1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Maden arama’ iznine TEPKİ!
‘Maden arama’ iznine TEPKİ!

‘Maden arama’ iznine TEPKİ!

Lefke’de ‘madencilik faaliyetine’ izin verildiği iddiaları, Lefke sivil toplum örgütlerini ayaklandırdı.

A+A-

Lefke’de, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) tarafından Türkiye’deki GÜRİŞ Firması’na ‘madencilik arama izni’ verilmesi ve bunun Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması tepkiyle karşılandı.
Başta, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği olmak üzere, konuyu öğrenen sivil toplum örgütleri olaya büyük tepki gösterdi.
Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği yeni madencilik işletmelerine tamamen karşı çıkılması kararı alırken, bölgedeki tüm örgütleri, Lefke’de madencilik faaliyetine karşı önlem almak için acil toplantıya çağırdı.
YAGA Başkanı Derviş Besimler, YENİDÜZEN’e konu hakkında açıklama yaparak, “Bölgedeki atıklar temizlenecek ve maden araması yapılacak. Bölgeye yatırım yapılması için buna ihtiyaç var” dedi
Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu da açıklamalarda bulunarak, sessiz sedasız, kimsenin bilgisine getirilmeden verilen izne karşı çıkacaklarını vurguladı.

Yeşilırmak’tan Güzelyurt’ta…
YAGA Başkanı Derviş Besimler, söz konusu şirketin Yeşilırmak’tan Güzelyurt’a kadar olan bölgede atık madenleri temizleme ve maden arama projesi başvurusunda bulunduğunu bunun YAGA tarafından kabul edilerek, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını söyledi.
Besimler, Aplıç’ın hemen güneyinde Kıbrıslı Rumların 5 milyon tonluk maden rezervsi olduğunu belirterek, “Lefke’de de 1974 öncesinde madencilik yapılıyordu. Yer altı kaynaklarının sadece Lefke’de değil ülke genelinde araştırılmasında fayda var” dedi. 

Şirkete izin verilmesinin ardından Lefke’deki sivil toplum örgütleri ile görüşüleceğini ve şirketin onlara neler yapacağını anlatacağını ifade eden Besimler şunları söyledi:
“Lefke’nin atıklardan kurtulması halinde YAGA’da bölgeye birçok yatırım müracaatı var. Biran önce bölge bu atıklardan kurtulmalı. Bölge örgütleri bu atık temizleme ve maden aramaya karşı çıkmamalı ama bu atıklarla baş başa kalmak isterse buyursun kalsınlar.”

Fayka Kişi’nin haberi bugün gazeteniz YENİDÜZEN’de

Bu haber toplam 2554 defa okunmuştur