1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kıbrıs projesi ilgi gördü
Kıbrıs projesi ilgi gördü

Kıbrıs projesi ilgi gördü

SeeD’in Kıbrıs için geliştirdiği SCORE Endeksi’nin diğer ülkelerde de uygulama potansiyeli olduğu saptandı

A+A-

Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi’nin (SeeD), Kıbrıs için toplumlararası uzlaşmayı ölçmek amacıyla oldukça yenilikçi bir yöntem olarak geliştirmekte olduğu “Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma” (SCORE) Endeksi’nin, Kıbrıs dışında diğer ülkelerde de uygulama potansiyelinin saptandığı bildirildi.

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: İşbirliği ve Güven için Hareket (UNDP-ACT) tarafından desteklenmekte olan SCORE Endeksi’nin, “barış süreçlerinin sonuçlarını etkileyebilecek sosyal etkenlerin nabzını tutarak, barışa yönelik yapılan çalıșmaların ne derece etkili olduğunu ölçmeyi amaçlandığı, Endeks’in, diğer savaş sonrası toplumlarda da kullanılması halinde barışa gerçek hizmette bulunabileceği” ifade edildi.

SeeD’den yapılan yazılı açıklamaya göre, SCORE yönteminin Kıbrıs sınırları dışında da uygulanma potansiyelini araştırmak amacıyla SeeD ve UNDP-ACT uzmanlarından oluşan ortak bir ekip, geçtiğimiz günlerde İsrail ve Filistin topraklarına kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirdiler. UNDP bölge ofisi ve yerel bir düşünce kuruluşu olan “Araştırma ve Geliştirme için Arap Dünyası” (AWRAD) koordinasyonu ile yapılan İsrail ve Filistin ziyaretinin, Endeks’in uluslararası boyutta geliştirilmesi için büyük bir deneyim fırsatı olduğu Kıbrıs sınırları dışında, İsrail, Filistin ve Bosna-Hersek’te ilgili uzmanlar tarafından büyük bir ilgi gördüğü kaydedildi.

Açıklamada, SCORE Endeksi’nin, uzun vadede diğer savaş sonrası toplumlarda da yerel ihtiyaçlara göre uyarlanarak kullanılmasının hedeflendiği kaydedildi.

SCORE ENDEKSİ

SCORE Endeksi, toplumsal uzlaşma alanında yapılan çalışmaların daha etkin hale getirilmesi için dikkate alınması gereken sosyal yakınlaşma etkenlerini belirliyor.

Bu araç, karar vericilere ve barış gönüllülerine etkin bir değişim yaratabilmeleri için çalıştıkları sosyal çevreyi daha iyi analiz ederek, belirli kitleler, coğrafik bölgeler, sosyal etkenler üzerine odaklanmalarını sağlıyor.

(tak)

Bu haber toplam 1171 defa okunmuştur