1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İhale ‘en yüksek’ teklife
İhale ‘en yüksek’ teklife

İhale ‘en yüksek’ teklife

Özel Güvenlik Sistemleri Ltd, Sağlık Bakanlığı’nın 21 ay boyunca 85 güvenlik görevlisinin hizmet vermesi için çıktığı ve en yüksek teklifi veren firmanın kazandığı Sağlık Bakanlığı Güvenlik İhalesi’yle ilgili itiraz dosyaladı

A+A-

Ayşe GÜLER

Sağlık Bakanlığı’nın devlet hastaneleri ve sağlık merkezlerinde hizmet vermesi için açtığı Sağlık Bakanlığı Güvenlik İhalesi, ‘şaibe ve usulsüzlük’ iddialarıyla Rekabet Kurulu’na taşındı.  

Özel Güvenlik Sistemleri Ltd, 21 ay boyunca 85 güvenlik görevlisinin hizmet vermesi için çıkılan ve ihaleyle ilgili Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı tarafından üretilen karara itiraz dosyaladı.

3 firmanın katıldığı ihaleyi ‘EN DÜŞÜK’ değil, ‘EN YÜKSEK’ teklifi veren Çelebioğlu Güvenlik Ltd’nin kazandığı, devletin bu ihale ile 623 bin 475 TL zarara sokulduğu da iddia ediliyor.

Mart ayında açılıp, ‘eşit teklif’ verildiği için önce iptal edilen sonrasında da yeniden açılan ihaleye itiraz süresi ise yarın doluyor.

Taraflar konuştu…

Usulsüzlük ve şaibe iddialarıyla gündeme gelen ihaleye yönelik taraflar YENİDÜZEN’e konuştu.
 Özel Güvenlik Sistemleri Ltd Müdürü Mehmet Tümkan, en düşük teklifi vermelerine rağmen ihaleyi kazanamadıklarını söyledi,  şartnamede usulsüzlük tespit ettiklerini, yürütmenin durdurulması için dün Rekabet Kurulu’na itiraz dosyaladıklarını açıkladı.
Çelebioğlu Özel Güvenlik Ltd Güvenlik Direktörü Mehmet Volkan ise ihaleyle ilgili hukuk yolunun açık olduğunu, tüm firmaların itiraz dosyalamakta serbest olduğunu söyledi, ihaleyi kazanmalarına rağmen süreç uzadıkça kendilerinin de zor durumda kaldığını dile getirdi.

Öte yandan Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Çelebi Ilık ise ihale ile ilgili nihai kararın henüz verilmediğini, ihalenin 5 işgünü boyunca Maliye Bakanlığı’nda ‘askıda’ kalacağını belirterek, “İhaleye katılan firmalara, ‘ihaleyi kazandınız’ şeklinde bildirim yapmadık. Nihai karar verilmedi, sonuçlanmadı” dedi.
Ilık’ın bu ifadelerine karşın, ihalenin sonuçlandığı, kazanan ve kaybeden firmalara gerekli bildirilerin yapıldığını ancak ihaleyle ilgili itiraz süresinin 14 Haziran’da sona ereceği de ortaya çıktı.

 

Özel Güvenlik Sistemleri Ltd Müdürü Mehmet Tümkan:
“En düşük teklifi verdik, ihaleyi kazanamadık”

Özel Güvenlik Sistemleri Ltd Müdürü Mehmet Tümkan, ihalenin yürütmesinin durdurulması için dün Rekabet Kurulu’na itiraz dosyaladıklarını söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan Tümkan, en düşük teklifi vermelerine rağmen ihaleyi kazanamadıklarını, şartnamede usulsüzlük tespit ettiklerini savundu. 
Tümkan, Rekabet Kurulu’na yaptıkları başvuru sonrasında ihalenin yürütmesinin durdurulacağını da dile getirdi.
“İhaleye şaibe karıştığına inanıyoruz” diyen Tümkan, “Şartnameye göre usulsüzlük tespit edildi. Avukatımızla bunların hepsini toparladık, başvurumuzu yaptık” dedi. 

İlk etapta fiyat teklifleri eşit çıktı

Tümkan, 14 Mart’ta açılan ihaleye katılımcı firmaların ilk etapta ‘eşit fiyat teklifi’ verdiğini söyledi.
İhale sonucunun ardından Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana’nın katılımcı firmaları toplantıya çağırarak, kendi aralarında anlaşmaları yönünde öneri sunduğunu belirten Tümkan, bu noktada firmalar arasında anlaşmanın sağlanamadığını kaydetti.

