1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. İstanbul Lezzeti
İstanbul Lezzeti

İstanbul Lezzeti

Bu hafta sizler için yeni kitaplar seçerken, İstanbul Lezzeti adlı bir yemek kültür kitabı tanıtıyorum. İstanbul mutfağını ele alan bu kitap ilginç bir çalışma. Ve yoğun araştırmalar, bilgi birikimi sonucu ortaya çıkmış değerli bir çalışma. ‘O

A+A-

 

 

 

OKUYORUM

 

  Bu hafta sizler için yeni kitaplar seçerken, İstanbul Lezzeti adlı bir yemek kültür kitabı tanıtıyorum. İstanbul mutfağını ele alan bu kitap ilginç bir çalışma. Ve yoğun araştırmalar, bilgi birikimi sonucu ortaya çıkmış değerli bir çalışma.

   ‘Okuyorum’ sayfası artık ADRES kıbrıs Dergisi içerisinde yayınlanmaya başladı. Yenidüzen Gazetesi’nde başlayan macera Yenidüzen Sanat ekinde devam ediyordu. Şimdi ADRES kıbrıs’ta devam edecek. Düşününce bu sayfayı yaklaşık 2004 yılından beri hazırladığım aklıma geldi. Zaman ne çabuk geçiyor neredeyse sekiz yıl oldu. ‘Okuyorum’ hala devam ediyor. Her hafta , her gün ne yemek pişireceğim diye düşünenler gibi hangi kitabı tanıtayım, son neleri okudum diye düşünüyorum... Monotonluk denebilir ama kesinlikle ‘Okuyorum’ sayfası sıkıcı bir monotonluk değil...

 Mutlu haftalar...

   

 


 

 

 

 

YENİ ÇIKANLAR

 

 

 

Oegstgeest’e Dönüş

Jan Wolkers, Ayrıntı Yayınları

 

Bir Hollanda kasabasının dar çevresinde geçen çocukluk, hayvanlara yönelik ilgi, doğaya dokunma ve onun bir parçası olabilme ihtimali, katı Kalvinist bir baba, kardeşler, İkinci Savaş, işgal yılları, yitirilen bir ağabey, coşkun, çapaklarından arındırılarak gerçekleştirilmiş ve standart yazımın ötelerine taşınarak orada inşa edilmiş bir dil… Oegstgeest'e Dönüş, Hollanda edebiyatının önemli isimlerinden Jan Wolkers'ın kuşkusuz en seçkin kitaplarından. Yıllar sonra ziyaret edilen kasaba imgesi, yıllar sonra yeniden içine adım atılan çocukluk imgesiyle karışıyor.

 

 

 

Bir Odadan Bir Odaya

Elif Güney Pütün, Doğan Kitap

 

Elif Güney Pütün, babası Yılmaz Güney'i bambaşka bir pencereden yansıtıyor. Küçük bir kızın acılarını, yalnızlığını ve çaresizliğini anlatırken bir baba, bir eş ve bir insan olarak bilinmeyen yönleriyle yepyeni bir Yılmaz Güney portresi sunuyor okura.

 

 

 

 

İktidar ve Demokratlar Cilt-2

Cemil Koçak, İletişim Yayınları

 

Türkiyede tek-parti rejiminin sona ermesi, genellikle demokrasiye ya da çok-partili hayata geçiş dönemi olarak adlandırılır.Cemil Koçak, Türkiyede İki Partili Siyasi Sistemin Kuruluş Yıllar ı(1945-1950)adlı kitap dizisinde, yerleşik sayılan tarihsel kabulleri tartışmaya açıyor ve bu adlandırmayı sorguluyor.Rejimin değişmesi, fakat dönüşememesi, bu sürecin temel özelliğidir. İçinde yaşadığımızsiyâsî sistem ve bu sistemin kuruluş sürecinin yol açtığı sorunlar,bu dönemin de ürünüdür. Bu kapsamlı araştırma, üzerinde hayli tartışılan dönemi, bütün boyutlarıyla ve derinlemesine yeniden elealmayı öneriyor.

 

 

Düşmanın Tarihi

Gil Anidjar, Ayrıntı Yayınları

 

Gil Anidjar düşman figürünün izini sürerek, edebiyat, felsefe, politika, teoloji, ırk, tarih gibi değişik alanlardaki söylemleri ele alıyor. Yahudi, Arap, Müslüman, Hıristiyan kimliklerinin inşasında düşman figürünün nasıl işlendiğini göstererek, okurları, düşman kavramını yeniden düşünmeye teşvik ediyor. Lawrence R. Schehr, İllinois Üniversitesi Düşman diye bir kavramsal olgu var mıdır? Varsa ne tür bir söylem alanına aittir? Yoksa, onun bir kavram oluşunu engelleyen faktörler nelerdir? Gil Anidjar, Batılı felsefi, politik ve dini geleneklerin büyük kitaplarını yo-rumlayarak ve Carl Schmitt ve Jacques Derridanın teolojik-politik düşüncelerine dayanarak, bir düşmanlık tarihinin yokluğunun nedenlerini açık-lamaya girişiyor.

 

Milli Mücadelenin Başlangıcında Mustafa Kemal,İttihat Terakki ve Bolşevizm

Emel Akal, İletişim Yayınları

 

“Emel Akal, Milli Mücadele'nin "sevk ve idaresi"ni gerçekleştiren kadroları ele aldığı bu araştırmasında, sürecin büyük ölçüde İttihatçıların örgütlenmesine dayandığını ortaya koyuyor. Bu örgütlenmenin de büyük ölçüde İttihatçıların 'komitacı' tecrübesinden yararlanarak, yukarıdan aşağıya gerçekleştirildiğini gösteriyor.
 Bu örgütlenmelerin üstünde, hatta dışında bir siyasi aktör olan Mustafa Kemal, "nasıl ve hangi koşullarda bu mücadelenin liderliğine yükseldi?" Kitabın temel sorusu, bu. Akal, Mustafa Kemal'in İttihatçı güç odaklarıyla mücadele içinde liderliğini kurma sürecini ayrıntılı biçimde ele alıyor.”

 


 

 

 

HAFTANIN KİTABI

 

İstanbul Lezzeti

İstanbullu Rumların Mutfak Kültürü

Sula Bozis, Tarih Vakfı Yurt Yayınları

 

   Kitabın ilk bölümünde İstanbul mutfağının karakterine yer veriliyor. İstanbul’un fethinden sonra mutfak fetih ile gelenlerin getirdikleri ve orada yaşayan kentililerin mutfaklarının bir sentezi oldu. Değişik etnik topluluklar, İstanbul Mutfağı’nı zenginleştirdi. Buğday, ekmek ve un bölümünde bu gıdalara yer veriliyor. Bizans halkının temel gıdası olan ekmek. Osmanlı döneminde buğday devletin tek elinde oldu. Ve yine Bizans’taki gibi önemli besin kaynağı oldu. Ve un, un ticareti bunun İstanbul için önemi ile ilgili bilgiler veriliyor.

   İstanbul denince akla gelenlerden biri de balık oluyor. Balıklardan yapılan lezzetli yemekler özellikle yahudi ve Rumların yaptıkları yemeklerdendi. Et İstanbul Mutfağı için önemli bir gıdadır. Bizans dönemi istanbul’unda sebze ve meyve bahçeleri suriçi ve dışında hayli çoktu. Osmanlı döneminde de bu gelenek devam ederken 20 yy’dan itibaren betonlaşma başlayınca bahçeler gitikçe azalmıştır. İstanbul sebze, meyve ihtiyacını başka illerden karşılamaya çalışmıştır. İstanbul’un önemi seramonilerinden biri de çarşı ve pazarlardır. Çok uzun yıllar işlevini değişiklik gösterseler de sürdürmüşlerdir.

   1543 yılında kahve ile tanışan İstanbul’a bir yıl sonra Yemen kahvesi gelmeye başladı. Kahve o kadar benimsendi ve içilen bir alışkanlık oldu ki İstanbul’un her yerinde kahvehaneler açıldı.

   İstanbul’un seyyar satıcıları, İstanbul’da ev mutfağı... Dini bayramlarda,noeldeyortularda yapılan yemekler ve hazırlıklara da kitapta yer veriliyor. Saray mutfağı, payitahtı besleyen loncalar, meşhur İstanbul lokantaları...İstanbul’un meşhur meyhaneleri, eğlence yerlerinin en ünlüsü Pera... şekerlemeciler, muhallebiciler ve Pera’nın kozmopolit hayatı anlatılıyor. Kitap hem yemekleri, hem yemek kültürünü anlatırken İstanbul’un tarihine çok kültürlülüğüne vurgu yapıyor.

 

 


 

 

 

KIBRIS KÜTÜPHANESİ...

 

 

 

Herkesin İstediği Ada

Marina Christofides, resimleyen: Eleni Lambrou, Galeri Kültür Yayınları

 

Minik ve genç okurlar için Kıbrıs’ı Kıbrıs tarihini anlatan , resmilerle anlattığı için de kolay okunan keyifli bir tarih kitabı...

 

 

 

 

 

 

 

 


 

KİTAP DÜNYASI...

 

Çağdaş edebiyatın sıra dışı isimlerinden Dave Eggers’ın Vahşi Şeyler’i, kurallara uyanlardansa kendi kurallarıyla oynayanların, sürüye ait olmaktansa bildiğini okuyanların kitabı.

 

 ABD’deki Maryland Üniversitesi'nde 35 yıldır mühendislik alanında öğretim üyeliği yapan Türk profesör Yavuz Oruç'un, 9 Aralık'ta ABD'de Türkçe basılan romanı "İkinci Peron", satış listelerinde üst sıralara yerleşti.

 

 

Bu haber toplam 1573 defa okunmuştur