1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. HP'den 'Başbakan Erhürman olmasın' önerisi
HP'den 'Başbakan Erhürman olmasın' önerisi

HP'den 'Başbakan Erhürman olmasın' önerisi

'Dörtlü'de liderler görüştü, yakınlaşma yok

A+A-

YENİDÜZEN - ÖZEL

'Seçim Hükümeti' hedefli dörtlü koalisyon için parti başkanları bugün de yaklaşık iki saat görüşme yaptı, ancak bir sonuç alınamadı. Partiler arasındaki 'farklılıklar' aşılamadı, hükümeti kurma yönündeki samimiyet sorgulanırken, görüşmelerin özellikle Halkın Partisi'nin talepleriyle tıkandığı iddia edildi.

HP'nin "Erhürman'ın başbakan olmayacağı" bir modeli masaya getirdiği bildirildi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın hükümeti kurma görevi alması ile birlikte, geçtiğimiz hafta Lefkoşa'da akşam yemeğinde bir araya gelen 5 parti başkanı "seçim hükümeti"nde uzlaştığını duyurmuştu.

CTP'nin 7 temel ilkeyi ortaya koyarak hedeflediği "Seçim Hükümeti"ne Halkın Partisi (HP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanları onay vermiş, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) de dıştan destek vereceğini duyurmuştu.

Ancak, dün yapılan görüşmelerde HP ve TDP'nin masaya getirdiği yeni önerilerin süreci kilitlediği ifade edildi.

Özellikle HP'nin, "Tufan Erhürman'ın Başbakan olmayacağı bir hükümet" talebi yaptığı, Maraş'a yönelik de Birleşmiş Milletler değil "Türk yönetiminde açılması" prensibini masaya getirdiği bildirildi.

HP aynı zaman bir önceki döneme ait bir "arazi kiralama" meselesinin iptalini de şartlarından biri olarak masaya getirdi.

2 saati aşkın toplandılar

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, HP Başkan Vekili Yenal Senin, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit bugün saat 11.00 sıralarında yeniden bir araya geldi ve iki saat bir görüşme yaptı.

Bu görüşmenin ardından, partilerin 'ekonomi heyetleri' arasında bir toplantı başladı.

TDP MYK toplanıyor

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)'nin bu akşam Merkez Yönetim Kurulu'nu toplayarak bir karar vereceği öğrenildi.

"Bu iş cumaya kalmaz"

CTP'ye yakın bir kaynak, en geç perşembe akşamına kadar seçim hükümetinin kaderinin ortaya çıkacağını söyledi.

Partilerin bu akşam ve yarın son değerlendirmesini yapması bekleniyor.

'Teknokrat tartışması'

Seçim Hükümeti görüşmelerinde önemli farklılıklardan birinin de "teknokrat kabine" olduğu öğrenildi.

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, katıldığı bir televizyon programında bunu doğruladı, teknokrat hükümeti konusunda 4 partinin fikir ayrılıkları olduğuna dikkat çekti.

Sorakın, "parti başkanlarının hükümette yer alıp almaması konusunda farklı düşünceler olduğunu" belirtti ancak detaya girmedi.

UBP-HP hükümeti kurulması ile ilgili spekülasyonların olduğu sorusuna karşılık Sorakın, “Duyumlar var
ancak yorum yapmam doğru olmaz” diye konuştu.

'Süreci baltalamak'

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da bir açıklama yaparak, prensipte anlaşılmasına karşın 2 partinin süreci baltalamaya yönelik ilkeler ortaya koyduğunu öne sürdü.

Arıklı, “Gördüm ki 2 Parti, CTP’nin sunduğu ve herkesin kabullenebileceği ilkelere ek olarak süreci baltalamaya dönük yeni ilkeler ileri sürdüler” dedi üzüntüsünü ifade etti.

Arıklı "üzgünüm" başlığı ile yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: 

4 lü koalisyon Hükümetini oluşturacak partilerin asgari müştereklerde anlaşıp, ülkedeki Hükümet boşluğunu ortadan kaldıracağına samimiyetle inanıyordum.

Gördüm ki 2 Parti, CTP’nin sunduğu ve herkesin kabullenebileceği ilkelere ek olarak süreci baltalamaya dönük yeni ilkeler ileri sürdüler.

Halbuki 5’li yemekte bu süreçte diğer partileri ve onların tabanlarını rahatsız edecek hassas konulara girilmemesi konusunda prensipte anlaşılmıştı.

TDP tarafından ortaya atılan "BM Parametrelerinin kabulü" veya HP tarafından ortaya atılan "Arazi ve Dokunulmazlık" meselesi, bu Hükümetin kurulmamasına yönelik tekliflerdir.

Hele hele CTP Genel Başkanının Başbakan olmamasını talep etmek, absürt bir taleptir.

Vakit geç değildir. 5 li yemekte anlaşılan prensiplere uygun davranılması halinde, bu Hükümetin kurulması işten bile değildir.

Aksi taktirde toplumun keseceği fatura ağır olacaktır.”


"Hükümetteydiler"

Hükümet çalışmalarına yönelik tartışmalarla ilgili TDP Milletvekili, Çalışma eski Bakanı Zeki Çeler de açıklama yaptı. Çeler'in katılığı bir televizyon programında Halkın Partisi'ne yönelik göndermesi dikkat çekti.

Çeler, "İlkeler sundular. Biri de Denktaş’ın oğluna verilen arazinin iptali imiş. Hükümetteydiler. Bu nasıl iş yahu. 16 ayda bir kararın ya da bir bilginin alımını yapamayacaklar mıydı? Yemesinler bizi” ifadelerini kullandı.

10 Aralık'a kadar süre var

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 21 Kasım’da görevi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a vermişti. 
Erhürman'ın 10 Aralık'a kadar hükümeti kurması gerekiyor.

Tatar, 7 Kasım'da hükümeti kurma görevini Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan Vekili Ersan Saner'e vermişti.

Saner, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen CTP, HP, DP, TDP ve YDP)temsilcileriyle hükümeti kurmak için temaslarda bulunmuş, HP'yle iki ayrı görüşme yapmış, görev süresini son dakikaya kadar kullanmış ve bir sonuca varamayınca görevi iade etmişti.

 

Bu haber toplam 5264 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler