1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Girne İnisiyatifi: Lapta, Girne’ye benzemesin!
Girne İnisiyatifi: Lapta, Girne’ye benzemesin!

Girne İnisiyatifi: Lapta, Girne’ye benzemesin!

Lapta Belediyesi, “Lapta Yürüyüş Yolu Projesi kapsamındaki otel, marina ve sosyal yaşam alanı” Projesi ‘Halkın katılımı toplantısı’ yaptı. Ortaya konan proje ve süreç endişe yarattı…

A+A-

Lapta Belediyesi, Lapta Yürüyüş Yolu Projesi kapsamındaki otel, marina ve sosyal yaşam alanı projesine ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı.

Girne İnisiyatifi olarak Lapta Belediyesi’nin çağrısı ile “Lapta Yürüyüş Yolu Projesi kapsamındaki otel, marina ve sosyal yaşam alanı” başlıklı projenin İyi İdare Yasası tahtında gerçekleştirilen halkın katılımı toplantısına katıldığını açıkladığı değerlendirmelerini paylaştı.

‘Usule uygun değil’

İnisiyatif, İyi İdare Yasası tahtında gerçekleştirilen toplantının idari işlemlerin bir kısmı tamamlandıktan sonra gerçekleştirildiği için usule uygun olmadığına işaret etti.

İnisiyatif’in değerlendirmeleri şöyle:

“Proje sunumunda da ifade edildiği üzere yapılacak yatırım dolaylı bazı yatırımları da bölgeye çekeceğinden ekonomik aktivitelerde ciddi bir artış yaşanacaktır. Bu da İmar Planı’na sahip olmayan Lapta bölgesi için çarpık yapılaşmaya yol açabilecektir. Böylesi bir riskin o bölgede yaşayan insanların refahı üzerinde yapacağı negatif etki projenin başarısını önemli ölçüde düşürme potansiyeline sahiptir. Benzer bir tecrübe Girne-Çatalköy bölgesinde halen yaşanmaktadır. Bu bakımdan vakit kaybedilmeksizin Alsancak-Lapta-Karşıyaka İmar Planı konusunda çalışmalara başlanmalıdır”.

“Projenin sosyal faydasını ortaya koyacak unsurlar henüz mevcut değildir”

“Proje sunumu içerisinde yol güzergâhları ve yapılacak yatırımın trafiğe etkileri paylaşılmamıştır. Bununla birlikte hedeflenen turist sayısı ve istihdama bağlı olarak alt yapı ve doğal kaynak ihtiyaçları hesaba katılmamıştır. Bu çerçevede projenin sosyal faydasını ortaya koyacak unsurlar henüz mevcut değildir. Öte yandan projeden elde edilecek gelirin yine kamu yararı çerçevesinde kullanılmasına ilişkin her hangi bir taahhüt bulunmamaktadır. Gerçekleştirilen halkın katılımı toplantısının şeffaflık ilkelerine uygun olup olmadığı konusu tartışmalıdır”.

“Çevrenin ciddi biçimde tahrip edilmesine yol açabilir”

“Lapta halkının refahını artırmak amacıyla hazırlanıp halkın bilgisine getirilen projenin eksiklikler beklenen hedeflere ulaşamaması riski vardır ve bu risk çevrenin ciddi biçimde tahrip edilmesine yol açabilir”.

 

Bu haber toplam 5885 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler