1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KTÖS’ün önde gelen isimlerinden, Emirali Özkılıç hayatını kaybetti
KTÖS’ün önde gelen isimlerinden, Emirali Özkılıç hayatını kaybetti

KTÖS’ün önde gelen isimlerinden, Emirali Özkılıç hayatını kaybetti

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) ve kuruluşundan itibaren Toplumcu Kurtuluş Partisi'nin (TKP) önde gelen isimlerinden, ‘Emirali Hoca’, Emirali Özkılıç hayatını kaybetti.

A+A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) önde gelen isimlerinden ‘Emirali Hoca’, Emirali Özkılıç hayatını kaybetti. Özkılıç, kuruluşundan itibaren her dönemde Toplumcu Kurtuluş Partisi’nde de yer almış, mücadeleci yönü ile tanınan ve sevilen bir isimdi.

 

Elcil: “Çok iyi bir insan, çok iyi bir öğretmendi…”

 KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “çok iyi bir insan, çok iyi bir öğretmendi” sözleriyle anlattığı Özkılıç’ın, kurucu listesinde olmamasına rağmen sendikanın kurulmasına çok ciddi katkıları olan birisi olduğunu ve sendikanın ayakta kalması için her türlü mücadeleyi verdiğini de belirtti.

Elcil, şunları anlattı: “Sendikanın kurulduğu 1968 yılında Özkılıç Boğaz sancağında mücahit komutanı ve istihbarat subayıydı. O dönemde sendikanın kapatılmasıyla ilgili gelen emirleri gizleyip sendikanın zarar görmesini engellemişti. Yaşamı boyunca sosyal demokrat bir kişilik oldu ve hep mücadele verdi. TMT saflarında da önemli görevler üstlenmişti. Toplumun varoluşunda ciddi katkıları vardır. 70’li yıllarda sendikanın yaptığı faaliyetlerle ilgili rahatsız olan Bayraktarlığın girişimi sonucu iki kişi tutuklanmıştı. Bunlardan birisi Arif Hasan Tahsin diğeri de Emirali Özkılıç idi. O dönemde de zamları protesto ettikleri için tutuklanmışlardı. Aradan geçen 50 yıllık sürede hiçbir şey değişmedi”.

 

“Herkese ağabeylik yapardı, bu ülkeyi çok seviyordu…”

Özkılıç’ın bir öğretmen olarak da hem öğrencileri hem de meslektaşları tarafından çok sevildiğini dile getiren Elcil, “herkese ağabeylik yapardı” dedi.

Elcil şöyle devam etti: “Çok şey biliyordu. Ben anılarını yazmasını istedim ama o istemedi. Neden yazmadığını kendisine sorduğumda, ‘ben yazarsam şimdi ortada kahraman gibi geçinen herkes bir köşeye kaçacak, o yüzden yazmayacağım’ derdi. Sağlığı bozulmadan önce hemen her gün görüşüyorduk. Demans olmuştu. Sonra düşüp başını vurdu ve beyin kanaması geçirdi. Bir daha toparlayamadı. Yıllar önce eşini kaybetmesi de Onu çok yıprattı, o günden sonra hep geriye gitti. Eşini çok severdi. Bu ülkeyi de çok seviyordu, tam bir Kıbrıslı Türktü…”

Bugün yapılan cenaze törenine sendika olarak katıldıklarını belirten Elcil, sendika içinde ise ayrı bir tören yapılmadığını, aileden böyle bir talep gelmediğini aktardı.

Bu haber toplam 1684 defa okunmuştur