1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Downer’in devri kapandı”
“Downer’in devri kapandı”

“Downer’in devri kapandı”

Kıbrıs Rum hükümeti Kıbrıs Sorununa ilişkin Downer devrinin kapandığına inanıyor

A+A-

Kıbrıs Rum Hükümeti’nin, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer devrinin kapandığına inandığı belirtildi. Alithia gazetesi “Downer’in Yerine Başka Birinin Atanması için Faaliyetler” başlıklı haberinde, çok iyi haber alan kaynaklara dayanarak Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ayrıca Downer’in görevinden ayrılmasının Kıbrıs sorunu çözüm süreci yararına olacağına da inandığını yazdı.

Habere göre aynı kaynaklar, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Downer’in yerine en kısa zamanda, BM şemsiyesi altında Kıbrıs sorununa ilişkin özel temsilci görevini üstlenecek olan Avrupalı bir yetkilinin (eski İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos formülü söz konusu) atanması için ölçülü bir şekilde çalıştığını belirttiler.

Anastasiadis’ten ikna çalışmaları…
Kıbrıs Rum Hükümeti’nin, tüm siyasi dünyanın (bazıları henüz görüşlerini kamuoyuna açıklamadı) istediği Downer’in yerine bir başkasının atanması konusunu yorumlamaktan kaçındığını, ancak perde gerisinde, Downer’in rolünü sonlandırmak için ayrıntılı ve amaçlı faaliyetler yürüttüğünü yazan gazete, Anastasiadis’in, gelecek sonbaharda başlaması hesaplanan Kıbrıs sorununa yönelik yeni süreç hazırlıkları ışığında Kıbrıs sorunundaki yabancı ilgilileri (büyük oyuncuları), Downer’in, siyasi dünya ve Kıbrıs Rum toplumu içerisindeki güvenirliliğini kaybettiği konusunda ikna etmeye çalıştığını belirtti. Gazete Downer’in güvenirliliğini kaybetmesinin önemli bir konu olduğunu, zira Kıbrıs sorununa çözüm bulunması durumunda, Downer’in hareketlerine kuşkuyla bakan halkın, bu çözümü onaylaması gerekeceğine de vurgu yaptı.


Avrupalı bir yetkili düşünülüyor
Habere göre diplomatik kaynaklar gazeteye yaptıkları açıklamada, “Her ikisini (Anastasiadis ile AB) evlendirecek gelişmenin, Downer’in yerine, 2010 yılındaki İspanya AB dönem başkanlığı sırasında İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos formülü çerçevesinde -ki bu TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi o dönemin Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından ret edildi- Avrupalı bir yetkilinin atanmasıyla olabileceğini söylediler.

Anastasiadis Miguel Angel Moratinos için ağız yokladı

Politis gazetesi “Downer İle Sorun” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastsiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in şahsına yönelik hoşnutsuzluğunu dile getirdiği BM Genel Sekreteri Ban’a gönderdiği mektubun ötesinde, bu sorunun hala daha mevcut olduğunu dile getirdiğini yazdı.
Anastasiadis’in Downer’in yerine bir başkasının atanması konusunun ele alındığını geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirilen Rum siyasi parti başkanları konseyi toplantısında dile getirdiğini yazan gazete DİKO, EDEK ve EVRO.KO partilerinin bundan memnuniyet duyduğunu belirtti.
Habere göre Anastasiadis, İspanyol diplomat Miguel Angel Moratinos’un şahsına ilişkin olarak ağız yokladı ancak henüz buna yanıt alamadı.
Gazete bir parti kaynağından aldığı bilgiye dayanarak, Downer’in yerine şu anda bir başkasının atanmasının zor olarak addedildiğini, zira Türkiye’ tarafından, Moratinos’un kabul edilmesinin imkansız olarak görüldüğünü belirtti. Bazı diplomatik kaynaklar ise Downer’in Ban ile olan şahsi ilişkilerinin küçümsenmemesi gerektiğine de dikkati çektiler.
(tak)

Bu haber toplam 1501 defa okunmuştur