1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Hükümet sessiz"
Hükümet sessiz

"Hükümet sessiz"

KTMMOB Şehir Plancıları Odası, Dipkarpaz bölgesinde yer alan Altın Kumsal üzerindeki yapılaşmalar konusunda önlem alınması için ilgili devlet kurumlarını göreve çağırdı.

A+A-

KTMMOB Şehir Plancıları Odası, Dipkarpaz bölgesinde yer alan Altın Kumsal üzerindeki yapılaşmalar konusunda önlem alınması için ilgili devlet kurumlarını göreve çağırdı.

KTMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamanın tam metni şöyle:

"Dipkarpaz bölgesinde yer alan Altın Kumsal üzerindeki yapılaşmalar konusunda  maalesef  ilgili daireler hiç bir önlem almadan ya da incelemede bulunmadan sessiz kalmaya devam ediyorlar. KKTC Şehir Planlama Dairesi, Eski Eserler Dairesi, Orman Dairesi ve Çevre Koruma Dairesi Altın Kumsal üzerindeki yapılaşmalar için, yasal prosedür olan  kaçak inşaat ihbarı yapmaktan kaçınmaya devam ediyor. Bununla birlikte ilgili belediye ve kaymakamlık, bu inşaatların yıkılması için mahkeme kararı olmasına rağmen hiçbir faaliyette bulunmuyor.

60/94 sayılı Eski Eserler Yasası aslında kaçak binaların yıkılması için oldukça yeterli bir araçtır. Şöyle ki, ilgi yasa altında oluşturulan Anıtlar Yüksek Kurulu bağımsız ve kararları kesin olan bir kurumdur. Bu kurumun bahse konu bölge için geçmişte aldığı ve halen yürürlükte olan 'Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı' kararı vardır.

"Koruyarak Gelişen, Üreterek Büyüyen, Dünya İle Bütünleşen, Yenilikçi, İnsanların Yaşamaktan, İş Yapmaktan Mutlu Olduğu Bir Kuzey Kıbrıs" vizyonu ile hazırlanan Ülkesel Fizik Plan raporu çerçevesinde bu tür alanların Natura 2000* alanı olarak tanımlandığı ve Özel Çevre koruma alanı olarak ilan edildiği gerçeğinin vurgulanmasına rağmen, bu bölgedeki kaçak yapılaşmaların durdurulamaması, 3 yılda hazırlanan bu planın yalnızca bir rehber olmaktan öteye geçemeyeceğinin üzücü bir göstergesidir.

Avrupa Birliği Fonları ile hazırlanan Natura 2000 projesi kapsamında belirlenen aynı zamanda Eski Eserler Dairesi ve Anıtlar Yüksek Kurulunun belirlediği Doğal ve arkeolojik sit alanı içerisinde kalan dahası Sarakinivonu Forest olarak bilinen Orman arazisi içerisindeki Altın Kumsal, KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığının belirlediği "bozulmamış güzelliğin kutsallığı" temasını devam ettirebilecek bir bölge olmaktan uzaklaşıyor.

Gelecekte bozulmamış bir güzellik olarak aktarmaya çalıştığımız Altın Kumsal, Kaçak yapılaşmanın yanı sıra 80000 kişilik Silk-Route festival organizasyonu (http://www.silkroute-festival.com/index.php) tehlikesi ile karşı karşıya kalmak üzere olduğumuzun farkında bile olmadığımızdan endişe ediyoruz.  Evet, yanlış duymadınız. Tam 80000 kişilik bir Festival... Bu kadar büyük bir festivalin bu bölgede yapılmak istenmesi  (ya da izin verilmesi) gerçekten hayret vericidir.

Festival sırasında geçici sahne kurulumu, çöp alanı, veya seyyar tuvalet gibi  kullanımların Altın Kumsal üzerinde olacağını da düşünürsek  konunun ciddiyetini daha iyi kavramış olacağız. Festival alanı plan ve şemaları işin ciddiyetini de ortaya koymaktadır.

 

Turizm değerlerimizin birer birer kaybolmasına neden olan veya buna seyirci kalan ve dahası bu suça ortak olan devlet kurumlarını, şehir plancıları olarak doğruyu görmeye,  kaçak yapılaşma ile mücadelenin başlaması için yasal yetkilerini toplum adına kullanmaya davet ediyoruz. 

Sonuçta, toplum olarak değiştiremeyeceğimiz  devlet dairelerin ile karşı karşıya kalsak bile, kendi çevre değerlerimizin kaybolmasına  kayıtsız tavırları seyirci  olmamalıyız. Paha biçilmez Altın Kum sahillerinin korunması için herkesi, özellikle de devlet kuruluşlarını bu konuda sorumluluk alması ve bir an önce müdahale etmeleri konusunda uyarıyoruz.

Bu haber toplam 1764 defa okunmuştur