1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KIB-TEK kavgası istifa getirdi
KIB-TEK kavgası istifa getirdi

KIB-TEK kavgası istifa getirdi

Bir süre önce Ünal Üstel tarafından görevden alınmaya çalışılan Sunat Atun, KIB-TEK’in Başbakanlığa bağlanmasından bir gün sonra Maliye Bakanlığı görevinden istifa etti, yerine UBP Milletvekili Alişan Şan atandı.

A+A-

Ertuğrul Senova

Bir süre önce Ünal Üstel tarafından görevden alınmaya çalışılan Sunat Atun, KIB-TEK’in Başbakanlığa bağlanmasından bir gün sonra Maliye Bakanlığı görevinden istifa etti, yerine UBP Milletvekili Alişan Şan atandı.

İstifasının ardından yazılı bir açıklama yapan Atun, “Eğer KIBTEK önce yakıtsız kalmış sonra yüksek fiyattan yakıt almışsa bu benim verdiğim veya vermediğim kararların sonucunda olmamıştır” diyerek, isim vermeden, “diyalog kurmakta zorlandığını” ifade ettiği Başbakanlık koltuğundaki Ünal Üstel’i suçladı.

Öte yandan KIB-TEK ve ülke enerjisi konusunda yaptığı açıklamalarla öne çıkan isimler ise siyasetteki ‘iktidar kavgasını’ işaret etti.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Sunat Atun’un doğrudan yakıt alım kararını Erhan Arıklı’nın desteğiyle UBP’li bakanlara rağmen yürürlüğe koyduğunu ifade ederken, eski KIB-TEK YK üyesi Yusuf Avcıoğlu ikili arasındaki gelinen son durumu yorumlarken, ‘iktidar kavgasını’ işaret ederek, “Yakıt konusu başka, iki isim arasındaki kavgayı başka görüyorum” dedi.

 

KIB-TEK Eski Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Avcıoğlu:

“Yakıt konusu başka, iki isim arasındaki kavgayı başka görüyorum”

KIB-TEK Eski Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Avcıoğlu, Üstel ile Atun arasında gelinen durumu değerlendirirken “Yakıt konusu başka, iki isim arasındaki kavgayı başka görüyorum.” dedi.

Avcıoğlu, özetle şunları ifade etti: “Bana göre Atun ile ilgili TC'nin adamı, kimse dokunamaz dendiği için Üstel de dokunacağım dedi. Yakıttaki sorun Arıklı döneminde başladı, Atun ile devam etti. Üstel'in "Atun'a dokunulamaz" tepkisi, elektrik kesintileriyle birleşti.”

 

CTP Milletvekili Salahi Şahiner:

“Atun, UBP’ye rağmen doğrudan alımı yapmaya çalıştı. Üstel’in de farklı bir yolda olduğunu düşünmüyorum”

CTP Milletvekili Salahi Şahiner ise konuyla ilgili; Sunat Atun’un KIB-TEK’teki doğrudan yakıt alımını işaret ederek, “Üstel’in de farklı bir yolda olduğunu düşünmüyorum” görüşünü paylaştı.

Şahiner özetle şöyle devam etti:

“Bize gelen bilgilere göre Sunat Atun, doğrudan alım kararını UBP’li bakanlara rağmen aldı, Erhan Arıklı’nın desteğiyle yaptı. Atun, UBP’ye rağmen doğrudan alımı yapmaya çalıştı. Üstel’in de farklı bir yolda olduğunu düşünmüyorum. Bir ihaleye Bakanlar Kurulu olarak müdahale edeceksen, kamu yararını gözetmelisin.

Normalde ihaleyi Bakanlar Kurulu kararıyla sürece müdahale edeceksen ihalenin hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayacak bir kararname olması gerekiyordu. Ama sen daha 50 bin ton daha fahiş fiyatlı alımı yapacaksan diğerlerinde farkın yok demektir. Bu ihaleyi 15 gün içinde sonuçlandırıp Bakanlar Kurulu kararıyla geçici maddeyle ilan verilebilirdi. Ama amaçları doğrudan alımları uzatmak. Tüm bunlar ışığında, bu adanın en büyük ihalesidir. Toplamda meblağ küçük olsa bile 7 – 8 milyon Dolar olmasına karşın, bugünkü fiyatlarla 150 milyon Dolarlık ödeme yapacağı bir ihaledir. İhale temin ve taşımacılıktır.”

