1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Girne'ye sınırlama yok"
Girneye sınırlama yok

"Girne'ye sınırlama yok"

“Konunun özünü oluşturan ‘Girne Üniversitesi’ isimli ve nezdimizde kayıtlı bulunan Ticari Unvan’ın aslında ‘Girne Amerikan Üniversitesi’ ile benzemediği ve/veya çağrışım yapmadığı görülmektedir”

A+A-

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi, birkaç günden beridir kamuoyunu meşgul eden görsel ve yazılı basında Girne Amerikan Üniversitesi  (GAÜ) “University of North Cyprus Lltd” tarafından Bakanlık ve Şirketler Mukayyitliği’ni hedef aldığını belirttiği  yayınların ve protestoların üzüntü verici olduğunu bildirdi.
Şirketler Mukayyidi Emin Bilgen’in bugün konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Bu davranışların nedeni olan gerekçenin hukuk zeminine dayanmadığı net bir şekilde açıktır” ifadesi kullanıldı.


Açıklamada, Şirketler Mukayyitliği’nin  isim ve unvan başvurularını değerlendirme yetkisini Fasıl113 Şirketler Yasası’nca belirlenmiş yasal kurallar  ve  yasanın yetkilendirmesinden aldığına işaret edilerek şöyle denildi:
“İlgili mevzuat, ‘coğrafi’ isimlerin bir kişi veya kişilerle sınırlandırılamayacağını işaret etmektedir. Bu uygulama sadece ülkemize özgü değil, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) mevzuatlarında da bu şekilde yer almaktadır. Bu bağlamda 1951 yılından beridir uygulamada bulunan Fasıl 113 Şirketler Yasası altında şirket adı, ticari unvan gibi isimlendirme başvuruları bu yasal kurallar çerçevesinde değerlendirilmektedir.”


Yazılı açıklamada, ilgili üniversitenin maruzatı hakkında ise 2001 yılında farklı kişilere verilen “Girne Teknik Üniversitesi” unvanının, Şirketler Mukayyitliği kayıtları arasında olduğuna işaret edilerek, buna benzer onlarca örnek bulunduğu kaydedildi.


“Konunun özünü oluşturan ‘Girne Üniversitesi’ isimli ve nezdimizde kayıtlı bulunan Ticari Unvan’ın aslında ‘Girne Amerikan Üniversitesi’ ile benzemediği ve/veya çağrışım yapmadığı görülmektedir” denilen yazılı açıklamada, “Kaldı ki kayıtlarımızda 2001 yılı itibarı ile ‘Girne Teknik Üniversitesi’ tescil edilmiştir. Coğrafik isimlerin kullanılması kısıtlanamayacağı anlayışıyla, burada da ‘Girne’ kelimesi kullanılmıştır. Ayrıca geçmiş yıllarda farklı kişilere verilen ‘International American Üniversitesi’  de kayıtlarımız arasındadır” ifadesi kullanıldı.
(tak)

Bu haber toplam 1622 defa okunmuştur