
Gençler uyuşturucu kıskacında…
Geçtiğimiz günlerde gencecik yaşında, bir evde ölü bedeni bulunan Anıl, birkaç ay önce yaşamı Lefkoşa’nın göbeğinde, arabasında son bulan Arda… Ve uyuşturucu ile boğuşan daha birçoğu… Peki bu gençleri ölüme iten ne?
• SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ… Özel çocukların karı karşıya kaldığı risklerin, güçlü ebeveynleri olan, genelde tüm gençlerin karşı karşıya kalabildiği riskleri olduğuna vurgu yapan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, uyuşturucuya karşı tüm toplumun, ilgili kesimlerin eş zamanlı bir seferberlik ilan etmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
• “30 YILLIK BİR İHMALİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ… ÖLÜMLER SÜRPRİZ DEĞİL…” Son bir yılda uyuşturucu nedeniyle 6. kaybın yaşandığına işaret eden Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, “Bu ölümler ne yazık ki benim için sürpriz değildir. 30 yıllık ihmalin bedelini ödüyoruz. Bir jenerasyonu kaybettik”
Meltem SONAY
Geçtiğimiz günlerde gencecik yaşında, bir evde ölü bedeni bulunan Anıl, birkaç ay önce yaşamı Lefkoşa’nın göbeğinde, arabasında son bulan Arda… Ve uyuşturucu ile boğuşan daha birçoğu…
Çeşitli nedenlerle, bir şekilde uyuşturucu ile buluşan, girdiği ortamdan kurtulamayan gencecik hayatlar…
Uyuşturucu ile ilgisi, karıştığı suç veya geçirdiği rahatsızlıklarla ortaya çıkan ve bilinen bu gençlerin, aldığı cezanın tamamlanması veya kısa süreli tedavilerinin bitmesinin ardından, daha da kötüye giden durumları…
Gencecik yaşta ölüme giden hayatların ardından akıllarda kalan soru, ‘sorumlu kim’…
Anıl’ın arkadaşından ‘yardım edin’ çağrısı…
20 yaşındaki Anıl Muhammed Raşit Karabıyık, geçtiğimiz gün, Alayköy’de, adı ‘uyuşturucu ticareti’ ile anılan bir kişinin evinde ölü olarak bulundu.
Anıl Muhammed Raşit Karabıyık’ın cenazesine, bir süredir ‘uyuşturucu suçu’ nedeniyle cezaevinde bulunan kardeşi de özel izinli olarak katılmıştı.
Geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Anıl’ın arkadaşı, Anıl’ın mezarı başında paylaştığı videoda, SOS Çocuk Köyü’nden ayrılan çocukların gelecekleriyle ilgili yeterli adım atılmadığından yakındı.
SOS’ten ayrılan çocukların çeşitli suçlara ve uyuşturucu maddelere yöneldiğine vurgu yapan Anıl’ın arkadaşı, kimsesiz çocuklara SOS’ten sonraki hayatlarında da yardımcı olunması çağrısında bulundu.
“Arkasına, peşine düşmeniz lazımdı… Ne yapıyor, doğru çevrede mi diye” diyen Anıl’ın arkadaşı, “Lütfen yanlış anlayın, artık birilerinin gözleri açılmalı…” şeklinde konuştu.
---------------------------------------------------------------------
Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure ÖRS: “Seferberlik ilan edilmeli”
Özel çocukların karı karşıya kaldığı risklerin, güçlü ebeveynleri olan, genelde tüm gençlerin karşı karşıya kalabildiği riskleri olduğuna vurgu yapan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, uyuşturucuya karşı tüm toplumun, ilgili kesimlerin eş zamanlı bir seferberlik ilan etmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
Ciddi bir uyuşturucu politikası gerekliliğine işaret eden Örs, bu anlamda başlatılan çalışmaların, önleyici, rehabilite edici faaliyetlerin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.
“Kimsenin tahammülü kalmadı”
“Kimsenin tahammülü kalmadı” diyen Umure Örs, “Bu yol yıllar önce göründü ama hep ötelendi, bizde yok, olmaz dendi. Bu önlemler yıllar önce alınmaya başlansa, adımlar atılsa böyle olmayacaktı” şeklinde konuştu.
Sorunun, toplumun tümünü olumsuz etkileyen bir duruma geldiğinin altını çizen Umure Örs, yakın zamanda hayatını kaybeden iki gençten birinin ailesinin çok mücadele etmesine, ciddi şekilde tedavi için uğraşmasına karşın çocuklarını kurtaramadığına vurgu yaptı.
