1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kıbrıslı Rum çiftçi bankaya buldozerle geldi
Kıbrıslı Rum çiftçi bankaya buldozerle geldi

Kıbrıslı Rum çiftçi bankaya buldozerle geldi

Ekonomik olarak zor günler geçiren Güney Kıbrıs'ta, paralarının güvenliğinden endişe eden vatandaşlar, bankalara akın etti

A+A-

 

Ekonomik olarak zor günler geçiren Güney Kıbrıs'ta, paralarının güvenliğinden endişe eden vatandaşlar, bankalara akın etti. Ülkenin, euro bölgesinden talep ettiği mali yardıma karşılık bankada parası olanlardan da katkı vergisi alınacağı kararı ülkeyi karıştırdı. Limasol'da bir bankaya boldozeriyle giden bir çiftçi de parasını almak için çaba harcadı.
Ağır mali ve ekonomik krizdeki Kıbrıs Rum Kesimi için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da muhtemel katkısıyla 10 milyar euroluk kredi paketi hazırlayan euro bölgesi, kalan miktarı Rum bankalarında mevduatı olanlardan tahsil etme kararı aldı.
Euro bölgesi maliye bakanları ve IMF'nin Brüksel'de önceki gece 10 saat süren müzakerelerinde şekillenen kurtarma operasyonu uyarınca, Kıbrıs Rum bankalarında mevduatı olan herkes vergilendirilecek.
100 bin Euro’nun altında mevduatı olanlara yüzde 6.75 ve bu limitin üzerinde mevduatı bulunanlara yüzde 9.9 kesinti derhal uygulanacak. Bu şekilde toplanacak 5.8 milyar euroyla Kıbrıs Rum kesiminin aşırı borçlanmasının önüne geçilecek.

Özellikle hafta sonu seçildi

Euro bölgesinin vergilendirme kararını özellikle hafta sonuna bıraktığı belirtildi. Pazartesi günü de Rumların dini bayramı olması nedeniyle ticari bankalar kapalı, kooperatif bankaları ise hizmet veriyor. Böylece hafta sonu tatili dahil üç 3 gün kapalı kalacak bankalardan sermaye kaçışının önlenmesi amaçlandı. Tedbirlere rağmen Rum halka önce bankalar ardından bankamatiklere koştu. Bankamatiklerin bir çoğu para vermezken, verenlerde de kasalardaki para tükendi. Nakit veren bankamatiklerde yüzde 9.9’luk vergi otomatik olarak kesildi. Nakit veren bankamatiklerde yüzde 9.9’luk vergi otomatik olarak kesildi.
Rum Kesimi’nde bankacılık sisteminde sadece kredi kartlarıyla alışveriş sistemi çalışıyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Maliye Bakanı Mihalis Sarris, euro bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, “Özellikle (mevduat sahibi) halkın dahil edilmesi nedeniyle hoş bir sonuç değil. Fakat diğer ihtimallere göre en az külfetli olan buydu” açıklamasını yaptı.
Güney Kıbrıs iflasın eşiğinde olan bankalarının kurtarılması için AB’den 17 milyar dolarlık yardım talebinde bulunmuştu. Yapılacak yardımın ise  13-15 milyar dolar arasında olması öngörülüyordu. (hürriyet)

Bu haber toplam 1626 defa okunmuştur