1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kanser Bildirimi zorunlu oluyor
Kanser Bildirimi zorunlu oluyor

Kanser Bildirimi zorunlu oluyor

Meclis’in dün kabul ettiği yasa ile ülkemizde artık kanser bildirimi zorunlu oluyor.

A+A-

Meclis Genel Kurulu dün ülkemizde uzun yıllardır tartışılan Kanser Hastalığı Bildirim Yasa Tasarısı’nı ele aldı. UBP Milletvekili Menteş Gündüz, bu yasanın üyesi olduğu Idari, Kamu ve Sağlık İsleri Komitesi’nin geçireceği en iyi yasalardan biri olduğunu belirtti.

 “Komiteler çalışmıyor” açıklamasından üzüntü duyduğunu belirten Gündüz, mensubu olduğu komitenin büyük çaba ve emek harcadığını ifade etti.

Çok güzel yasalar çıkardıklarını söyleyen Gündüz, komitelere ilişkin bu iddiayı kabul etmediğini ifade etti. Kanser Hastalığı Bildirim Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. Genel Kurul bu tasarının ardından Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı da oy birliğiyle kabul ederek dünkü birleşimini tamamladı.

25 yıldır bekliyordu

Sağlık Bakanı Filiz Besim, Kanser Hastalığı Bildirim Yasası’nın kabul edilmesinden sonra görüşlerini şöyle paylaştı: “25 yıldır bekleyen, hep konuşulan ama irade konup yasallaştırılamayan Kanser bildirim yasası bugün oybirliği ile Meclis’ten geçti. Sadece 6 ayda. Demek ki istenirse, çalışılırsa hedefe kilitlenirse oluyormuş. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Çağdaşlaşma, dünyayı yakalama adına daha geçecek onlarca yasamız var. Yola devam.”

KHYD Başkanı Kocaismail: “Kanser haritası çıkarılacak”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, her kesimden vatandaş ve hastalarla bütünleşerek, uzun süredir geçirilmesi için mücadele verdiği “Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasası"nın Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bulunması nedeniyle meclisi ziyaret etti.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, Dernek Yönetim Kurulu dün Meclis’e giderek, yasanın geçirilmesi konusunda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Sağlık Bakanı Filiz Besim ve bazı milletvekillerinden destek talep etti. 
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, 25 yıldır talep edilen “Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasası”nın onaylanacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kocaismail, yasanın geçmesiyle, kanser teşhisi konulan herkesin hastalığı bildireceğini, ülkenin kanser haritasının çıkarılmasına olanak sağlayacağını vurguladı. 
Dernek yetkilileri, 1-31 Ekim Meme kanseri farkındalık ayı nedeni ile bakanlara ve milletvekillerine pembe kurdele de taktı. 

 

Bu haber toplam 2709 defa okunmuştur
Etiketler : , ,