1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Kıbrıs içi çalışma kolu kurulmasına karar verildi"
“Kıbrıs içi çalışma kolu kurulmasına karar verildi

“Kıbrıs içi çalışma kolu kurulmasına karar verildi"

Güney Kıbrıslı yetkililere teknik destek sağlaması için “Kıbrıs İçin Çalışma Kolu” kurulmasına karar verildiğini belirtti.

A+A-


Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, tasarrufun tüm unsurlarının nasıl mobilize edilebileceğine bakılması gerektiğini dile getirdi ve bu yüzden Güney Kıbrıslı yetkililere teknik destek sağlaması için “Kıbrıs İçin Çalışma Kolu” kurulmasına karar verildiğini belirtti.

Ekonomik şokun sosyal neticelerini Avrupa Birliği fonlarını mobilize ederek ve Güney Kıbrıslı yetkililerin finansal, ekonomik ve sosyal istikrarı sağlama yönündeki çabalarına destek vererek azaltmak istediklerini ifade eden Barosso, yeni ekonomik aktivite kaynaklarının ortaya çıkmasını hızlandırmak için de uzman görüşüne başvurulacağını belirtti.
Barosso, yazılı açıklamasında Euro Grubu’nun Rum Yönetimi Başkanı ile en üst düzeyde gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, düzgün bir şekilde uygulandığı takdirde Güney Kıbrıs ekonomisinin sürdürülebilirliğini yeniden sağlayacak bir anlaşmaya vardığını kaydetti.
Avrupa Komisyonu’nun bunu sağlamak için yoğun bir şekilde çalıştığını ifade eden Barosso, bu süreçte Rum halkının menfaatlerini göz önünde bulundurduklarını ve 2011 yılında mümkün olabilecek bir program üzerinde çalışmaya başladıklarını kaydetti.
Barosso “Sürdürülebilir olmayan ve Kıbrıs (Rum) halkına uzun süreli bir refah sağlamayacak bir iş modeli için birlikte bir çözüm bulmamız gerekiyordu” diye konuştu. Sadece mali sürdürülebilirliği düşünmemeleri gerektiğini, konunun gerçek ekonomiyi yeniden başlatmak olduğunu ifade eden Barosso, dün gece Güney Kıbrıs’ın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’sının yüzde 55’ine denk gelen 10 milyar Euro’luk paket üzerinde anlaştıklarını söyledi. Avrupa Komisyonu’nun Rum halkının yanında olduğunu vurgulayan Barosso, Kıbrıs Çalışma Kolu’nun Brüksel’de kurulacağını ve Lefkoşa’da da bir destek takımının bulunacağını kaydetti.
Çalışma Kolu’nun AB-IMF Programını desteklemek ve uygulamak için Güney Kıbrıslı yetkililere yakın bir şekilde çalışacağını kaydeden Barosso, çalışma kolunun çalışmalarının istihdam, rekabet edebilirlik ve büyüme üzerinde odaklanacağını belirtti.
Çalıma Kolu’nun 3 ayda bir Güney Kıbrıslı yetkililer ve Komisyon için ilerleme raporu hazırlayacağını da ifade eden Barosso, Çalışma Kolu’nun genel koordinasyonunun Yunanistan İçin Çalışma Kolu’nun koordinasyonunu da yapan Komisyon Başkan Yardımcısı Olli Rehn tarafından sağlanacağını kaydetti. “Geçmişte de gösterdiğimiz gibi Avrupa zorluklarla birlikte mücadele eder. Mali kriz yaşayan üye ülkeleri yalnız bırakmıyoruz” diyen Barosso, Kıbrıs’la ilgili olarak da sorumluluk taşıdıklarını ve euro alanı olarak Güney Kıbrıs’a destek sağlayacaklarını belirtti. Barosso, Güney Kıbrıs’a varılan anlaşmanın uygulanması konusunda birlik ve sorumluluk çağrısında bulundu ve tüm AB üye ülkelerine de olağan üstü zorluklar yaşayan ve destek ihtiyacı duyan bu ülkeye destek gösterme çağrısında bulundu. (tak)

Bu haber toplam 1102 defa okunmuştur