1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Hükümet ile Hayvan üreticileri uzlaşamadı!
Hükümet ile Hayvan üreticileri uzlaşamadı!

Hükümet ile Hayvan üreticileri uzlaşamadı!

Hükümet, eylemdeki hayvan üreticileri ile bugün 5 saat görüşerek önerilerini değerlendirdi…

A+A-

Hükümetle eylemdeki hayvan üreticilerinin temsilcilerinin Başbakanlık’taki görüşmesi saat 21.00 sıralarında uzlaşıya varılamadan tamamlandı.

Yaklaşık beş saat süren toplantıda hükümet tarafının sunduğu önerilerden tatmin olmadıklarını belirten Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ve heyeti, eylemcilerin bulunduğu Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na gitmek üzere Başbakanlık’tan ayrıldı.

Eylemcilerin durum değerlendirmesi yapması bekleniyor.

Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği, arpa fiyatlarının düşürülmesi ve süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi talebiyle dün Lefkoşa'da araçlı eylem başlatmıştı.

Başbakanlık'taki toplantıya Başbakan Tufan Erhürman, Maliye Bakanı Serdar Denktaş ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali katılmıştı. Denktaş, festival açılışına katılmak üzere toplantıdan erken ayrılmıştı. (TAK)

 


SAAT: 18:40

Denktaş toplantıdan çıktı

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Tatlısu Belediyesi'nde gerçekleşen festivale katılmak üzere Hayvancılar Birliği ile yapılan toplantıdan çıktı. Başbakanlıktan ayrılırken Başbakanlık binası önünde oturma eylemini sürdüren CAS çalışanlarının yanına giderek sohbet etti. Toplantıyla ilgili birşey söylemeyen Denktaş, "toplantı devam eder. Benim bir belediyem var, bırakın da onun festivaline gideyim" diyerek gülümsedi.

Başbakanlık’ta hükümet ile eylemdeki hayvan üreticilerinin görüşmesi iki buçuk saati aşkın süredir devam ederken, Maliye Bakanı Serdar Denktaş toplantıdan ayrıldı.
Denktaş, saat 18.30 sıralarında Başbakanlık’tan çıkışında basın mensuplarına, Tatlısu Harnup Festivali’nin açılışına katılmak üzere toplantıdan ayrıldığını, Başbakan Tufan Erhürman ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin, Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği temsilcileriyle görüşmesinin devam ettiğini söyledi.
Denktaş, Başbakanlık binası karşısında çadır eylemlerini sürdüren CAS çalışanlarının yanına da gitti.

denktas-001.jpg


SAAT: 16.15

Hükümet ile eylemdeki hayvan üreticileri Başbakanlık’ta bir araya geldi.

Arpa fiyatlarının düşürülmesi ve süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi talebiyle dün Lefkoşa’da araçlı eylem başlatan Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği’nin eylemi sürerken Başbakan Tufan Erhürman, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ve birliği temsilen bir heyet toplantı yapıyor.

Hükümetle birlik temsilcilerinin görüşmesi saat 16.00 sıralarında başladı.

Üreticilerin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önündeki eylemi ise devam ediyor.

tt-026.jpg


SAAT 13.30

Eylemcilerin bazıları, traktörlerle bakanlık binası önündeki çiçek duvarını yıktı. Geniş güvenlik önlemi alındı, polis ve eylemciler karşı karşıya...

 

SAAT: 12.30

Hayvan Üreticileri eylemlerini sürdürüyor. Tarım Bakanlığı önündeki eylemciler, traktörlerle bakanlık binasına girmeye çalışıyor, tansiyon yeniden yükseldi

h1-024.jpg

h2-020.jpg

h3-008.jpg

h4-003.jpg

Hayvancılar kendi aralarında tartışma yaşadı, arbede çıktı. Bir grup eylemci "sabrımız tükendi" diyerek araçlarla Tarım Bakanlığı'na girmek istedi. Bir grup eylemci ise buna karşı çıkması sonucu aralarında kavga çıktı. Polis ve eylemciler kavgaya müdahale etti. Birlik Başkanı Naimoğulları ise bugün çözüm olacağını, olmaması halinde akşam üzeri eylemin şiddetinin artacağını açıkladı.
 

HAYVAN ÜRETİCİSİ 
NE İSTEDİ?
1- Arpa fiyatı 1,20’ye çekilsin,
2- 1 litre süt karşılığında 1,5 kilo yem alınabilecek şekilde fiyat düzenlemesi yapılsın; 
3- Küçükbaş hayvancıya 90 kilo hibe  arpa verilsin. 
4- 30 bin ton kaba ota destek verilsin,
5- Süt borsası oranı %30’dan %15’e çekilsin. Devlet bunun %85’ini desteklesin


SAAT: 09.00

Hayvan üreticilerinin eylemi bugün de devam ediyor. Hükümetin tarım ve hayvancılık politikası ile zamlara tepki göstermek için eylem yapan hayvan üreticilerinin, Tarım Bakanlığı’nın önündeki bekleyişi sürüyor.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği bugün Başbakan Tufan Erhürman’ın yapacağı basın açıklamasını beklerken, bir görüşme olup olmayacağının da net olmadığını ifade etti.

Bu arada hayvan üreticilerinin Küçük Kaymaklı Şehit Hüseyin Ruso Caddesi üzerine park ettiği tarım araçları nedeniyle bu sabah yine trafikte aksamalar yaşanıyor.

Öte yandan Tarım Bakanlığı'nın bulunduğu sokakta da  eylem dolayısıyla yaşanan çevre kirliliği dikkat çekiyor. 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ise Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'nin eylemi sırasındaki görüşmelerde üreticilere sunduğu iyileştirici önerileri açıkladı. Bakanlıkla bir uzlaşı sağlanamadığının belirten Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise, eylemin sürdüğünü ve bugün üreticinin taleplerine cevap verilmesini umduklarını söyledi.

BAKANLIK ÖNERİLERİ

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bu eylemin haklı gerekçeleri olmakla birlikte, içinde bulunduğumuz olağanüstü koşulların göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ettik.Maliye Bakanı Sayın Serdar Denktaş’ın da katılımıyla, muhataplarımızla uzun bir müzakere yürüttük ve birtakım iyileştirici önerilerde bulunduk.” denildi.

Bakanlığın üreticilere önerileri şöyle:

“1- Arpa fiyatı 1.50 liraya çekilecek ve her ay 10 kuruşluk artışla Ocak ayında gerçek fiyatından satılmaya başlanacak.

2- Küçükbaş hayvan başı destek olarak açıklanan 60 kiloluk hibeye ek olarak Kasım, Aralık ve Ocak ayları için de 30'ar kilo olmak üzere toplam 90 kiloluk arpa alımı için faiz destekli ve Nisan ayı sonunda ödenmek kaydıyla kredi sağlanması. Kredi %10 faizli olup, takibi %15 dolayında ki faiz gideri devlet tarafından üstlenilecektir.

3- 16 - 31 Ağustos dönemi süt bedelleri, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe giren tarifeye bağlı olarak üreticilere ödenecektir. 

4- Tüm yem hammadde şeri ile karma hayvan yemlerinin denetimli mal olarak ilan edilmesi ve fiyatlarının devlet tarafından belirlenmesi.

5- Hayvan besleme giderlerinin aşağıya çekilebilmesi için Hayvancılık Dairesi tarafından farklı rasyonları hazırlanarak kullanımının sağlanması.

6- Toprak Ürünleri Kurumu’nun tüketiciye sunulacak etin, hayvancılarımızdan aracısız temin edilerek hijyenik koşullarda kesiminin yapılmasını sağlaması ve fiyat denetimi altında satışa arzedilmesini sağlaması.”

“KAMU MALİYESİNİ ZORLADIK”

Bakanlık açıklamasında, kamu maliyesinin kaynaklarını aşırı zorlandığı kaydedilerek, hazırlanan bu önerilerin kabul görmediği ve uzlaşı arayışının sonuçsuz kaldığı ifade edildi.

“BU DURUMDA KKTC HÜKÜMETİNİN DOĞRUDAN SORUMLULUĞU YOK”

Açıklamada, “Bir kez daha belirtmekte yarar vardır ki, yaşamakta olduğumuz olağan dışı koşulları ortadan kaldırmak hemen mümkün değildir ve bu koşulların kaynağı ülkemiz dinamiklerinden de kaynaklanmamaktadır. Dahası, bu durumun oluşmasında KKTC hükümetinin doğrudan sorumluluğu bulunmamaktadır.Bu nedenle, ne zaman durağan hale geleceği henüz öngörülemeyen bu olağanüstü koşullar karşısında yapılması gereken dayanışma içinde olmak ve asgari müştereklerde uzlaşarak üretim faaliyetinin devamına katkıda bulunabilmektir.” ifadelerine yer verildi.

NAİMOĞLULARI: “ARAÇLI EYLEMİMİZ DEVAM EDECEK”

Öte yandan bu sabah TAK’a açıklamada bulunan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bugün hükümet yetkilileriyle planlanmış bir görüşmeleri olmadığını, Başbakanın ilerleyen saatlerde ülkeye geri dönmesine bağlı bir görüşme olup olmayacağının belirsizliğini koruduğunu aktardı.

Naimoğulları, araçların Terminal Bölgesi ile Tarım Bakanlığı bölgesi arasında durduğunu hatırlatarak, bazı araçların işlerini yapmak için geri döndüğünü fakat ilerleyen saatlerde yine Lefkoşa’ya geleceklerini bildirdi.

Akşam saat 20.00 sıralarında sonlandırılan toplantı neticesinde Bakanlıkla bir uzlaşı sağlanamadığının altını çizen Naimoğulları, eylemin sürdüğünü ve bugün üreticinin taleplerine cevap verilmesini umduklarını söyledi.

 

Fotoğraf Didem Menteş

Bu haber toplam 6165 defa okunmuştur
İlgili Haberler