 

Sunat Atun, Maliye Bakanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı:

“Eğer KIBTEK önce yakıtsız kalmış sonra yüksek fiyattan yakıt almışsa bu benim verdiğim veya vermediğim kararların sonucunda olmamıştır. Raporlar ortaya çıktığında bu net bir şekilde görülecektir”

Maliye Bakanı Sunat Atun Maliye Bakanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Atun, "gençlerin yeni istihdam alanları oluşturacak ekonomik atılımlar, sektörlerin sıkıntılarını giderecek açılımlar, iyileşmiş bir kamu maliyesi ve halkın hayat pahalılığının etkilerini ortadan kaldıracak önlemler beklediğini, tüm bunlara uygun bir vizyonla Bakanlık görevini yapmaya çalıştığını, ancak hükümet içinde yaşananlardan ve halka doğru hizmet verme imkanı elinden alındığından dolayı görevinden istifa etmek durumunda kaldığını" belirtti.

Verilemeyecek hesabının olmadığını söyleyen Atun, “Eğer KIBTEK önce yakıtsız kalmış sonra yüksek fiyattan yakıt almışsa bu benim verdiğim veya vermediğim kararların sonucunda olmamıştır. Raporlar ortaya çıktığında bu net bir şekilde görülecektir” dedi.

Maliye Bakanı Sunat Atun yaptığı yazılı açıklamada istifa gerekçelerini açıkladı. Sunat Atun, Kıbrıs Türk gençliğinin parlak bir geleceğe doğru yürüyebilmesi, halkın refah seviyesinin yükselmesi, çağa uygun yeni ekonomik adımlar atılabilmesi için çok sevdiği partisi UBP’de, tabanla bütünleşerek etkin siyaset yapmaya devam edeceğini, doğru kararlarda hükümetin yanında olacağını, halkın çıkarlarına aykırı hareket edilmesi halinde ise milletin vekili olduğunun bilinci ile hiç tereddüt etmeden bunlara karşı çıkacağını vurguladı.

 

Maliye Bakanlığı görevine Alişan Şan atandı

Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel, Sunat Atun’un istifası ile boşalan Maliye Bakanlığı görevine Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Alişan Şan’ı atadı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Üstel, Maliye Bakanı Sunat Atun’un istifasını kabul etti, Atun’dan boşalan Maliye Bakanlığı görevine Alişan Şan’ı atadı.

Üstel, Maliye Bakanı Sanat Atun’un dün saat 10.00’da istifasını sunduğunu belirterek, “Kendisine çalışmalarından dolayı teşekkür ettik. Partimizin bir milletvekilidir, bundan sonra partimizin bir milletvekili olarak görev yapacaktır” dedi.

Bütün çalışmaların ülke için olduğunu vurgulayan Ünal Üstel, “Ülkemizin menfaati doğrultusunda hareket ediyoruz. Birlik beraberlik içerisinde ülkemizin sorunlarını hep birlikte aşacağız. Ulusal Birlik Partisi’nde bu tür değişimler her zaman olmaktadır, bu da onlardan biridir” ifadelerini kullandı.


san-gorevi-atunocodan-devraldi-3.jpg

Erdoğan'a, Oktay'a teşekkür ederek gitti

Maliye Bakanlığı'ndan istifa eden Sunat Atun, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na teşekkür ederek görevini devretti, yeni Bakan Alişan Oşan da yine Türkiye yetkilerine teşekkürle görevi devraldı.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Alişan Şan, Maliye Bakanlığı görevini, UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun’dan devraldı. 

Maliye Bakanlığında, dün devir teslim töreni gerçekleştirildi.

Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, devir teslim töreninde Maliye Bakanlığı bürokratları da hazır bulundu.

Atun: “İstifa kararının Elektrik Kurumu'nun Başbakanlığa bağlanmak istenmesiyle alakası yoktur”

Maliye Bakanlığı görevini, sevdiği, geleceği parlak, akıllı ve çalışkan bir kardeşine devretmekten çok büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Atun, yeni görevinde Şan’a başarılar dileyerek, “Allah utandırmasın. Allah bu güzel ekiple başarılı bir dönem geçirmeyi sana nasip etsin. Gerek seni seven bir dostun, ağabeyin olarak, gerekse UBP’nin bir milletvekili olarak her zaman yanında ve destekçin olacağım” dedi.

UBP’nin uzun zamandır gençleşmeye ciddi derecede ihtiyacı olduğuna işaret eden Atun, özellikle parlamentoda genç, yetişmiş kişilerin bu görevlere sahip olmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Atun, Ünal Üstel kabinesinin 12 Mayıs 2022 tarihinde kurulduğunu, kendisinin de bu kabinede, ikinci kez Maliye Bakanı olarak görev aldığını kaydetti.

“Başbakan, uygun gördüğü daire, kurum veya kuruluşu, uygun gördüğü bir başka bakanlığa bağlayabilir. Bu gayet doğal”

İstifa kararının hiçbir şekilde Elektrik Kurumunun, Başbakanlığa bağlanmak istenmesi ile  ilgi ve alakası olmadığını söyleyen Atun, “Sayın Başbakan'ın takdiridir. Uygun gördüğü daireyi veya kurum, kuruluşu, uygun gördüğü bir başka bakanlığa bağlayabilir. Bu gayet doğal. Bakanlar Kurulu'nun başkanı olarak,  kendi inisiyatifine kalmış. Buna her bakan saygı duymak durumundadır” diye konuştu.

