1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney Kıbrıs ekonomisinde yeni gevşetmeler
Güney Kıbrıs ekonomisinde yeni gevşetmeler

Güney Kıbrıs ekonomisinde yeni gevşetmeler

Fileleftheros gazetesi, “Ciddi Gevşetmelerle Genelge-Hafta İçerisinde Müteşebbislere Yönelik Kısıtlamalar Kaldırılıyor”

A+A-

 

Güney Kıbrıs’ta bir süredir geçerli olan sermaye dolaşımına ilişkin getirilen sınırlandırmalarda hafta içerisinde ciddi gevşetmelerin yapılacağı belirtildi.
Fileleftheros gazetesi, manşetten verdiği “Ciddi Gevşetmelerle Genelge-Hafta İçerisinde Müteşebbislere Yönelik Kısıtlamalar Kaldırılıyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs Rum Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’nın, hafta başından itibaren, sermaye dolaşımındaki sınırlandırmaların gevşetilmesine yönelik 12. genelge üzerinde istişarelerde bulunacaklarını ve söz konusu genelgenin Cuma gününden önce yayımlanacağını yazdı.
Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak yeni genelgenin, Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Rum Merkez Bankası’na gönderdiği mektup içerisinde yer alan talepler doğrultusunda olacağını belirtti.  Gazete yayımlanacak olan genelgede yasal kişiler tarafından yeni banka hesaplarının açılmasını yasaklayan kararın kaldırılmasın da beklendiğini, bunun da, şu ana kadar “Laiki” ve “Kıbrıs” bankalarında hesapları bulunan ve paraları bloke olan işletmelere büyük rahatlık getireceğini yazdı.

Finans sisteminin geleceği

Simerini gazetesi “Finans Sisteminin Geleceği Kıbrıs Bankası’ndan Geçiyor” başlıklı haberinde, “Kıbrıs Bankası”nın kesin olarak kurtarılması çabasının Rum Hükümeti ve Maliye Bankalığı kurmaylığı için büyük bir “bahsi” teşkil ettiğini, zira “Kıbrıs Bankası”nın verdiği hayatta kalma mücadelesi sonucunun, ülkenin finans sisteminin geleceğini belirleyeceğini yazdı. Kıbrıs Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, geçtiğimiz hafta “Kıbrıs Bankası”nın hala tehlikede olduğunu kabul ettiğini anımsatan gazete söz konusu bankanın kurtarılmasının “olmazsa olmaz” şeklinde nitelendirildiğini de belirtti. Gazete “Kıbrıs Bankası”nın sistemik öneme sahip olduğunu, özellikle “iyi” banka nitelikli “Laiki” Bankası’nın hizmetlerinin de buna dahil edilmesinin ardından hayatta kalmasından başka bir yolunun da bulunmadığına dikkati çekti.  İleriki adımların anahtarının ise Merkez Bankası ve bunun Başkanı Panikos Dimitriadis’in elinde olduğunu yazan gazete Dimitriadis’in, memorandum ve memorandumdan kaynaklanan toparlanmaya ilişkin yasalara göre, bankaların geleceğine ilişkin kararlarda ilk söze sahip olduğunu da belirtti.

Avrupa Merkez Bankası’ndan Rum tahvillerine tıraşlama

Fileleftheros gazetesi “Draghi’den Kıbrıs Tahvillerine Derin Tıraşlama” başlıklı haberinde Avrupa Merkez Bankası’nın, Rum bankacılık sistemine yönelik likidite musluğunu “özel maliyetlerle” açacağını yazdı. Avrupa Merkez Bankası’nın, Rum tahvillerini garanti olarak kabul edeceğini ancak yüzde 23’ten başlayarak yüzde 68’e çıkacak olan bir tıraşlama uygulayacağını yazan gazete Avrupa Merkez Bankası’ndan likidite çekmek için tahvil yatıracak olan Rum bankalarının, Euro bölgesindeki başka bir ülkenin yatırdığı tahvillerden aldıklarından çok daha az para alacağını belirtti.  Gazete Avrupa Merkez Bankası’nın Rum tahvillere uygulayacağı özel tıraşlamanın, Avrupa Merkez Bankası’nın hükümet borçlarına uyguladığı yaptırımlardan çok yüksek olduğuna da dikkati çekti. (tak)

Bu haber toplam 1400 defa okunmuştur