1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hükümet’ten sendikalara ‘aidat kesintisi’ adımı
Hükümet’ten sendikalara ‘aidat kesintisi’ adımı

Hükümet’ten sendikalara ‘aidat kesintisi’ adımı

UBP- DP-YDP Azınlık Hükümeti, sendika veya sivil toplum örgütlerine ödenen üyelik aidatından yüzde beş kesintiyi düzenleyen Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı Meclis’e gönderildi. Bazı sendikalar buna sert tepki gösterdi.

A+A-

Kanal Sim- ÖZEL HABER

UBP- DP-YDP Azınlık Hükümeti, sendika veya sivil toplum örgütlerine ödenen üyelik aidatlarından yüzde beş kesinti düzenleyen Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı Meclis’e gönderildi. Bazı sendikalar buna sert tepki gösterdi.

Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü (Değişiklik ) Yasa Tasarısı, görüşülmek üzere Meclis’e gönderildi. Yasa Tasarısı Resmi Gazetede de yayımlandı.

Söz konusu yasada yer alan değişiklik maddesinde, “Bütçe Yasasında öngörülen gelirlerin tahsilatı hariç, çeşitli Yasa, Tüzük, Yönetmelik veya Bakanlar Kurulu kararı uyarınca kurum, kuruluş ve fonlar adına Kamu İdaresi tarafından yapılan tahsilatların asli miktarları üzerinden, ilgili kurum, kuruluş veya fonlara ödeme anında yüzde beş oranında tahsilat harcı tahsil edilir” deniliyor.

Düzenleme ile aktif veya emekli fark etmeden Maliye Bakanlığı, üzerinden maaş alan herkesin, maaşlarından sendikalar veya sivil toplum örgütlerine ödediği üyelik aidatının yüzde beşini devlet alacak.

Başka bir maddede ise, “Mali kurum ve kuruluşlar ile Genel Bütçeye dahil olmayan kurum, kuruluş ve idarelere elektronik ortamda ve her ay düzenli bir şekilde, yıllık olarak verilen hizmetlerin karşılığı olarak bir aylık Asgari Ücret tutarında yıllık hizmet harcı tahsil edilir” deniliyor.

Yasa tasarısı ile ilgili Kanal Sim’e konuşan bazı sendika başkanları ise bu durumu eleştirdi.

El-sen Başkanı Kubilay Özkıraç, yaptığı açıklamada, hükümetin bu girişimine sert tepki gösterdi ve kabul edilemez olarak nitelendirdi. Özkıraç, “Bu sendikalara karşı yapılan bir harekettir.  Kesinlikle kabul edilemez.  Her türlü şiddetle karşıyız.  Tüm örgütleri güç birliğine mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

 

Bengihan: “Devlet tefeci mantığıyla hareket ediyor”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, devletin şu anda yapmakta olduğu bu yasa tasarısının bir tefeci mantığı olduğunu ve 153 tane sendika ve STÖ’lere mali destek adı altındaki aidatların içinden kendisine %5’lik bir hizmet harcı istenmesinin, tefecilik olduğunu söyledi.

Bu aidatların sendikaların ayakta kalabilmesi ve üyelerine dönük her türlü eylem ve grev için kullanıldığını söyleyen Bengihan, bunun Sendikalar Yasası’nda düzenlendiğini ve ortada bir amir hükmün bulunduğunu söyledi.

Bu Yasa Tasarısı ile bir yetki karmaşasının yanacağını da söyleyen Bengihan, bu uygulamanın yasama alanında da uyuşmazlık yaratacağını ve hukuksal anlamda da sıkıntı doğuracağını vurguladı.

Yapılanın sendikalar ve STÖ’lere bir saldırı olduğunu söyleyen Bengihan, bunun sosyal devlet ve güçlü demokrasi anlayışına bir darbe olduğunu vurguladı.

Birçok sosyal yardım derneği ve birliği olduğuna vurgu yapan Bengihan, devletin bu insanların topladığı aidatların yüzde 5’ine göz dikmesini acizlik olarak nitelendirdi.

 

“Gerek eylemsel, gerekse hukuksal mücadelemizi vereceğiz”

Bu önerilerin Türkiye ile imzalanan protokollerden kaynaklanmadığını söyleyen Bengihan, “Bu öneriyi yapan sendika düşmanlığı da yapan Maliye Bakanlığı müsteşarlarıdır” dedi.

Bu Yasa Tasarısı’nı kabul etmeyeceklerini söyleyen Bengihan, “Bu yasa tasarısının geçmemesi için, gerek eylemsel, gerekse hukuksal mücadelemizi vereceğiz” dedi.

Bu haber toplam 2570 defa okunmuştur
İlgili Haberler