1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erken Seçim için 2 tarih komiteye havale
Erken Seçim için 2 tarih komiteye havale

Erken Seçim için 2 tarih komiteye havale

Bakanlar Kurulu’nun Erken Seçim Yasa Tasarısı’nı meclise sunmak için toplandığı iddia edildi

A+A-

Güvensizlik önergesi mecliste okundu.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Güvensizlik önergesine ivedilik istedi.
Meclis Başkan Yardımcısı  Mustafa Yektaoğlu ise, usulen güvensizlik önergesine ivedilik alınamayacağını açıkladı.
Yektaoğlu, “Güvensizlik önergesi okunup, işleme konulmuştur. Usule göre bir hafta sonra görüşülebilir” dedi.
Yektaoğlu'na itiraz eden Denktaş , "bu konu ile ilgili hukuki görüş aldık, birazdan elinize geçecek" yanıtını verdi..
CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise , "bu meclis daha önce iki kez ivedilik kararı almıştır, şimdi böyle ciddi bir konu bekletilemez". (saat 13:35)

***

Muhalefet partilerinin ve 8 UBP milletvekilinin 29 Eylül’de erken seçim önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesi için tezkere oybirliği ile onaylandı.
Önerge konusunda lehte CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ile aleyhte ise Başbakan İrsen Küçük söz aldı.
CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, uzun bir süreden beri hükümetin ülkeyi yönetmediğini, ekonominin kötüye gittiğini, esnafın zor durumda olduğunu söylediklerini anımsatarak,   uzun süredir siyasi iradenin yeniden sağlanabilmesi için çalıştıklarını söyledi. Yorgancıoğlu, bu amaçla CTP,TDP ve DP ile 8 UBP milletvekilinin önerge hazırlayıp sunduğunu söyledi.
Önergenin 29 Eylül’de bir erken seçimi öngördüğünü kaydeden Yorgancıoğlu, kürsüde konuşmalar yapılırken, herkesin kendi tavrını ortaya koymasını istedi.
Erken seçimin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk halkına yararın düşünülmesi gerektiğini kaydetti.
Yorgancıoğlu, ortak yol bulunabilirse, iki tarihin yeniden erken seçim tarihini görüşeceği bir komite oluşturulmasına olumlu oy vereceklerini söyledi.

KÜÇÜK: “ÖNERİNİN İÇERİĞİNE KATILMIYORUZ”

Başbakan İrsen Küçük ise yaptığı konuşmada, öneriye ve içeriğine katılmadıklarını söyledi. Ekonominin iyiye gittiğini, milli gelirin arttığını belirten Küçük, eğitimde de üniversite öğrencilerinin sayısının arttığını kaydetti.
Küçük, önergenin içeriğine katılmasalar da yeni bir tarih belirlenmesi konusunun oluşturulacak komitede görüşülmesine onay vereceklerini açıkladı.
Konuşmaların ardından tezkere oybirliğiyle onaylandı. (tak)

***

Başbakanlık’ın "Meclis seçimlerinin 21 Temmuz'da yenilenmesi" yönündeki karar tasarısının Meclis komitesinde ivedilikle görüşülmesi yönündeki tezkeresi oy çokluğu ile kabul edildi.

***

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı Başbakanlık tarafından sunulan " Meclis seçimlerinin 21 Temmuz'da yenilenmesi" yönündeki karar tasarısınıni ile ilgili aleyhte konuşmak üzere kürsüde:

"Bugün 27 milletvekili ile buradayız. Başbakan gitti Amerika’dan  milletvekili olarak dönmüştür.
Kimse bize başbakan dayatamaz. Menfaat ve yalancılık dönemi bitmiştir".

"Amerika’da  önemli ziyaretler yapmak için gitmiş, müsteşar yardımcısı ile görüşmek için 500 bin TL harcandı"

"Biz muhalefet partileri ile mutabakata vardık, 29 Eylül tarihinde erken seçim  ve hükümete güvenlik  önergesi  verilmesi ile ilgili imza attık".

Dışişleri Bakanı UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün ile Çakıcı arasında gerginlik yaşandı.

Çakıcı’nın UBP içerisindeki krizi konuşmasına kızan Özgürgün, “sen UBP hakkında konuşamadan” diye çıkıştı.

Çakıcı ise, “ben bir vekilim, tabii ki konuşurum” dedi ce şöyle devam etti, "Şu an başka ne konuşabilirim, evkafın su meselesini mi konuşacam tabii ki UBP içerisindeki entrikaları konuşacağım"


“Bu oyun bitmiştir. İrsen bey 21 Temmuz’u yeni bir partinin kurulmaması için seçti. Biz de bu arkadaşların önünde başka bir seçenek olsun diye 29 Eylül’ü seçtik.”

“İrsen bey bu ülkede en son seçime gidecek insan olmalıdır. Bir başbakan niye seçime gitmek istesin”
“Herkes kucağındaki taşları döksün, biz döktük, CTP, DP ve 8 vekil  arkadaş ile mutabakata vardık, bu karar değişmez”

“Ülkeyi yönetecekler, mercedeslerde gezecekler, bu dönem bitmiştir, hade hodri meydan”.

UBP Genel Başkanı İrsen Küçük, Başbakanlık’ın "Meclis seçimlerinin 21 Temmuz'da yenilenmesi" yönündeki karar tasarısının lehte konuşmak üzere kürsüde:

"Çakıcı’nın feryatlarını yadırgamadım, erken seçim korkusu sarmıştır kendisi."
"Seçime hazır tek parti UBP’dir, biz seçimden korkmayız. Biz seçim için önerimizi yaptık"
"Biz yıllardan beri bu kürsülerdeyiz, ben Amerika’ya  başbakan gidip milletvekili  olarak dönmüşüm, benim halkım beni vekili olarak seçti. Sn Çakıcı halkın başbakan değil milletvekili seçtiğini bilmiyor anlaşılan".
"İşte size tarih 21 Temmuz, hodri meydan Çakıcı, 21 Temmuz2da seçime var mısınız yok musunuz. buyurun Çakıcı boyunuz ölçüsünü alın"
"Biz yasalara göre hareket ederiz, Çakıcı gibi işkembeden atmayız".

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Küçük’e “İstifa etseydiniz bugün, 21 Temmuz’da seçime giderdim, ancak bu davranışınızdan dolayı tezkerenize ret oyu veriyorum”.

CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu Başbakanlığın erken seçim yasa tasarısı ile ilgili “Biz bugün meclis grubunuzu topladık. Sonra Başbakan 21 Temmuz ile ilgili önergesini getirdi bize. Biz değerlendirdiğimizde, muhataplarımıza da söyledik, biz ikisine de evet diyeceğiz. Komitelerde bunu tartışacağız. Bu konuda gönlüm rahattır”.

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, "Bir öneri daha yapalım, hem başbakanlığın hem de muhalefetin önerisini komitede birlikte görüşülsün".
"İrsen Küçük başkanlığında bir hükümet ile seçime gidilmesini asla kabul edemem. Hem iç hem de dış müdahalelere açık bir seçime hiç gitmeyelim daha iyi"

***

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, saat 12.15’te Meclis Başkanı Hasan Bozer başkanlığında toplandı.
Bazı milletvekilleri toplantının başlamasını salonda bekledi. Ad okunarak yoklama yapılan toplantıyı kalabalık bir basın grubu yanında çok sayıda da vatandaş izliyor. UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif’in salona girişi sırasında basın mensupları fotoğraf çekip görüntü almak için büyük ilgi gösterdi. Meclis Başkanı Bozer, basın mensuplarının yerlerini alması ricasında bulunurken CTP- BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer “Meclis ansızın kıymete bindi Sayın Başkan” dedi.
Meclis Genel Kurulu’nda sunuşlardan sonra Poliçeler Yasa Tasarısı görüşülecek.
Başbakanlık’ın Meclis seçimlerinin 21 Temmuz'da yenilenmesi yönündeki karar tasarısının Meclis komitesinde ivedilikle görüşülmesi yönündeki tezkeresi okundu. Ardından Meclis Başkanı Bozer, Başbakan İrsen Küçük’e lehte, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı’ya da aleyhte söz vereceğini açıkladı. (TAK)

***

Uzun süredir nisap sorunu yaşanan mecliste, bugün yoğun katılım var.
Yoklama az önce yapıldı, Meclis Başkanı Hasan Bozer, meclis oturumunu açtı.
Meclise güvensizlik ve seçimlerin yenilenmesi ne ilişkin karar tasarısı dağıtıldı

***

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif, muhalefet ile birlikte 27 milletvekilinin imzasını taşıyan, hükümete karşı güvensizlik önergesini sunduklarını açıkladı.

Kaşif, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı öncesinde, basının sorusu üzerine, hükümete karşı güvensizlik önergesini Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’e  sunduklarını söyledi.

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da, 27 milletvekilinin imzasının sunulduğunu teyit ederek, erken seçim için 21 Temmuz tarihini değerlendireceklerini kaydetti.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da, “Mecliste artık parmak çoğunluğunun kendilerinde olduğunu” söyledi.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da gazetecilerin soruları üzerine, 27 imzanın tamam olduğunu belirtti..(tak)

***

Meclis Genel Kurulu toplanıyor, basın içeriye alındı. Ayrıntıları vermeye devam edeceğiz.

***

UBP Grup toplantısı az önce sona erdi. Başbakan küçük erken seçim için 21 Temmuz açıklaması yaptı. (saat: 11:42)

***

Erken seçim ve hükümete güvensizlik önergesi verileceğinin konuşulduğu Cumhuriyet Meclisi’nde hareketli saatler yaşanıyor.

Başbakan İrsen Küçük, bazı bakanlarla Başbakanlık’ta yaptığı toplantının ardından Meclis'e geldi ve UBP Grup toplantısının yapılacağı toplantı salonuna girdi.

Başbakan İrsen Küçük, UBP grup toplantısı salonunda bakanlar ve milletvekilleriyle bir araya gelirken muhalefet partileri de kendi ayrı toplantılarını yapıyor.

Basının büyük ilgi gösterdiği Meclis Genel Kurulu, siyasi partilerin yaptığı toplantılardan dolayı toplanma girişiminde bulunmadı.

Bu arada muhalefetin hükümete yönelik vereceği güvensizlik önergesini ise, henüz sunmadığı öğrenildi (tak)

***

Meclis henüz açılamadı. CTP "güvensizlik Önergesi"ni ve 29 Eylül'de erken seçime CTP tarafından imzalar verildi. UBP grup toplantısı halen devam ediyor. (saat: 11:34) 

****

Mecliste bekleyiş sürüyor. Başbakan İrsen Küçük ve bakanlarla birlikte, Başbakanlık müşteşarları da meclise geldi. UBP grup toplantısı başladı.

***

Başbakan İrsen Küçük ve bakanlar meclise geldi. Bakanlar Kurulu’nun Erken Seçim Yasa Tasarısı’nı meclise  sunmak için toplandığı iddiaları var. UBP grup toplantısına giriyor.

***

Saat 10:00 toplanması beklenen Cumhuriyet Meclisi, henüz toplanamadı.
UBP Genel Başkanı İrsen Küçük, meclis toplantısı öncesinde,  Bakanlar Kurulu’nu Başbakanlık’ta toplantıya çağırdı.
CTP mecliste grup toplantısı yapıyor.
Mecliste önce güvensizlik önergesinin görüşülmesi bekleniyor.
Ahmet Kaşif, 8 UBP’li vekil ile mecliste toplantı halinde. Kaşif, “Sıkıntı yok”
ayrıntılar az sonra

Bu haber toplam 3848 defa okunmuştur