1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Güney Kıbrıs iflas ihtimaliyle karşı karşıya”
“Güney Kıbrıs iflas ihtimaliyle karşı karşıya”

“Güney Kıbrıs iflas ihtimaliyle karşı karşıya”

Filelefheros “Ekonomi İçin Korku Senaryoları... Bugün Mevduatların Tıraşlanmasını Onaylaması İstenen Mecliste Hassas Dengeler”

A+A-

Güney Kıbrıs’ın geçtiğimiz gün daha önce hiç olmadığı kadar iflas ihtimaliyle karşı karşıya bulunduğu, olağanüstü toplanan Euro Grubu’nun geçtiğimiz gün aldığı; mevduatların tıraşlanması kararından sonra Kıbrıs Rum meclisinden bugün tedbirleri benimsemesini isteyecek olan Anastasiadis hükümetinin, bu yolla “güvenoyu” da talep etmekte olduğu haber verildi.

“Avrupalı ortakları Kıbrıs’ı sırtından hançerledi”

Filelefheros “Ekonomi İçin Korku Senaryoları... Bugün Mevduatların Tıraşlanmasını Onaylaması İstenen Mecliste Hassas Dengeler” başlığıyla manşete çektiği haberinde Anastasiadis hükümetinin dün (Cumartesi) Güney Kıbrıs için alınan, mevduatların tıraşlanması kararıyla “Avrupalı ortakları tarafından sırtından hançerlendiğini” yazdı.

Mecliste hassas dengeler

Habere göre olağanüstü Euro Grubu’nda alınan karar hakkında geçtiğimiz akşam Kıbrıs Rum siyasi parti liderlerine bilgi veren Anastasiadis bu sabah da Rum Meclisi Maliye Komitesi’ni bilgilendirecek, ardından Meclis Genel Kurulu’na geçilecek.
Kıbrıs Rum meclisinin Euro Grubu tarafından alınan kararı görüşmek üzere öğleden sonra olağanüstü toplanacağına işaret eden gazete meclisteki dengelerin hassas olduğunu belirten gazete DİSİ ve DİKO’nun fire vermemesi halinde 28 milletvekilinden oluşan bir blok oluşacağını ancak halen en az bir oya daha ihtiyaç olduğunu belirtti.

Gazeteye göre AKEL, EDEK ve Ekologlar’ın Euro Grubu’nun kararına karşı çıktıklarının biliniyor ancak Anastasiadis hükümetinin ortağı olan EURO.KO da karşıdır ve bağımsız milletvekili Zaharias Kulias’ın da retçi blokta yer alması bekleniyor. Gazete yukarıda aktardığı sebepler nedeniyle bugün ip üstünde yürüyecek olan Anastasiadis hükümetinin ya muhalefet kanadının bir kısmının desteğini almayı veya iktidar kanadının tamamını ikna etmeyi umduğunu kaydetti.


“Ya yasa geçer veya Avrupa Merkez Bankası Rum Bankacılık Sektörünün fişini çeker”

Gazeteye göre Euro Grubu’nun ilgili kararının benimsenmesiyle ilgili yasanın dün meclisten geçmemesi halinde durum daha da trajik olacak. Avrupa Merkez Bankası, iki büyük Rum bankasına vermekte olduğu desteği çekecek ve otomatikman bu bankaların çöküş şartları yaratılacak. İlk önce, Avrupa Merkez Bankası’nın kriz mekanizmasından 9 milyar Euro ile desteklenmekte olan “Laiki” (Halk) Bankası, ardından da “Kıbrıs Bankası”, kaybedecekleri yatırımlar nedeniyle büyük sorun yaşayacak. Böyle bir durumda Rum yönetiminin 100 bin Euro’ya kadar olan sigortalı mevduatlarla ilgili yükümlülüklerine bile cevap verip veremeyeceği kuşkuludur çünkü bunun için 30 milyar Euro civarında bir meblağ gerekiyor.
Gazete Brüksel çıkışlı haberinde olağanüstü Euro Grubu toplantısında Alman ekseninin ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tehdit ve şantajları sonucu Anastasiadis hükümetinin, kırmızıçizgilerini aşmak ve memorandumun kabulü için Euro Bölgesi tarihinde daha önce hiç gerçekleşmemiş acı anlaşmaya imza atmak zorunda kaldığını yazdı. Gazeteye göre Anastasiadis hükümeti; Euro Grubunun Cumartesi sabahı saat 04.00’te tamamlanan olağanüstü toplantısında alınan siyasi kararla paketleştirilen; IMF’nin de katılacağı bir memorandumla Troyka’dan 10 milyar Euro alabilmek için, sigortalı olanlar da dâhil, bütün mevduatların tıraşlanmasını kabul etti.

Bu haber toplam 1184 defa okunmuştur