti altına alınmaması durumunda muhtemelen, perde gerisinde, çeşitli senaryoların ve alternatif planların geleceğini, dünya kamuoyunun, Kıbrıs sorunu gelişmesini takip etmekten bıktığının da bilinmesi gerektiğini ifade etti. TAK

Bu haber toplam 1218 defa okunmuştur