1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Doğal gazda rekabet tehlikesi
Doğal gazda rekabet tehlikesi

Doğal gazda rekabet tehlikesi

Fileleftheros “Kıbrıs, Lübnan ve İsrail İçin Rekabet Tehlikesi... Doğal Gaz İçin Ayrı Ayrı Ortak Pazarlar Bulurlarsa Felaket Olur”

A+A-


Avrupa Petrol ve Gaz Forumu’nda (European Oil&Gas) Güney Kıbrıs, İsrail ve Lübnan’ın aynı bölgede doğal gaz üreticisi haline gelmeleri ve aynı bölgelere doğal gaz satışında birbirlerinin rakibi olmaları halinde bunun her üç ülke için de felaket olacağı uyarısında bulunuldu.


Fileleftheros “Kıbrıs, Lübnan ve İsrail İçin Rekabet Tehlikesi... Doğal Gaz İçin Ayrı Ayrı Ortak Pazarlar Bulurlarsa Felaket Olur” başlıklı haberinde, yukarıdaki uyarının Forum’da konuşan ekonomi ve enerji uzmanı Dr. Carol Dakhle’ye ait olduğunu yazdı. Lübnan kökenli İngiliz uzmanın “üç ülke de hidrokarbonlarını etkin şekilde geliştirmeyi başarırsa, özellikle aynı ihraç pazarlarını hedeflemeleri durumunda aralarında çıkacak rekabet nedeniyle kötü sonuçlar yaşayacaklar” dediğini kaydeden gazete özetle şunları yazdı:
“Avrupa piyasası coğrafik yakınlığından dolayı daha öne çıkan bir hedef görünüyor. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) seçeneği Doğu Akdeniz’in, fiyatların yükseliş eğiliminde olduğu Asya piyasasına erişim olanağı verecek. Lübnan ve İsrail arasındaki siyasi ihtilaf –Türkiye’nin Kıbrıs’taki talepleri gibi- anlaşmazlıklar tırmanmazsa, sadece etkilenen parsellerdeki prosedürü geciktirebilir. Lübnan’daki iç karışıklıklar ve siyasi istikrarsızlığa karşın Lübnan’ın MEB’i içerisindeki araştırma ruhsatı ihalesine, bütün dev şirketlerin de aralarında bulunduğu 52 şirket ilgi gösterdi. Bunların çoğu, uzun vadeli öngörü ve tehlike-gelir değerlendirmesi yapan, dünyanın istikrarsız bölgelerinde hidrokarbon yataklarına yatırım ve istifade konusunda deneyim sahibi ülkelerdir. Irak, Nijerya, Venezüella ve İran böyle bölgelerden bazılarıdır.” (tak)

Bu haber toplam 1405 defa okunmuştur