Atun, içinde bulunan süreci de değerlendirerek, ülkede yüksek enflasyonun uzun yıllar sonra ortaya çıktığı bir dönem yaşandığını, bunun temelinde, bütün dünyada özellikle, emtia fiyatlarında ve enerji fiyatlarındaki yüksek ve süratli artışlar olduğunu, bir diğer nedenin ise yabancı para birimlerinin aşırı derecede ve son 20 yılın ortalamalarının çok üzerinde artmış olmasından kaynaklandığını kaydederek, haliyle bu noktada da bütçenin revize edilme ihtiyacı duyduğunu söyledi.

Atun, Şan’ın hazırlanan bütçede komite üyesi olduğunu da hatırlatarak, bunun önemli bir deneyim olduğunu kaydetti. 

Anavatan Türkiye’nin, KKTC ve Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında olduğunu da dile getiren Atun, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ben kendi adıma gösterdikleri yüksek samimiyet ve büyük destekler için önce Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Kıbrıs işlerinden de mesul olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati ve bize büyük yakınlık gösteren, özellikle yakın çalıştığımız Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Sayın Şahap Kavcıoğlu’na da bu vesileyle teşekkür etmek isterim” dedi.

Atun, Maliye Bakanlığı bürokratlarına da teşekkür etti.

 

Şan: “Bıraktığınız yerden bu görevi alıp, daha iyi noktalara taşımak için canla başla uğraşacağımın sözünü hem Başbakanımıza, hem size, hem de halkımıza veriyorum”

Maliye Bakanı Alişan Şan ise daima desteğini gördüğü Sunat Atun’un kendisi için söylemiş olduğu sözlerden mutluluk duyduğunu ifade ederek teşekkür etti. 

Bunun bir bayrak devri olduğuna işaret eden Şan, “Takdir Başbakanımızındır. Böyle bir görevi bana tevdi etti. Kendisine de çok teşekkür ederim. Ben de bıraktığınız yerden bu görevi alıp, daha iyi noktalara taşımak için canla başla uğraşacağımın sözünü hem Başbakanımıza, hem size, hem de halkımıza veriyorum. İnşallah hayırlı olacak” dedi.

Dünyanın gerek siyasal, gerekse ekonomik gelişmelere bağlı olarak çok zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Şan, emtia fiyatlarının orantısız bir şekilde yükselmesi, enerji fiyatlarının yükselmesi ve dünyadaki tedarik zincirinin bozulmasının ülke ekonomilerine yansımasının çok ağır olduğunu ve enflasyonist bir ekonomi ile karşı karşıya kalındığını ancak bu zorlukların üstesinden gelmek için, canla başla çalışacaklarını kaydetti.

Maliye Bakanı Alişan Şan konuşmasının devamında şunları söyledi.

“Şunun bilincindeyim. Her zaman yanımızda olan bir Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Ne zaman bir nefese ihtiyacımız olsa, o nefesi Türkiye Cumhuriyeti’nden bulduk. Bu bağlamda da başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, yine her zaman yanımızda olan Kıbrıs işlerinde de sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne ve diğer tüm yetkililere teşekkürü borç bildiğimizi bir kez daha belirtmek isterim. Yeni dönemin hayırlara vesile olmasını dilerim. Yeni dönemde inşallah ulusumuza, milletimize, devletimize, halkımıza, çocuklarımıza, güzel işler yaparak, güzel yarınlar bırakırız” dedi.

Alişan Şan, halkın refah ve yaşam kalitesini artırmak için çalışacaklarını kaydederek, halkın ve dar gelirlinin ekonomik refahına dokunmadan devlet olarak tasarruf tedbirlerini almaya devam ederken, devlete gelir getirici birçok konuda süratle adımlar atacağını belirtti.

Maliye Bakanı Şan konuşmasının sonunda bir kez daha, Başbakan Ünal Üstel’e teşekkür ederken, “özellikle Başbakanımıza, bu zor süreçte bana güvendiği için çok teşekkür ederim” dedi.

Şan, bu göreve gelirken, Meclise yeni seçilen genç ve yeni bir milletvekili olduğunu, genç siyasetçilerin başarılarının, ülke gençliğine de örnek teşkil edeceğini, ülkenin daha güzel yarınlara ulaşmasında gençlerin rolünün önemli olduğunu kaydetti. Bu bağlamda Başbakan Ünal Üstel ve UBP’nin de gençlere önemli görevler vermesi, gençlerin bu görevi üstlenmesinin önemine değindi.

yd-destek-gorseli-488.jpg

Bu haber toplam 2084 defa okunmuştur