1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kıdem Tazminatlarından kaldırılması: Tepki büyüyor
Kıdem Tazminatlarından kaldırılması: Tepki büyüyor

Kıdem Tazminatlarından kaldırılması: Tepki büyüyor

Hükümetin, kamu çalışanlarının kıdem tazminatlarında düzenleme yapacağı iddialarına, sendikalardan tepki gelmeye devam ediyor.

A+A-

BIÇAKLI: “KIDEM TAZMİNATI, ÇALIŞANLARIN GELECEK GARANTİSİ VE İŞ GÜVENCESİNİN SİGORTASIDIR”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikalara Federasyonu (Türk-Sen), kıdem tazminatlarının kaldırılmasına izin vermeyeceklerini, bunun için de anayasal ve yasal bütün grev ve eylem haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerini açıkladı.

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı bugün yaptığı yazılı açıklamada, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’na göre sendikaların yaptığı Toplu İş Sözleşmesi ile kazanılan Kıdem Tazminatı’nın çalışanların gelecek garantisi ve iş güvencesinin sigortası olduğunu bildirdi.

Bıçaklı, işçilerin yıllarca mücadele ederek kazandığı hakların Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti tarafından bir bir ortadan kaldırılmaya devam ettiğini söyledi.

Arslan Bıçaklı, şöyle devam etti:

“Yasalarla ve toplu iş sözleşmeleri ile kazanılan ve halen yürürlükte olan bu hakların kaldırılmasına Türk-Sen olarak asla izin vermeyeceğimizi; bu konuda anayasal ve yasal bütün grev ve eylem haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimizi, bu ülkeyi tek başına yönetme yetkisi olmayan UBP hükümetinin bilmesini isteriz”

YELTEKİN: “HÜKÜMETİN KIDEM TAZMİNATLARININ KALDIRILMASINA VE SULANDIRILMASINA YÖNELİK ATACAĞI HER ADIMDA KARŞISINDA OLACAĞIZ”

Kıbrıs Türk Ofis-Banka-Sigorta ve Ticaret Çalışanları Sendikası (BASS), hükümetin kıdem tazminatlarının kaldırılmasına ve sulandırılmasına yönelik atacağı her adımda karşısında olacaklarını, hak gaspına karşı verilecek her türlü mücadelede yer alacaklarını ve bugün Kamu-İş ile birlikte meydanda olacaklarını açıkladı.

BASS Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Sekreter Ali Yeltekin, “Hür-İş Federasyonu çatısı altında bulunan kardeş sendikamız Kamu-İş’in devlet işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi KKTC Hükümeti tarafından 42/96 sayılı yasaya aykırı ve maksatlı olarak sulandırılmak istenmektedir” dedi.

Toplu iş sözleşmesi içerisinde bulunan ve büyük mücadeleler ile “özlük” hakkı olan kıdem tazminatının “hükümetin manipüle söylem ve bilgi kirliliği yaratarak gerek Kamu-İş sendikasının gerekse Hür-İş Federasyonu’nun yıpratılması, sendikal gücün, üye ve toplum karşısında zora sokulmasının amaçlanmakta” olduğunu ileri süren Yeltekin, “Kıdem tazminatı, endüstri ilişkilerinde en önemli konudur. İşçinin en büyük güvencesidir. Özelleştirmenin önünde en büyük engeldir. Burada hedeflenen boğaz tokluğuna çalışanlar yaratmaktır. Bugüne kadar Kıbrıs Türkü’nü hedef alan, işsizliği körükleyen, yoksulluk, göç ve adaletsizliğin artması, Kıbrıs Türkü’nü mutsuzluğa itilmesi planlı bir sistemin ürünüdür. Amaç yabancı sermayeye sendikasız bir ülke hazırlamaktır” ifadelerini kullandı.Gerek Hür-İş Federasyonu gerekse Kamu-İş’in yapılan saldırıları göğüsleyecek ve mücadele edecek güçte olduğunu belirten Yeltekin şöyle dedi:

“İş güvencesinin olmadığı ülkemizde Hükümet’in söylemlerinin halkçı; eylemlerinin ise sermayeden yana olması düşündürücüdür. Bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu ülkede ekonomi iyi gidiyorsa, hedefler tutturuluyorsa bunda en büyük hak alın teri olan emekçilerindir. Hükümetin kıdem tazminatlarının kaldırılmasına ve sulandırılmasına yönelik atacağı her adımda karşısında olacağımıza, hak gaspına karşı verilecek her türlü mücadelede yer alacağımıza ve bugün Kamu-İş’in vermekte olduğu mücadelede birlikte meydanda olacağımızı açıklamakta fayda görüyoruz.”

HÜSEYİN Z. AKYÖN: KAMU-İŞ’İN YAPACAĞI HER TÜRLÜ EYLEM VE GREVLERDE MEYDANLARDA OLACAĞIZ

Büro-İş Başkanı Hüseyin Z. Akyön’ün konu ile ilgili açıklaması şöyle:

Kıdem tazminatı toplu iş sözleşmelerinde özlük hakkı olan bir maddedir. Bugünkü Hükümet bu özlük hakkımızı almak için büyük çaba sarfetmektedir. Bunun nedeni ise KKTC ile TC Hükümeti arasında imzalanan ekonomik yıkım paketinin ana maddelerinden biridir.
TC Hükümeti’nin Türkiye’de başaramadığını bizim ülkemizde yapmaya çalışmakta yani KKTC çalışanını kobay olarak kullanmak niyetindedir. Ancak Kıbrıs çalışanı bunu asla kabul etmeyecektir.
Kamu-İş’in yapacağı her türlü eylem ve grevlerde meydanlarda olacağımızı ve Kamu-İş ile birlikte büyük bir yumruk gibi bu hakkımıza uzananların başlarına vuracağımızı bildiririz.

Bu haber toplam 1461 defa okunmuştur