1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Çifte maaş’ davasında gözler kararda!
‘Çifte maaş’ davasında gözler kararda!

‘Çifte maaş’ davasında gözler kararda!

Koop-Sen tarafından, hukuka aykırı olduğu iddiasıyla Kooperatif çalışanlarının yaşlılık aylığının durdurulması kararına karşı Yüksek İdare Mahkemesi’nde açılan davada ara emri duruşmaları dün tamamlandı.

A+A-

YENİDÜZEN

Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışıp aynı zamanda ‘Sosyal Sigortalar’dan da ‘yaşlılık maaşı’ alan 106 kişi ile ilgili gözler yargı sürecine çevrildi.

Koop-Sen tarafından, hukuka aykırı olduğu iddiasıyla Kooperatif çalışanlarının yaşlılık aylığının durdurulması kararına karşı, Yüksek idare Mahkemesi’nde açılan davada ara emri duruşmaları dün tamamlandı.
Mahkeme, ara emri verip vermeyeceğini açıklamak üzere davayı karara bıraktı.
Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışanların yaşlılık maaşı da almasına Başsavcılığın ‘yasal değil’ görüşü vermiş, Sayıştay Başkanlığı da ‘maaşlar durdurulsun’ demişti.

Beyanlar aktarıldı, ara emri duruşması tamamlandı
Yüksek İdare Mahkemesi Heyeti huzurunda yapılan dünkü duruşmada; hem İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı hem de Koop-Sen adına Avukat Hasan Esendağlı mahkemeye savunmalarını yaptı.
Savcı, dünkü duruşmada Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışan personelin Emeklilik Yasası’nın 28. maddesi kapsamında olduğunu savunurken, Avukat Hasan Esendağlı ise bu görüşün tam tersini iddia etti.
Avukat Esendağlı, Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinin özel kuruluşlar olduğuna eve kamusal olmadıklarına vurgu yaparak, yapılan uygulamanın haksız olduğunu iddia etti.
YİM Heyeti ise mahkemede aktarılan olgular ışığında 106 çalışan ile ilgili ara emri verip vermeyeceğini açıklamak üzere davayı karara bıraktı.
Söz konusu kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Koop Sen Başkanı Mehmetali Güröz: “Haklılığımızı herkese ispat edeceğiz”
Koop Sen Başkanı Mehmetali Güröz, karar ile ilgili ara emri almak için duruşmaların tamamlandığını, dünkü davada hem Savcılığın hem de sendika Avukatı Hasan Esendağlı’nın mahkemeye sunumlarını yaptığını söyledi.
Yüksek İdare Mahkemesi’nin önümüzdeki günlerde 106 çalışana yönelik dava ile ilgili kararını vermesini beklediklerini ifade eden “Keşke davanın esasını görüşebilseydik. Biz çifte maaş derdinde değiliz, yasaların uygunluluğundayız. Bu hakkı elimizden almak istiyorsalar, yasaları değiştirsinler. Şu andaki yasa bu hakkı bana veriyor.  Davanın esasında davayı kazanacağımıza eminim, herkese haklılığımızı ispat edeceğiz” şeklinde konuştu.

--------------------------------------------------


SÜREÇ NASIL İŞLEMİŞTİ?


Başsavcılık ‘yasal değil’, Sayıştay ‘Maaşlar durdurulsun’ demişti!
Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışıp aynı zamanda ‘Sosyal Sigortalar’dan da maaş alanlara ilişkin Başsavcılığın ‘yasal değil’ görüşünün ardından, Sayıştay da ‘Maaşlar durdurulsun’ demişti.
Sayıştay 3 Şubat 2016 tarihli yazısı ile çalışanların devlet bütçesinden de maaş aldığının tespit edilmesi durumunda, yasa gereği, yazı tarihini müteakip ilk maaşlarından itibaren uygulamanın durdurulmasını istemişti.

Meclis’te ‘Soru Önergesi’ ile konu yeniden gündeme gelmişti…
Cumhuriyet Meclisi’nde “soru önergesi” ile gündeme gelen konuda, hem Başsavcılık hem de Sayıştay’ın “uygulama durdurulsun” yönünde görüş ortaya koymuştu.
Başbakanlık, konuyla ilgili Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nden bilgi almış ve alınan yanıt da 5 Kasım 2015’te Meclis’te okunmuştu.
Mukayyitlik, Kooperatifler’in devlet kapsamında değerlendirilemeyeceği yönünde yanıt vermiş ve Emeklilik Yasası’nda değişiklik yapılarak Kooperatiflerin devlet kurumlarının dışında bırakıldığını ancak 6 Aralık 2007 yılında ise 71/2003 sayılı bu kararın iptal edildiğini hatırlatmıştı. Yani 2003’te Kooperatifleri devlet kurumları dışında bırakan karar, 2007’de iptal edilmişti.
Meclis konuyu ileriye götürmüş, 16 Kasım 2015’te Başsavcılık’a yazı göndererek hukuki görüş alınmıştı.
Başsavcılık ise 23 Kasım 2015’te Devletin yönetiminde faaliyet gösteren kurumlarda emeklilik maaşının duracağı hükmünün Kooperatifi de kapsadığı yönünde görüş vermişti.

Sayıştay da ‘MAAŞLAR DURDURULSUN’ dedi!..
Sayıştay 3 Şubat 2016 tarihli yazısı ile ‘Çalışanların kontrol edilip devlet bütçesinden de maaş aldığının tespit edilmesi durumunda, yasa gereği maaşların durdurulmasını istemişti.
Sayıştay, ‘26/1997sayılı Emeklilik Yasası’nın 28. Maddesinin K.T Kooperatif Merkez Bankası LTD. çalışanlarına uygulanması’ hakkında inceleme yapmış, yasanın 28. Maddesi gereğinin yerine getirilmesini talep etmişti.

Başsavcılık ‘Emeklilik Yasası Kooperatifleri de kapsıyor’ demişti…
Başsavcılık ilgili görüşünde; Emeklilik Yasası’nın bahse konu değişikliklerden sonraki son halinin ‘Kooperatifleri de kapsadığını’ ve kamuda ve diğer tüm kamu nitelikli kuruluşlarda olduğu gibi, çalışma hayatı devam eden kooperatif çalışanlarının da emeklilik maaşlarının durması gerektiğini işaret etmişti.

2007 yılında yasa değişmişti…
2007 yılında Emeklilik Yasası’nda yapılan değişiklikle Devletin yönetiminde faaliyet gösteren kurumlarda emeklilik maaşının duracağı hükmünün Kooperatifi de kapsamasına rağmen, emekli Kooperatif çalışanlarına çifte maaş ödenmeye devam etmişti.
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlulları, 8 yıldır hem emeklilik hem de aylık maaş alan Kooperatif çalışanlarının Sosyal Sigortalara yıllık maliyetinin ise 8 milyon TL civarında olduğu tespitini de paylaşmıştı.
Başsavcılık görüşü, Kooperatif çalışanlarının emeklilik maaşlarının durdurulması gerektiği yönünde olduğu gibi, Kooperatif çalışanlarının 2007’den sonra aldıkları emeklilik maaşının yasal olmadığın da belirtilmişti.
Konuyla ilgili bir gazetenin sorularını yanıtlayan KOOP-SEN Başkanı Mehmet Ali Güröz ise, KOOPBANK’ın kamu kuruluşu veya Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) olmadığını ve tamamen özerk olduğunu vurgulamış, Çalışanların emekli maaşlarının kesilmesi halinde en sert eylemlerle karşılık vereceklerini belirtmişti.

Anayasa Mahkemesi; ‘Anayasa’ya aykırı değil’ demişti
Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerinde çalışanların aynı zamanda ‘Sosyal Sigortalar’dan da maaş alması ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne 2002 yılında intikal eden konunun kararı, davacı konumundaki kooperatif çalışanları sendikası lehine sonuçlanmamıştı.
Anayasa Mahkemesi’nin 2003 yılında konuyla ilgili verdiği bir de kararında, konunun kazanılmış bir hak olmadığı gibi, eşitlik ilkesini bozmadığı da öngörülmüştü.

Koop-Sen grev yapmıştı
Hatırlanacağı üzere Nisan ayında KOOP-SEN, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd. ve iştiraklerinde, Banka ve iştiraklerinin yönetiminin siyasilerin işgali altında olduğu iddiası ve çalışanların Sosyal Sigorta maaşlarını kesmeye yönelik girimlerde bulunulduğu gerekçesiyle Kooperatif Merkez Bankası’nda grev yapmıştı.
‘Kooperatiflerin sahiplerine devri, devlet borçlarının ödenmesi ve çalışanların maaşlarının gayrı yasal bir şekilde kesilmesi konusunda’ Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Çalışma bakanı Ersan Saner’le olumlu bir toplantı gerçekleştirildiğini belirten KOOP-SEN Başkanı Güröz, Serdar Denktaş'ın bir ay içerisinde sorunların çözümüne yönelik detaylı çalışmalar ve düzeltmeler yapılacağına dair söz verdiğini açıklamış, grevi askıya almıştı.

Kooperatif çalışanlarının yaşlılık aylığının durdurulması kararına karşı  Yüksek idare Mahkemesi’nde dava açtığını açıklayan KOOP-SEN, hükümetezaman tanımak adına grevi de askıya aldı…

Bu haber toplam 3073 defa okunmuştur