1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Hiçbir bölümün kapanmaması gerektiğinin altını çizdik”
“Hiçbir bölümün kapanmaması gerektiğinin altını çizdik”

“Hiçbir bölümün kapanmaması gerektiğinin altını çizdik”

Ankara’da ‘yükseköğretim’ mesaisi… Eğitim Bakanı Özyiğit, YENİDÜZEN’e konuştu

A+A-

Ayşe GÜLER

Başbakan Tufan Erhürman ile Ankara’da YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın gerçekleştirdiği, yükseköğretimin masaya yatırıldığı toplantının detayları ortaya çıktı.

Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, görüşmede üniversiteler konusunda görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

Yapılan toplantıda; YÖK genelgesinde ‘Türkiye’den 3’ten az sayıda öğrencisi bulunan bölümlerin kapatılması’ yönünde yer alan maddenin görüşüldüğünü söyleyen Özyiğit, “Bunlarla ilgili YÖK nezdinde girişimler yaptık, alt yapılarını oluşturduk. Başbakan da bu konuyla ilgili görüş alışverişinde bulundu” dedi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Özyiğit, “Türkiye’den 3’ten az öğrenci olabilir. Ama bizim çocuklarımızın da devam ettiği bölümler var, 3. dünya ülkelerinden gelen çocuklar var. Bu nedenle hiçbir bölümün kapanmaması gerektiğinin altını çizdik” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki günlerde Saraç’ın ziyarette bulunacağını da aktaran Özyiğit, konunun daha detaylı şekilde ele alınacağını belirtti.

YÖDAK İLE ORTAK DENETİM… Öte yandan Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK ‘yükseköğretim’ stratejisi konusunu masaya yatırdı, bu konuda bir dizi toplantı başlattı, ortak denetim mekanizması oluşturulması ve Yatay Geçiş Tüzüğü de ele alındı.

YÖDAK’la ‘ortak denetim’ masada

Öte yandan Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu(YÖDAK), ‘yükseköğretim’ stratejisi konusunu masaya yatırdı, bu konuda bir dizi toplantı başlattı.

Art arda yapılan toplantılarda, kurumun güçlendirilerek, daha etkin bir konuma getirilmesi dışında, ortak denetim mekanizması oluşturulması ve Yatay Geçiş Tüzüğü de ele alındı.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Eğitim Bakanı Özyiğit, üniversitelerin yükseköğretim stratejisi konusunda yeniden nasıl bir şekil alacağı konusunda etkin bir çalışma gerektiğini dile getirdi.

Üniversite açma ve sürdürülmesinde var olan kriterlerin daha da güçlendirilmesinin masaya yatırıldığını belirten Özyiğit, “Ön açma izni ve sonrasındaki kriterlerin gözden geçirilmesi, yükseköğretim stratejisi içerisinde üniversitelerin nasıl geliştirileceği çerçevesi üzerinde detaylı şekilde çalışıyoruz” dedi.

Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, görüşmede; YÖK genelgesinde ‘Türkiye’den 3’ten az sayıda öğrencisi bulunan bölümlerin kapatılması’ yönünde yer alan maddenin konuşulduğunu, söyleyerek, “Bunlarla ilgili YÖK nezdinde girişimler yaptık, alt yapılarını oluşturduk. Başbakan da bu konuyla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Bu nedenle hiçbir bölümün kapanmaması gerektiğinin altını çizdik” dedi.

Eğitim Bakanı Özyiğit:  “Yatay Geçiş Tüzüğü gündemde”

Eğitim Bakanı Özyiğit, Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK arasında toplantılar zinciri gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Kurumun güçlendirilerek, daha etkin bir konuma getirilmesi konusunda çalıştıklarını ifade eden Özyiğit, YÖDAK’la ortak denetim mekanizması oluşturulması, Yatay Geçiş Tüzüğü’nün de gündemde olduğunu kaydetti.

Özyiğit, üniversitelerin yükseköğretim stratejisi konusunda yeniden nasıl bir şekil alacağı konusunda etkin bir çalışma gerektiğini dile getirdi.

Bunun yanı sıra üniversite açma ve sürdürülmesinde var olan kriterlerin daha da güçlendirilmesinin masaya yatırıldığını belirten Özyiğit, “Ön açma izni ve sonrasındaki kriterlerin gözden geçirilmesi, yükseköğretim stratejisi içerisinde üniversitelerin nasıl geliştirileceği çerçevesi üzerinde detaylı şekilde çalışıyoruz” dedi.

“İzinleri askıya alınan üniversitelere bilgi verildi”

Özyiğit, YÖDAK ile ikili diyalog içerisinde ayrıntılı çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Bu kapsamda izinleri askıya alınan üniversitelerin de görüşüldüğünü dile getiren Özyiğit, YÖDAK’ın aldığı kararın hem kurum hem de bakanlık tarafından üniversitelere bildirildiğini söyledi.

Özyiğit, “YÖDAK’ın verdiği karar üniversiteyi kapatma ya da izni iptal etmek değildir” diyerek, “Aldıkları izinler, oldukları yerde duruyor. Dondurma dediğimiz yaklaşım budur” şeklinde konuştu.

Söz konusu üniversitelerin kendilerine yapılan uyarılar çerçevesinde adım atması halinde de ‘yola devam edebileceklerini’ ifade eden Özyiğit, “Gerekli koşullar oluşursa, kaldıkları yerden devam edecekler” dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 2196 defa okunmuştur