Diğer yandan devlet himayesine alınmış çocukları, ‘devletin kapı önüne koymadığı’ görüşünü belirten Örs, bu çocukların ‘ailelerin ve kendi istekleri ile’ ailelerine verildiğini ve Sosyal Hizmetler Dairesi’nin ciddi mücadelesine karşın maalesef kaybın yaşandığını kaydetti.
“Devlet olanakları yettiğince ilgileniyor ama…”
“Devletin bu anlamda sorumluluğunu yerine getirmediğini düşünmüyorum” diyen Örs, genel olarak tüm gençlerin karşı karşıya kaldığı bu soruna karşı, aileleri özel durumundaki çocukların mücadele etme becerisinin olumsuz etkilendiği görüşünü belirtti.
“Özel çocuklarımızla devlet olanakları yettiğince, tek tek rehberlik anlamında veya sosyal hizmet uzmanlarımız ‘gölge ağabeylik, gölge ablalık’ anlamında ilgileniyor” diyen Örs, bu çocuklar için ‘özel olanaklar’ yaratılması gerekliliğine işaret etti.
“Özel korunaklı alanlarda, özel istihdam olanakları yaratılmalı”
Bağımlı gençler için, özel korunaklı alanlarda, özel istihdam olanakları yaratılması, gerekirse işverenlerin de bunun için olumlu anlamda teşvik edilmesi gerekliliğine işaret eden Umure Örs, ilgili kurumların güçlendirilerek, Denetimli Serbestlik Yasası’nın da yürürlüğe konmasıyla, rehabilite ve iş imkanları ile gençlerin sisteme güven duymalarının sağlanabilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
-------------------------------------------------------------------
Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu Başkanı Başkanı Hasan Karaokçu: “30 yıllık bir ihmalin bedelini ödüyoruz”
Son bir yılda uyuşturucu nedeniyle 6. kaybın yaşandığına işaret eden Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, “Her ölen çocukla yüreğimiz parçalanıyor, çünkü bunlar bizim çocuklarımız” şeklinde konuştu.
“Ölümler sürpriz değil, bir jenerasyonu kaybettik”
30 yıllık bir ihmalin bedelinin ödendiğine vurgu yapan Karaokçu, “O ihmal nedeniyle bu haldeyiz, o ihmal nedeniyle bu çocuklar ölüyor” şeklinde konuştu.
Bir süredir atılmaya başlanan adımların, yıllar önce atılması durumunda, bu gün bu noktaya gelinmemi olacağına işaret eden Karaokçu, “Bu ölümler ne yazık ki benim için sürpriz değildir. Bir jenerasyonu kaybettik” dedi.
Çok ciddi sıkıntılar ve her gün kendilerine ulaşan yardım çığlıkları olduğuna vurgu yapan Karaokçu, çok hızlı hareket edilmesi gerekliliğinin altını çizdi.
Tedavi için bir merkeze ihtiyaç olduğuna, Barış Ruh ve Sinir Hastenesi’ni artık bu yükü kaldıramayacak noktada olduğuna değinen Karaokçu, önümüzdeki Mart- Nisan ayında tamamlanması beklenen bir tedavi merkezi çalışması olduğuna işaret etti.
“2 büyük kuruluşun rehabilitasyon merkezi yaptırma planı var”
Rehabilitasyonun önemine vurgu yapan Hasan Karaokçu, ülkenin iki büyük ekonomik kuruluşunun bir rehabilitasyon merkezi yaptırma kararı olduğunu ve önümüzdeki günlerde bir aksilik olmazsa bununla ilgili açıklama yapılacağının da müjdesini verdi.
Uyuşturucu kullanımının önlenmesinin çok çok önemli olduğunun da altını çizen Karaokçu, Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, bu çalışmaların da devam ettiğini anımsattı.
“Ülkeye girişinin engellenmesi çok çok önemli”
“Eğitim ve ailede eğitimin çok önemli ama bu ülkeye uyuşturucu girişinin engellenmesi çok çok önemli” diyen Karaokçu, çocukların uyuşturucuya ulaşabilmesinin, ülkeye bir şekilde uyuşturucu girdiğinin göstergesi olduğunun altını çizdi, en başta bu çocukların uyuşturucu bulmaması gerektiğini vurguladı.
Polis Genel Müdürlüğü ile çalışmaların yanı sıra, yasa çalışmalarının da sürdüğüne değinen Karaokçu, “Çok hızlı olmamız lazım” şeklinde konuştu.

















