1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'IŞİD'E KATILACAKTI, YAKALANDI, ENGELLENDİ'
IŞİDE KATILACAKTI, YAKALANDI, ENGELLENDİ

'IŞİD'E KATILACAKTI, YAKALANDI, ENGELLENDİ'

22 yaşındaki Kıbrıslı Türk R.T'nin IŞİD terör örgütüne katılma niyeti ile 15 gün önce evden çıktığı iddia edildi; Türkiye’de örgüte katılmak üzereyken tespit edilerek tutuklandığı öğrenildi. Resmi makamlar iddiayı doğruladı. Dışişleri Bakanı Emine Çolak,

A+A-

R.T’nin 15 gün önce, ailesine ‘Ben gidiyorum, beni beklemeyin’ şeklinde mektup yazarak adadan ayrıldığı ve Suriye sınırından geçerken tespit edildiği ileri sürüldü.

YENİDÜZEN, Dışişleri Bakanı Emine Çolak’a ulaşarak, haberi doğrulattı. Çolak, bir süre önce R.T’nin ailesinin konuyu yetkili makamlara bildirmesi üzerine girişimler başlatıldığını ve R.T’nin “Türkiye’den gitmek üzereyken tespit edilerek, gidişinin engellendiğini” açıkladı.

Bakan Çolak, R.T’nin “iade merkezi yöntemi” ile alıkonduğunu ve yakın bir zamanda Kıbrıs’a iade edileceğini dile getirdi.    

YENİDÜZEN dün R.T’nin köyüne giderek nabız yokladı, aileyle irtibat kurmaya çalıştı ancak aile konuşmak istemedi. YENİDÜZEN bu gelişmeyi medya etik sorumluluğu gereği ilgili kişinin ve yaşadığı bölgenin açık ismini belirtmeden yayınlama kararı aldı.

22 yaşındaki R.T’nin birkaç sene önce üniversiteye eğitimi için İzmir’e gittiği ve örgüt üyeleriyle orada tanıştığı ileri sürüldü. Ailenin konuyu öğrenmesi üzerine evlatlarını alarak Kuzey Kıbrıs’a geri döndükleri ancak örgütün R.T’nin peşini bırakmadığı ileri sürüldü.

Didem Menteş

Dünyanın pek çok bölgesinde terör eylemleri ile gündeme gelen Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞID) kuzey Kıbrıs’tan da katılımların olduğu iddiası ortaya atıldı, Kıbrıslı Türk 22 yaşındaki R.T’nin terör örgütüne katılmak niyeti ile Türkiye’ye gittiği iddia edildi.  YENİDÜZEN bu iddiayı araştırdı, Dışişleri Bakanı Emine Çolak gelişmeleri doğruladı.
R.T’nin 15 gün önce, ailesine ‘Ben gidiyorum, beni beklemeyin’ şeklinde mektup yazarak adadan ayrıldığı ve Suriye sınırından geçerken beraberindeki 4 kişiyle birlikte tespit edildiği ileri sürüldü.
YENİDÜZEN, konu üzerine R.T’nin köyüne giderek ailesiyle irtibat kurmaya çalıştı ancak acılı aile gazeteye konuşmaktan kaçındı.
YENİDÜZEN, Dışişleri Bakanı Emine Çolak’a ulaşarak, gelişmeleri doğrulattı.
Çolak, bir süre önce R.T’nin ailesinin konuyu yetkili makamlara bildirmesi üzerine girişimler başlatıldığını ve Türkiye’de örgüte gitmek üzereyken tespit edilerek, gidişinin engellendiğini açıkladı. Bakan Çolak, R.T’nin  “iade merkezi yöntemiyle” alıkonduğunu ve yakın bir zamanda Kıbrıs’a iade edileceğini dile getirdi.    
YENİDÜZEN, medya etik sorumluluğu ile R.T’nin açık ismini ve köyünü belirtmeden gelişmelerin paylaşılması yönünde karar aldı.

Peşini bırakmadılar iddiası

22 yaşındaki R.T’nin birkaç sene önce üniversiteye eğitimi için İzmir’e gittiği ve örgüt üyeleriyle orada tanıştığı ileri sürüldü. Ailenin konuyu öğrenmesi üzerine evlatlarını alarak Kuzey Kıbrıs’a geri döndükleri ancak örgütün R.T’nin peşini bırakmadığı ileri sürüldü.
Türkiye’de okuduğu sıralarda IŞID örgütü üyeleriyle ve İslami bazı gruplarla görüştüğü iddia edilen R.T’nin, örgüt üyelerinin ‘para’ vererek beynini yıkadıkları ileri sürüldü. Kıbrıs’ta bir üniversitede eğitimini sürdüren R.T’nin, internet üzerinden İslami örgüt bağlantılarının devam ettiği ve 15 gün önce ailesine “Ben gidiyorum, beni beklemeyin” şeklinde bir mektup yazarak ayrıldığı öne sürüldü.

Yaşadığı yerde sessizlik hakim

YENİDÜZEN dün R.T’nin yaşadığı yerleşim yerine giderek konuyla ilgili nabız yokladı. R.T’nin ailesi sessiz kaldı. YENİDÜZEN ekibi, aileye irtibat kurmaya çalıştı ancak aile gazeteye konuşmak istemedi.
Çevre sakinleri ise ailenin perişan bir halde olduğunu ifade etti.
Bu arada R.T’nin en son Ekim ayında sosyal paylaşım sitesi facebook’tan bildiri yayınladığı görülürken, paylaşımlarının büyük bir kısmını İslam dini üzerine yazılardan olduğu dikkat çekti.

Suriye’de geçerken yakalandığı iddia edildi

Öte yandan R.T’nin IŞID’e katılmak üzere Kuzey Kıbrıs’tan giden ilk kişi olduğu iddia edilirken, Suriye sınırından 1’i Türk 3’ü de Suriyeli olan 4 kişiyle birlikte geçmeye çalışırken tespit edilerek yakalandıkları ileri sürüldü. R.T’nin Ankara’ya götürüldüğü ve orada tutulduğu iddia edilirken, bir süre önce babasının oğlunu görmek için Türkiye’ye gidip geri geldiği da konuşuluyor.

***

Dışişleri Bakanı Çolak: “Gidişi engellendi, iade edilecek”

YENİDÜZEN’e açıklama yapan Dışişleri Bakanı Emine Çolak, bir süre önce ailenin konuyu yetkili makamlara bildirmesi üzerine girişimler başlatıldığını açıkladı. Çolak, R.T’nin Türkiye’de örgüte gitmek üzereyken tespit edildiğini ve gidişinin engellendiğini belirterek, şuanda ‘alıkonduğunu’ açıkladı. Çolak, R.T’nin iade merkezi yöntemiyle alıkonduğunu vurgulayarak, Kıbrıs’a geri dönüşü için işlemlerin başlatıldığını ve yakın bir zamanda geleceğini dile getirdi. Çolak, R.T’nin şu anda örgüte katılmaya çalışan ve kendilerine gelen bilgiler ışığında tek Kıbrıslı Türk olduğunu ifade etti.

Bu haber toplam 4065 defa okunmuştur