
Hemşire adaylarının staj parası isyanı
Yakın Doğu Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri, mecburi staj karşılığında devlete 200 TL ödemek zorunda kaldıkları gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı…
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hemşirelik Bölümü öğrencileri dün, staj eğitiminin paralı olması gerekçesi ile Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı. Dönem başına ödedikleri 200 TL’lik staj ücretinin kaldırılması veya düşürülmesi talebinde bulunan öğrenciler, Sağlık Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Süleyman Mert ile görüştü, sorunlarına çare aradı.
Bakanlık Özel Kalan Müdürü Mert ise YDÜ ile Sağlık Bakanlığı arasında bir protokol imzalandığını ve bu protokol gereğince 200 TL ödenmesinin, bizzat okul yönetimince kabul edildiğini ifade etti.
Öğrencilerden ‘masraf çok’ isyanı…
Her dönem için bir aylık zorunlu staj hizmetlerinin olduğunu belirten öğrenciler, 25 iş günü süren staj eğitimleri için, 200 TL ödemek zorunda olduklarından yakındı. Yılda iki dönem staj yapmak zorunda olduklarını ifade eden öğrenciler, sadece staj parası için 400 TL ödemek zorunda kaldıklarını, bunun yanında yol ve yemek masraflarını da kendilerinin karşıladığını ve bunun da dönem başına yaklaşık, bin 200 TL gibi bir rakama ulaştığını savundu.
Haftada beş gün tam mesai
Staj dönemi içerisinde, Mağusa Devlet Hastanesi, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi ve ülke genelindeki sağlık ocaklarına gittiklerini belirten öğrenciler, burada haftanın beş günü tam mesai yaptıklarını kaydetti. Tüm bu mesai süresince, yol ve yemek masraflarını kendilerinin karşıladığını ifade eden öğrenciler, “Bunca emeğin ve masrafın üstüne bir de, devlete yılda 400 TL yatırmak zorunda kalıyoruz, bu nasıl adalettir?” şeklinde konuştular.
DAÜ öğrencileri 50 TL ödüyor
Aynı uygulamanın Doğu Akdeniz Öğrencileri için de geçerli olduğunu ifade eden YDÜ öğrencileri, kendileri 200 TL ödeme yaparken, DAÜ öğrencilerinin ise 50 TL ödediğini ve bu duruma bir anlam veremediklerini ifade etti.
“Bakanlık protokol gereğini uyguluyor”
Sağlık Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Süleyman Mert, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; 200 TL’lik rakamın, Sağlık Bakanlığı ve Yakın Doğu Üniversitesi arasında yapılan protokol sonucunda ortaya koyulduğunu ifade etti. Bakanlığın, YDÜ Rektörlüğü’nün onayladığı bir rakamı talep etiğini ve bu paranın direk olarak Sağlık Fonu hesabına yatırıldığını belirten Mert, protokol dışında hiçbir uygulamada bulunulmadığını dile getirdi.
Öğrenciler ne dedi? Tanju Konuralp’ın haberi bugün gazeteniz YENİDÜZEN ve YENİDÜZEN e-gazetede

