22 Mayıs’ta ihale tekrarlandı…

Tümkan, anlaşma sağlanamaması üzerine Merkezi İhale Komisyonu’nun ihaleyi iptal ederek, 22 Mayıs tarihinde ihalenin tekrarlanması kararını ürettiğini dile getirdi.
Bu süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı’nın zeyilname hazırlayarak şartnamedeki 2 husus hakkında değişiklik yaptığını ifade eden Tümkan, “İhaleye verilen fiyatların eşit çıkması durumunda ilgili firmaların kuruluş yılları, 3 yıllık bilançoları ve idari kadro çalışan personel listelerini göz önünde bulundurulup karar verileceği hususu eklendi. Bu zeyilname katılımcı firmalara imza karşılığı ile tebliğ edildi” şeklinde konuştu.

“ ‘Sekreter unuttu’ dendi, evrak ulaştırılmadı”

Tümkan, ihaleden 4 gün önce 1 firma hariç katılımcı diğer bütün firmalara ihale şartlarında değişiklik olduğunun bildirildiğini, verilecek fiyatların bu hususların göz önünde bulundurularak verilmesi istendiğini savundu.
“Bizim firmamıza böyle bir evrak ulaştırılmadı” diyen Tümkan, “Evrağın bize neden ulaştırılmadığını sorduk. ‘Sekreter unuttu’ yanıtını aldık” şeklinde konuştu.

Hangi firma, ne kadar teklif attı?

İhalenin başından itibaren ‘şaibe’ ile başladığını savunan Çelebioğlu, ihale kutusuna atılan teklifleri de YENİDÜZEN ile paylaştı.
İhale Kutusuna atılan teklifler şöyle:  “Özel Güvenlik Sistemleri Ltd: 4.164,601,35 TL,

DHA Ltd. : 4.187.547.63 TL, Çelebioğlu Güvenlik : 4.230.471.00 TL”


 

İDDİALARIN ODAĞINDAKİ ŞİRKET NE DEDİ?

Çelebioğlu Özel Güvenlik Ltd Güvenlik Müdürü Mehmet Volkan:
“Hukuk yolu açıktır, itiraz dosyalamakta tüm firmalar serbesttir”

Çelebioğlu Özel Güvenlik Ltd Güvenlik Direktörü Mehmet Volkan ise ihaleyle ilgili hukuk yolunun açık olduğunu, tüm firmaların itiraz dosyalamakta serbest olduğunu söyledi.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Volkan, ihale ile ilgili itiraz süresinin 14 Haziran’da sona ereceğini, ihaleyi kazanmalarına rağmen süreç uzadıkça kendilerinin de zor durumda kaldığını dile getirdi.
Volkan, 14 Mart’ta açılan ihaleye 4 firmanın aynı teklif vermesi üzerine Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı’nın ihaleyi iptal ettiğini söyledi.
“Sağlık Bakanlığı firmaları toplantıya çağırdı, anlaşın dedi. İhaleyi dörde bölelim dedi” şeklinde konuşan Volkan, “ Firmalardan üçü teklifi kabul etti, bir firma kabul etmedi. Bakanlık ihaleyi iptal etti. Baştan ihaleye çıkıldı” dedi.
Volkan, ikinci kez çıkılan ihaleye 5 firmanın şartname teklifi almasına rağmen, 3 firmanın teklif verdiğini söyledi.
“İlk ihale kar, işçilik gibi unsurlar olmadığı için iptal edildi. Bizde en düşük teklifi vermiştik. İkinci Masrafları ekledik. Binde 5 pul parası ekledik, ihaleye katılmak için geçici teminat mektubunu ekledik. Aynı fiyatı artıracak dedik. Süreç uzadıkça mevcut ihaleyi yarar.
İhale sonuçlandı, kazandığımızı öğrendik” diyen Volkan, ihalenin 8 Haziran’da askıya asıldığını, 14 Haziran’a kadar da firmaların itiraz hakkı bulunduğunu belirtti.


MERKEZİ İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞI NE DÜŞÜNÜYOR?

Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Çelebi Ilık:
“Nihai karar verilmedi, ihale 5 işgünü askıda”

Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Çelebi Ilık ise ihale ile ilgili nihai kararın henüz verilmediğini, ihalenin itiraz yapılması için 5 işgünü boyunca Maliye Bakanlığı’nda ‘askıda’ kalacağını belirtti.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Ilık, “İhaleye katılan firmalara, ‘ihaleyi kazandınız’ şeklinde bildirim yapmadık. Nihai karar verilmedi, sonuçlanmadı” dedi.

 

 

 

 

Bu haber toplam 4599 defa okunmuştur
İlgili Haberler